ΧΑΚ: Μία Δήμητρα με discount 70%

Η Δήμητρα, η μεγαλύτερη εισηγμένη κυπριακή επενδυτική, διαπραγματεύεται στο ταμπλό της κοινής πλατφόρμας κάτω από την αποτίμηση των μετρητών της! Συνέντευξη με τον γενικό δ/ντή της εισηγμένης δρ Νίκο Μιχαηλά.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: Μία Δήμητρα με discount 70%
Η Δήμητρα, η μεγαλύτερη εισηγμένη κυπριακή επενδυτική εταιρία, διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Κοινής Πλατφόρμας κάτω από την αποτίμηση των μετρητών της! Συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή της εισηγμένης δρ Νίκο Μιχαηλά.

ΕΡ.: Κύριε Μιχαηλά, πιστεύετε ότι τα χειρότερα τα έχουμε ήδη δει και πως από εδώ και πέρα η οικονομία σταδιακά θα ανακάμπτει, ή αντίθετα ότι η κρίση θα έχει συνέχεια και αυτό θα επηρεάσει και την πορεία των επενδύσεων της Δήμητρας;

ΑΠ.: Αναμφισβήτητα, η παγκόσμια οικονομία έχει σημαδευτεί από μια διεθνή ύφεση που χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τριάντα τελευταίων ετών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας συρρικνώθηκε κατά πολύ και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αναδιαμορφώθηκε. Κολοσσοί του τραπεζικού συστήματος κατέρρευσαν και σε αρκετές περιπτώσεις κυβερνήσεις προχώρησαν σε κρατικοποιήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων για τη διάσωσή τους.

Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες όπως της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αγγλίας αναγκάστηκαν να μειώσουν τα βασικά επιτόκιά τους, τα οποία έφτασαν ουσιαστικά σε μηδενικά επίπεδα.

Εντούτοις, πιστεύω ότι η ύφεση έχει ήδη κορυφωθεί, αλλά η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο - τρία χρόνια πριν επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από την άλλη, ο κίνδυνος υπερπληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της ανορθόδοξης διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Federal Reserve αλλά και την Bank of England και της άνευ προηγουμένου μείωσης των βασικών επιτοκίων είναι πλέον ορατός. Τέτοια αναζωπύρωση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της κρίσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά στις χρηματιστηριακές αγορές, πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, όμως οι αγορές προβλέπεται να κινηθούν με έντονη μεταβλητότητα κατά τους επόμενους μήνες, πιθανόν και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Εντούτοις, πιστεύω ότι οι επιλεγμένες τοποθετήσεις σε μετοχές μέσα στο 2009 θα επιφέρουν ικανοποιητικά μεσομακροπρόθεσμα κέρδη.

Αναμφίβολα η παγκόσμια οικονομική κρίση και η πτώση των χρηματιστηρίων έχουν επηρεάσει αρνητικά το χαρτοφυλάκιο της Δήμητρας με επενδύσεις στο ΧΑΚ και στα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Το πρόσφατο ράλι στις αγορές μάς έδωσε την ευκαιρία να ανακτήσουμε μέρος των ζημιών του προηγούμενος έτους.

Επίσης, οι επιπρόσθετες τοποθετήσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου μας έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε επιπλέον κεφαλαιουχικά κέρδη ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά μας.

ΕΡ.: Ποια είναι η σημερινή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου ανά κύριες κατηγορίες επενδύσεων και κατά πόσον η εταιρία έχει ευνοηθεί από την ανάκαμψη που έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες οι τιμές των μετοχών;

ΑΠ.: Η Δήμητρα διατηρεί σήμερα ένα αρκετά καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις στο ΧΑΚ και σε επιλεγμένα χρηματιστήρια του εξωτερικού, σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα και σε άλλες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως επίσης και σε επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Επίσης, η εταιρία διαθέτει σημαντικά ρευστά διαθέσιμα, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικεί με αξιώσεις τη στρατηγική συμμετοχή της σε σημαντικά έργα ανάπτυξης και καθοριστικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, σε συνεργασία πάντοτε με μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Οι επενδύσεις της Δήμητρας σε μετοχικούς τίτλους στο ΧΑΚ και σε χρηματιστήρια του εξωτερικού αποτελούν (στις 30/4/2009) το 22,7% του καθαρού ενεργητικού της και ανέρχονται στα 42,7 εκατ. ευρώ. Το 67% των κεφαλαίων αυτών είναι τοποθετημένο σε επιλεγμένους τίτλους στο ΧΑΚ, κυρίως στις τρεις τράπεζες και σε εταιρίες από τον FTSE 20. Το υπόλοιπο 33% είναι τοποθετημένο σε επιλεγμένους τίτλους (blue chips) στα κύρια χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Η εταιρία διατηρεί επίσης ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο αυτό ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 8,7% του καθαρού ενεργητικού του οργανισμού.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της άνοιξε τον δρόμο για ενεργή συμμετοχή της στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων. Για τον σκοπό αυτόν η Δήμητρα έχει συνάψει συνεργασίες με εξειδικευμένους συμβούλους και οργανισμούς ανάπτυξης γης και ακινήτων και έχει ήδη προβεί σε επιλεγμένες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

H σημερινή αξία των επενδύσεων στον τομέα ανέρχεται στα 63,3 εκατ. ευρώ και αποτελείται από ακίνητη ιδιοκτησία και από έργα ανάπτυξης ακινήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν το 33,7% του καθαρού ενεργητικού του Συγκροτήματος.

ΕΡ.: Ποιες εξελίξεις έχουμε σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της εταιρίας σε ακίνητα εντός και εκτός Κύπρου;

ΑΠ.: Όσον αφορά στα έργα ανάπτυξης γης και ακινήτων, αναφέρω χαρακτηριστικά τη στρατηγική συμμετοχή της Δήμητρας στο έργο Amathusa Coastal Heights για την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στη Λεμεσό σε συνεργασία με τη Cybarco, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή μας στο έργο Elea Golf Resort που αφορά στην ανέγερση του πρώτου Signature Golf Resort στην περιοχή Ανατολικό στη Γεροσκήπου σε συνεργασία με καταξιωμένους οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται η λειτουργία του Elea Golf Resort μέσα στο 2010.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης το έργο Baneasa Gardens που αφορά στην ανέγερση διαμερισμάτων σε ιδιόκτητη γη στο κεντρικό Βουκουρέστι. Βρισκόμαστε σε προχωρημένα στάδια όσον αφορά στην έκδοση των σχετικών αδειών (πολεοδομίας και οικοδομής). Η απόφαση για την έναρξη των εργασιών για την οικοδόμηση του έργου θα παρθεί σε εύθετο χρόνο στη βάση των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια η Δήμητρα έχει προβεί σε αγορά γραφειακών εγκαταστάσεων τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Από τις επενδύσεις αυτές ξεχωρίζουν τα δύο κτίρια στη Λευκωσία, συνολικού εμβαδού 3.520 τ.μ. και 1.500 τ.μ. αντίστοιχα, που είναι υπό ανέγερση σε κεντρικές λεωφόρους της Λευκωσίας. Τα κτίρια αυτά θα ενοικιαστούν εξασφαλίζοντας προς την εταιρία σταθερά εισοδήματα.

Επιπρόσθετα, τρίτο ιδιόκτητο κτίριο στη Λεμεσό συνολικού εμβαδού 3.250 τ.μ. βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο της πόλης και έχει ήδη ενοικιαστεί σε πολυεθνική εταιρία αποφέροντας στο Συγκρότημα επαναλαμβανόμενα εισοδήματα από ενοίκια όπως επίσης και κεφαλαιουχικά κέρδη.

Πέραν των πιο πάνω αναπτύξεων, κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε προβεί σε επιλεγμένες επενδύσεις στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και έχουμε δημιουργήσει ένα καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο από ιδιόκτητα τεμάχια γης, τα οποία προσφέρουν την προοπτική κεφαλαιουχικών αποδόσεων σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΕΡ.: Ποιες εξελίξεις υπάρχουν στο μέτωπο της συμμετοχή σε αυτοχρηματοδοτούμενα και σε λοιπά projects;

ΑΠ.: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Δήμητρας προνοεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε δημόσια και αναπτυξιακά έργα σε στρατηγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε επιλέξει μερικά από τα επερχόμενα έργα ανάπτυξης και έχουμε εργαστεί για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς που εξειδικεύονται στους συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας.

Στο παρόν στάδιο επιτρέψτε μου να μην προβώ σε αποκαλυπτικές δηλώσεις και να αναφερθώ απλώς επιγραμματικά στο ότι εργαζόμαστε συστηματικά για τη στρατηγική συμμετοχή μας στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και συμβατές πηγές, το φυσικό αέριο και το υγραέριο, την αφαλάτωση θαλάσσιου νερού, στην προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών και σε άλλα αναπτυξιακά έργα.

Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σύντομα στην ευχάριστη θέση να προβούμε και σε σχετικές ανακοινώσεις.

ΕΡ.: Ποια είναι η εσωτερική αξία της τιμής της μετοχής και πώς δικαιολογείται ένα τόσο μεγάλο discount της τρέχουσας τιμής της μετοχής στο ΧΑΚ;

ΑΠ.: Η τιμή της μετοχής και το μεγάλο discount στο οποίο διαπραγματεύεται είναι κάτι που σαφώς μας προβληματίζει, αλλά όμως η παρούσα χρηματιστηριακή κρίση δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Κάνουμε κάποιες σκέψεις τις οποίες προγραμματίζουμε να εφαρμόσουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν έτσι ώστε να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό και τους θεσμικούς επενδυτές για τις προοπτικές της εταιρίας.

Μας ενθαρρύνει το ότι μετά την αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα επέδειξαν ενδιαφέρον για τη μετοχή μας και αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στην μετοχή της εταιρίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το χρηματιστηριακό discount στο οποίο διαπραγματεύονται οι επενδυτικές εταιρίες δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Βέβαια, ένα τόσο μεγάλο discount όπως στην περίπτωση της εταιρίας μας είναι παράδοξο. Κατά τις 30/4/2008 το καθαρό ενεργητικό της Δήμητρας διαμορφώθηκε στα 188 εκατ. ευρώ το οποίο ισούται με 94 σεντς ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 94 σεντς τα 30,1 σεντς ανά μετοχή (δηλαδή το 32%) αφορούν σε καταθέσεις σε μετρητά και άλλα 31,7 σεντς ανά μετοχή (δηλαδή το 33,7%) αντιπροσωπεύουν την αξία των επενδύσεων της εταιρίας σε ακίνητα.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμη στα 27 σεντς, έκπτωση της τάξης του 71% σε σχέση με την εσωτερική αξία ύψους 94 σεντς ανά μετοχή!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v