Δήμητρα:Η επενδυτική με το τρελό discount

Με discount δεν διαπραγματεύονται μόνο οι επενδυτικές στο ΧΑ αλλά και οι αντίστοιχες στο XAK. Τι δηλώνει ο Ν. Μιχαηλάς, πρόεδρος της μεγαλύτερης κυπριακής επενδυτικής, για την κρίση και τη διάρθρωση χαρτοφυλακίου.

Δήμητρα:Η επενδυτική με το τρελό discount
Με μεγάλα discounts δεν διαπραγματεύονται μόνο οι επενδυτικές εταιρίες στο Χ.Α. αλλά και οι αντίστοιχες εισηγμένες στο κυπριακό χρηματιστήριο. Η Δήμητρα είναι η μεγαλύτερη από αυτές με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 50 εκατ. Συνέντευξη του πρόεδρου της κ. Νίκου Μιχαηλά.

- ΕΡ.: Κύριε Μιχαηλά, πιστεύετε ότι η κρίση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη; Και πώς επηρεάζονται οι επενδύσεις της Δήμητρα Επενδυτική στην Κύπρο και στο εξωτερικό;

ΑΠ.: Στην πραγματικότητα, δεν είναι κανείς σήμερα ικανός να προβλέψει την έξοδο από την τρέχουσα κατάσταση. Αν αναλογιστεί όμως την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και τα δημοσιονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις πλείστες οικονομίες, και ιδιαίτερα της Ευρώπης, θα πειστεί ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

Η Δήμητρα δεν έμεινε αλώβητη από τις εξελίξεις. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η πτώση των χρηματιστηρίων επηρέασαν σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας με επενδύσεις σε μετοχές. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη ύφεση στις κτηματαγορές επηρέασε αρνητικά τις αξίες των ακινήτων της εταιρίας και ανέτρεψε κάποιους σχεδιασμούς της στον τομέα ανάπτυξης γης στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Εντούτοις, προσπαθούμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η κρίση στην κτηματαγορά έχει ανεβάσει τις αποδόσεις ενοικίων (rental yields) και η ρευστότητα που διαθέτουμε μας δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με επενδύσεις σε ακίνητα (κυρίως γραφεία στην Κύπρο) που προσφέρουν επαναλαμβανόμενα εισοδήματα από ενοίκια όπως επίσης και κεφαλαιουχικά κέρδη.

- ΕΡ.: Ποια είναι η σημερινή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου σε μετρητά, μετοχές και ακίνητα; Και ποια είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου σε κατηγορίες επενδύσεων και σε γεωγραφικές περιοχές;

ΑΠ.: Οι δραστηριότητες του συγκροτήματος χωρίζονται σε δύο κύριους τομείς: Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων και Επενδύσεις στον Τομέα Ανάπτυξης Γης και Ακινήτων. Στις 31 Μαΐου 2010, τα περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος αποτελούνται από επενδύσεις στον τομέα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων σε ποσοστό 64,4%, σε επενδύσεις στον τομέα Ανάπτυξης Γης και Ακινήτων σε ποσοστό 33% και σε άλλες επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία σε ποσοστό 2,6%.

Από τις επενδύσεις που κατατάσσονται στον τομέα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων, ποσό 70,1 εκατ. ευρώ (ποσοστό 38,4% επί του συνολικού ενεργητικού) είναι τοποθετημένο σε τραπεζικές καταθέσεις, ποσό 13,3 εκατ. (ποσοστό 7,3%) είναι τοποθετημένο σε μετοχές και προϊόντα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, 15,5 εκατ. (ποσοστό 8,5%) σε κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα, 15,5 εκατ. (ποσοστό 8,5%) είναι τοποθετημένα σε μετοχές και προϊόντα σε χρηματιστήρια του εξωτερικού και ποσό 3,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 1,8%) σε άλλες επενδύσεις.

Εστιάζουμε συνεχώς την προσοχή μας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος μέσω της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου και της καλύτερης διασποράς του επενδυτικού κινδύνου, η οποία επιχειρείται σε συνεχή βάση.

- ΕΡ.: Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε μία διαφοροποίηση όσον αφορά στη συμμετοχή σας σε κεφάλαια διαφόρων εταιριών. Ποια είναι τα κριτήριά σας και σε τι αποσκοπεί αυτή η διαφοροποίηση σε μετοχικούς τίτλους;

ΑΠ.: Κατά τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε μία βαθιά τομή στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας σε μετοχικούς τίτλους. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ρευστοποιήσει τις επενδύσεις μας σε εταιρίες που δεν πληρούν πλέον τα επενδυτικά μας κριτήρια. Επικεντρωνόμαστε σε μετοχές που προσφέρουν ικανοποιητική και σταθερή μερισματική απόδοση και έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μεγέθη όπως επίσης και τη σθεναρή διευθυντική δομή για υγιή και σταθερή ανάπτυξη.

Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας αποσκοπεί στην καλύτερη διασπορά του κινδύνου και στη μείωση της μεταβλητότητας των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

- ΕΡ.: Ποια είναι σήμερα η εσωτερική αξία της τιμής της μετοχής και πώς εξηγείται ένα τόσο μεγάλο discount της τρέχουσας τιμής της μετοχής στο ΧΑΚ;

ΑΠ.: Κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010 η εσωτερική αξία της μετοχής ανήλθε στα 0,879 ευρώ. Σήμερα η μετοχή της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμη στα 0,25 ευρώ με έκπτωση της τάξης του 71%. Η τιμή της μετοχής και το μεγάλο discount στο οποίο είναι διαπραγματεύσιμη είναι κάτι που σαφώς μας προβληματίζει, όμως η παρούσα οικονομική κρίση δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Κάνουμε κάποιες σκέψεις, τις οποίες προγραμματίζουμε να εφαρμόσουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v