Ευ. Ρούσσος: Οι νέοι στόχοι σε καύσιμα – ναυτιλία

Την απάντηση της Revoil στην κρίση που πλήττει την αγορά των πετρελαιοειδών δίνει ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Ευ. Ρούσσος. Κλειδί η επένδυση στον κλάδο της ναυτιλίας.

Ευ. Ρούσσος: Οι νέοι στόχοι σε καύσιμα – ναυτιλία
Την απάντηση της Revoil στην κρίση που πλήττει την αγορά των πετρελαιοειδών, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πρόσφατη απόφαση επέκτασης στη ναυτιλία, δίνει ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Ευάγγελος Ρούσσος σε συνέντευξη που παραχωρεί στον «Μ».

Στον κλάδο της εμπορίας πετρελαίου, η Revoil καταφέρνει να διατηρεί στο πεντάμηνο τον περυσινό όγκο πωλήσεων, μέσα από την ενίσχυση του δικτύου της με 25 νέα πρατήρια αλλά και από ένα φιλόδοξο rebranding.

Στη ναυτιλία γεγονός είναι ένα προσύμφωνο για την αγορά του πρώτου πλοίου. Επιπλέον, ο κ. Ρούσσος επισημαίνει ότι ο όμιλος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά των πετρελαιοειδών και είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τυχόν ευκαιρίες και ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

-Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζήτηση για τα προϊόντα της Revoil; Πιστεύετε ότι θα δούμε την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω;

Αφενός η οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο τόπος με επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη, στις προσδοκίες και στην ψυχολογία των καταναλωτών και αφετέρου οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, που έχουν επιβαρύνει σημαντικά την τελική τιμή των προϊόντων, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης καυσίμων σε όλο τον κλάδο.

Η Revoil, με τις ανταγωνιστικές τιμές στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα της, με τη σωστή ποιότητα και χωρίς απώλειες στην ποσότητα καυσίμου κρατά ψηλά τη ζήτηση, κερδίζοντας παράλληλα μερίδιο από τους ανταγωνιστές της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιπλέον ενδεχόμενες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, όπως π.χ. η ενσωμάτωση των τελών κυκλοφορίας, θα επιδεινώσουν την κατάσταση, καθιστώντας την ελληνική αμόλυβδη την ακριβότερη της Ευρώπης, με αρνητικά αποτελέσματα στις μεταφορές, στα πρατήρια, στις εταιρείες εμπορίας, στον πληθωρισμό, οδηγώντας τελικά στην απώλεια των φορολογικών εσόδων λόγω της μείωσης της ζήτησης.

-Με ποιον τρόπο αμύνεται η εταιρεία σας σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία;

Η Revoil στη δυσμενή αυτή συγκυρία, με όπλα της την υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση και την ισχυρή ρευστότητα, την αποτελεσματική πιστωτική πολιτική αλλά και τη στοχευμένη εμπορική πολιτική ανάπτυξης καταφέρνει να αυξήσει τα μερίδιά της και να επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων της, εγκαινιάζοντας νέες αγορές, όπως της Κέρκυρας, της Μυτιλήνης και της Κρήτης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάσει το εμπορικό της δίκτυο στα 450 πρατήρια, ενισχυμένο με 25 νέα από την αρχή του έτους. Παράλληλα, υλοποιεί τη νέα της εταιρική εικόνα σε όλο το εμπορικό της δίκτυο, με το rebranding να έχει ολοκληρωθεί ήδη στο 40% των πρατηρίων.

-Πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσει η φετινή χρονιά για την εταιρεία;

Η Revoil πρόσφατα δημοσίευσε οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, όπου τα κέρδη προ φόρων κινήθηκαν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, στο 1,45 εκατ. ευρώ.

Με στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του τρέχοντος έτους οι πωλούμενοι όγκοι φαίνεται ότι διατηρούνται περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα όσον αφορά στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης συνολικά.

Η Revoil, λοιπόν, μπορεί και συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία. Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, με εμπορικό δίκτυο 450 πρατηρίων ενισχυμένο με 25 νέα πρατήρια από την αρχή του έτους και με όπλα τις αξίες της εταιρείας μας, τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του καυσίμου, τις προωθητικές ενέργειες προς τον καταναλωτή, την ποιότητα του service, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας και την αδιάκοπη προσπάθεια των ανθρώπων μας καταφέρνουμε να υλοποιούμε τους εταιρικούς στόχους.

-Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επενδύσατε στον κλάδο της ποντοπόρου ναυτιλίας;

Η Revoil παρακολουθούσε από κοντά τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στην ποντοπόρο ναυτιλία, η οποία επηρεασμένη από τη μεγάλη πτώση του διεθνούς εμπορίου δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες εισόδου στην αγορά. Κρίνοντας η εταιρεία ότι αυτή η περίοδος είναι ευνοϊκή, προχώρησε στην ίδρυση της ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΕΠΝ.

Στρατηγική της ΑΡΙΣΤΟΝ είναι οι μεσομακροπρόθεσμες ναυλώσεις των πλοίων της, πετυχαίνοντας έτσι την όσο το δυνατόν διασφάλιση προβλέψιμων χρηματορροών και κερδοφορίας.

-Για τι ύψους επενδύσεις μιλάμε και πότε αναμένεται να δούμε τις πρώτες κινήσεις της εταιρείας;

Η θυγατρική εταιρεία ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΕΠΝ του ομίλου Revoil συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 29,35 εκατ. ευρώ. Ως πρώτη κίνηση, η επιχείρηση προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου αγοράς (memorandum of agreement) για την απόκτηση ενός φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1994 στο ιαπωνικό ναυπηγείο Hakodate Dock Co Ltd. και είναι χωρητικότητας 44.950 τόνων. Η παραλαβή του πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2010. Το τίμημα της αγοράς ανέρχεται στα 21,4 εκατομμύρια δολάρια και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

-Δεν φοβάστε μήπως η νέα αυτή επένδυση αυξήσει και τον κίνδυνο του ομίλου Revoil; Έχετε προνοήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ο όμιλος Revoil μέσω αυτής της επένδυσης θα λέγαμε ότι μειώνει τον «κίνδυνο» καθώς αποκτά έναν δεύτερο μεγάλο τομέα δραστηριότητας, διαφορετικό από την εγχώρια εμπορία πετρελαιοειδών.

Έναν τομέα συνδεδεμένο άρρηκτα με το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, με σημαντικά περιθώρια κέρδους και απαλλασσόμενο από τοπικές οικονομικές συνθήκες. Συνεπώς, με δεδομένη την επιτυχημένη μας πορεία στην εμπορία πετρελαιοειδών και με συνέχιση της αναπτυξιακής μας τροχιάς επενδύουμε στη ναυτιλία, σε έναν κλάδο πολύ σημαντικό, όπου ως Έλληνες κατέχουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και περίοπτη θέση.

-Σε μία περίοδο στενότητας, οι τράπεζες σας έδωσαν ένα μεγάλο δάνειο για να επενδύσετε στην ποντοπόρο ναυτιλία. Ποια είναι η γενικότερη σχέση της εταιρείας σας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Η επένδυση στην ποντοπόρο ναυτιλία πραγματοποιήθηκε με δανειακά και ίδια κεφάλαια. Η σχέση του ομίλου με τις τράπεζες είναι σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας βασιζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας, μια σχέση win-win.

Οι γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον όμιλο είναι ανοιχτές για την υποστήριξη των επιχειρηματικών του σχεδίων.

-Να περιμένουμε και κάποια εξαγορά στην αγορά των πετρελαιοειδών;

Ο όμιλος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά των πετρελαιοειδών και βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τυχόν ευκαιρίες και ανάγκες που θα προκύψουν, με γνώμονα πάντα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές των προϊόντων μας και για τους μετόχους μας. 

* Αναδημοσίευση από το 639ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18 – 22 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v