Το ΧΑΚ μπορεί να παίξει περιφερειακό ρόλο!

Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας με το ΧΑ, το ΧΑΚ συνεχίζει επαφές με άλλα χρηματιστήρια, με στόχο να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο στην περιοχή, τονίζει ο πρόεδρος του ΧΑΚ, Γ. Κουφάρης.

Το ΧΑΚ μπορεί να παίξει περιφερειακό ρόλο!
Σε μια σειρά αναπτυξιακές προσπάθειες επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, άλλοτε διευρύνοντας την γκάμα των προσφερόμενων επιλογών του (βλέπε το εγχείρημα της Νέας -Εναλλακτικής- Αγοράς), άλλοτε προσπαθώντας να αναπτύξει περαιτέρω τον θεσμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης και άλλοτε, τέλος, μέσω των κινήσεών του για διεθνοποίηση.

Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το ΧΑΚ συνεχίζει μια σειρά επαφές με άλλα χρηματιστήρια, με απώτερο στόχο να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όλα αυτά αναφέρεται ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Κουφάρης και όπως είναι φυσικό η συνέντευξή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κύριε Κουφάρη, πόσο κερδισμένο βγήκε τελικά το ΧΑΚ από την υπόθεση της Κοινής Πλατφόρμας με το Χ.Α.;

Γενικά μιλώντας μπορεί κάποιος να πει ότι η Κοινή Πλατφόρμα ΧΑΚ - Χ.Α. απέβη προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χρηματιστηρίων. Μέσα από το εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας τα δύο χρηματιστήρια ενοποίησαν διαδικασίες, τεχνογνωσίες και τεχνολογίες που βοήθησαν στην ποιοτική αναβάθμιση των δύο αγορών.

Ταυτόχρονα, η Κοινή Πλατφόρμα έδωσε ενιαίες επιλογές σε επιχειρήσεις και επενδυτές των δύο αγορών. Πιστεύουμε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως μικρότερη αγορά, ευνοήθηκε από τη στενότατη συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί σε μια δύσκολη περίοδο για το χρηματιστήριό μας ανοίχθηκαν νέοι ορίζοντες για την κεφαλαιαγορά μας.

Το ίδιο ισχύει και για το Χ.Α. που είχε ανάλογα οφέλη. Παρά τα κάποια τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην πορεία και τα οποία έχουν επιλυθεί, πιστεύουμε ότι η Κοινή Πλατφόρμα ήταν ένα επιτυχές εγχείρημα και για τις δύο αγορές.

Πώς εξελίσσονται τα οικονομικά του ΧΑΚ σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα;

Όπως αντιλαμβάνεστε, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στους όγκους συναλλαγών των μετοχών επηρεάζουν και τα οικονομικά του ΧΑΚ. Παρά την κρίση και τις επιπτώσεις της, όμως, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 2009 κατάφερε, βάσει των ενδείξεων, να είναι κερδοφόρο.
 
Το ΧΑΚ με την ορθολογιστική πολιτική στα έσοδα και στις δαπάνες του συνεχίζει να είναι ένας εύρωστος και βιώσιμος οργανισμός και αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για οργανισμό δημοσίου δικαίου. Το συμβούλιο και η διεύθυνση του ΧΑΚ θα συνεχίσουν να χειρίζονται με υπευθυνότητα και με ορθολογισμό τα οικονομικά του, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα πολλά, φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα των επόμενων χρόνων.

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης που υιοθετούν οι εισηγμένες εταιρείες; Πόσο έχουν αποδώσει οι σχετικές ενέργειες του ΧΑΚ;

Το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό, όπως εξελίσσονται τα χρηματιστηριακά δρώμενα. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η προσαρμογή των εισηγμένων εταιρειών με τις προβλέψεις του σχετικού κώδικα. Ωστόσο, παρατηρούμε και κάποιες αδυναμίες εκ μέρους επιχειρήσεων να προσαρμοστούν.

Εμείς ως Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βοηθούμε όσο μπορούμε τις εισηγμένες εταιρείες για να υιοθετήσουν πλήρως τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε κάποιες δυσκολίες, όμως η υιοθέτηση του κώδικα είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να έχουμε ένα διαφανές και αξιόπιστο χρηματιστήριο.

Άλλωστε, αυτό αποτελεί θετικό βήμα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που απευθύνονται πλέον σε ένα παγκοσμιοποιημένο επενδυτικό κοινό. Το ΧΑΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις εφόσον αναβαθμίζει και επικαιροποιεί τον κώδικα και προσπαθεί να προσαρμόζεται πλήρως στις σύγχρονες εξελίξεις.

Πώς εξελίσσεται το εγχείρημα της Νέας (Εναλλακτικής) Αγοράς στο ΧΑΚ και τι μπορούμε να περιμένουμε;

Η Νέα Αγορά του ΧΑΚ παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές. Οι μεν επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα και να αξιοποιήσουν τα πολλά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει. Οι δε επενδυτές μπορούν να έχουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές. Ως ΧΑΚ είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τη Νέα Αγορά.

Ήδη, από παρουσιάσεις που κάναμε στην Κύπρο και στην Αθήνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, το οποίο σύντομα θα μετουσιωθεί σε πράξη. Ήδη έχουμε εγγράψει αριθμό συμβούλων εισαγωγής (nomads) και την περίοδο αυτή εξετάζονται αιτήσεις από εταιρείες για εισαγωγή. Πιστεύουμε ότι η Νέα Αγορά καθώς και άλλοι σχεδιασμοί όπως τα αμοιβαία κεφάλαια εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα του χρηματιστηρίου μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον θεσμό συνολικά.

Ποιες είναι σήμερα οι βασικότερες αδυναμίες του ΧΑΚ και κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Το ΧΑΚ είναι μια σύγχρονη και ευέλικτη αγορά που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τις σύγχρονες πρακτικές διεθνώς. Με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που αναλαμβάνουμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον θεσμό για το καλό της κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας γενικότερα και για να προσφέρουμε ακόμη ένα πιο διευρυμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως άλλωστε όλα τα χρηματιστήρια, έχουμε ενώπιόν μας δύσκολες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τέτοιες προκλήσεις για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι η οικονομική κρίση, το μειωμένο ενδιαφέρον του κοινού για επενδύσεις σε χρηματιστηριακές αξίες, η ύπαρξη τίτλων που δεν τυγχάνουν ευρείας εμπορευσιμότητας, ο ανταγωνισμός από άλλα χρηματιστήρια κ.λπ.

Γνωρίζουμε αυτές τις αδυναμίες και προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε. Όμως, απαιτούνται χρόνος και γενικότερη βελτίωση των δεδομένων της οικονομίας. Θεωρούμε ότι μέσω της μελλοντικής ανάκαμψης της οικονομίας θα διευκολυνθεί το έργο μας. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον του ΧΑΚ.

Πώς προχωρούν και πώς αναπτύσσονται οι συνεργασίες με ξένα χρηματιστήρια;

Οι συνεργασίες με τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε καλό δρόμο. Τα Μνημόνια Συναντίληψης που έχουμε με τα χρηματιστήρια της Ρουμανίας και της Αιγύπτου είναι σε εφαρμογή, εξελίσσεται συνεργασία με τα χρηματιστήρια της Μάλτας και της Ιορδανίας καθώς επίσης και με χρηματιστηριακούς παράγοντες στη Ρωσία, ενώ προσπαθούμε να διευρύνουμε τον κύκλο των διμερών συνεργασιών μας.

Πιστεύουμε ότι το ΧΑΚ μπορεί να διαδραματίσει έναν περιφερειακό ρόλο και ακριβώς πάνω σ’ αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε. Μέσα στη νέα χρονιά αναμένουμε να έχουμε πρόσθετες επαφές με τα συνεργαζόμενα χρηματιστήρια καθώς και με άλλα της περιοχής μας, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε το ΧΑΚ σε περιφερειακή δύναμη στα χρηματιστηριακά δρώμενα της περιοχής μας.

* Αναδημοσίευση από το 623ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 26 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v