Μάναλης: Φυτώριο δυναμικών εταιριών η ΕΝ.Α.

Τις προοπτικές της Εναλλακτικής Αγοράς αναλύει σε συνέντευξή του ο κ. Γκίκας Μάναλης, γενικός διευθυντής της Ελληνικά Χρηματιστήρια. Τι λέει για τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τι απαντά για τις χαμηλές συναλλαγές.

Μάναλης: Φυτώριο δυναμικών εταιριών η ΕΝ.Α.
Τις προοπτικές της Εναλλακτικής Αγοράς αναλύει σε συνέντευξή του ο κ. Γκίκας Μάναλης, γενικός διευθυντής λειτουργιών και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών της Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Ακόμη, αποδίδει τις χαμηλές συναλλαγές που παρατηρούνται στην ΕΝ.Α. μεταξύ άλλων και στις ίδιες τις εταιρίες και στους βασικούς τους μετόχους, που δείχνουν απροθυμία να πουλήσουν τις μετοχές τους, ενώ σημειώνει ότι η χαμηλή διασπορά συνδέεται μεν με τη χαμηλή εμπορευσιμότητα, αλλά δεν είναι καθοριστική γι’ αυτήν. "Εταιρίες της ΕΝ.Α. που έχουν επαρκή διασπορά παρατηρούμε ότι και πάλι δεν έχουν εμπορευσιμότητα", τονίζει.

Παράλληλα, εξηγεί ότι οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι υποχρεώσεις των εταιριών μετά από αυτήν είναι λιγότερες - αλλά μόνο ποσοτικά, προσθέτοντας ότι εξετάζονται με τον ίδιο αυστηρό τρόπο από το Χ.Α. όπως και των οργανωμένων αγορών. 

- Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. Πώς βλέπετε την πορεία της ΕΝ.Α. μέχρι σήμερα;

Τα πρώτα γενέθλια της ΕΝ.Α. μας βρίσκουν με 10 εταιρίες να διαπραγματεύονται σε αυτήν, ενώ η ενδέκατη ξεκίνησε στις 11 Μαΐου. Επίσης έχει δημιουργηθεί και ο δείκτης μετοχών της ΕΝ.Α.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε το Χ.Α. για τη δημιουργία ενός φυτωρίου δυναμικών εταιριών, με προοπτικές ανάπτυξης, φαίνεται πως αποδίδει σιγά-σιγά καρπούς και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα χρηματιστήρια και την οικονομία γενικότερα.

- Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η ΕΝ.Α. τι ρόλο μπορεί να παίξει; Μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον;

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΝ.Α. ήρθε να καλύψει μία υπαρκτή ανάγκη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή να βοηθήσει κυρίως μεσαίες και μικρές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις να βρουν φθηνή και γρήγορη χρηματοδότηση και να μεγαλώσουν μέσα από την οργανωτική πειθαρχία και τη διαρκή έκθεση των επιχειρήσεων στο επενδυτικό κοινό και στις αρχές που συνεπάγεται η ένταξή τους στο χρηματιστήριο.

Το ότι η ανάγκη αυτή είναι υπαρκτή επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των εταιριών που έχουν ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα για την ένταξή τους στην ΕΝ.Α.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ΕΝ.Α. σε σχέση με τις άλλες αγορές του Χ.Α.; Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΝ.Α. έχει λιγότερες απαιτήσεις διαφάνειας, ότι είναι κατά κάποιον τρόπο "υποδεέστερη" αγορά.

Η ΕΝ.Α. είναι τόπος διαπραγμάτευσης όπως και οι λοιπές αγορές του Χ.Α., με συγκεκριμένους κανόνες και υποχρεώσεις διαφάνειας, με τη διαφορά ότι οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι υποχρεώσεις των εταιριών μετά από αυτήν είναι λιγότερες - αλλά μόνο ποσοτικά. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται "εκπτώσεις" όταν πρόκειται για την προστασία των επενδυτών και της αγοράς.

Μάλιστα, οι εταιρίες της ΕΝ.Α., αν και πρέπει να πληρούν "λιγότερες" προϋποθέσεις εισαγωγής, εξετάζονται με τον ίδιο αυστηρό τρόπο από το Χ.Α., όπως και αυτές των οργανωμένων αγορών και επιπλέον αξιολογούνται από ειδική επιτροπή αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς - ώστε η εισαγωγή μιας εταιρίας έχει (τυπικά και ουσιαστικά) τη συναίνεση όχι μόνο του Χ.Α. αλλά και της ίδιας της αγοράς.

Επιπλέον, οι εταιρίες της ΕΝ.Α. έχουν σαν κηδεμόνα, τόσο κατά την εισαγωγή όσο και μετά από αυτήν, τον σύμβουλό τους, ο οποίος τις βοηθά και τις καθοδηγεί ως προς τις υποχρεώσεις τους.

- Ένα μειονέκτημα της ΕΝ.Α., για το οποίο πολύ συχνά δέχεται αρνητική κριτική, είναι η χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα των μετοχών. Στην ουσία φαίνεται να μην υπάρχει καν διαπραγμάτευση. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Είναι γεγονός ότι οι μετοχές της ΕΝ.Α. έχουν μικρή διασπορά και ελάχιστη εμπορευσιμότητα. Και τα δύο είναι όμως χαρακτηριστικά όλων των αντίστοιχων αγορών.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

- Στο ότι οι εταιρίες επιζητούν αρχικά μόνο την ένταξή τους σε χρηματιστηριακή αγορά με σκοπό τη σταδιακή διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης.

- Στο ότι οι βασικοί μέτοχοι δείχνουν απροθυμία να πουλήσουν τις μετοχές τους στην πρώτη φάση της χρηματιστηριακής ζωής της εταιρίας, επειδή πιστεύουν σε αυτές και στις προοπτικές των εταιριών τους με συνέπεια να μην επιθυμούν να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσοστά σε αυτή τη φάση.

- Επίσης στο γεγονός ότι ζήτηση για απόκτηση μετοχών από τους επενδυτές δημιουργείται κυρίως κατά περιόδους αποεπένδυσης θεσμικών ή μεγάλων ιδιωτών επενδυτών.

Επιπλέον, ειδικά όσον αφορά στην ΕΝ.Α., για τη μικρή εμπορευσιμότητα πρέπει να συνυπολογιστεί ο λίγος χρόνος λειτουργίας της και το ότι πρόκειται για νέο θεσμό, με τον οποίο τόσο οι παράγοντες της αγοράς όσο και οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί, δεν έχουν δηλαδή εμπεδώσει τις ιδιαιτερότητες της ΕΝ.Α. σε σχέση με τις οργανωμένες αγορές, μία από τις οποίες είναι και η χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Ας σημειωθεί δε ότι η χαμηλή διασπορά συνδέεται μεν με τη μειωμένη εμπορευσιμότητα, αλλά δεν είναι καθοριστική γι’ αυτήν. Εταιρίες της ΕΝ.Α. που έχουν επαρκή διασπορά παρατηρούμε ότι και πάλι δεν έχουν εμπορευσιμότητα.

- Έχετε προγραμματίσει κάποια μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής;

Το Χ.Α., στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεχούς βελτίωσης της αγοράς, προτρέπει τις εταιρίες να μην περιορίζονται στο ελάχιστο ποσοστό διασποράς που απαιτείται για την εισαγωγή τους, αλλά να επιδιώκουν την επίτευξη μεγαλύτερης διασποράς και να τη διατηρούν και μετά την εισαγωγή.

Πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των εταιριών και των συμβούλων τους στο αίτημα αυτό καθώς και η σταδιακή αύξηση της διασποράς που οπωσδήποτε θα υπάρξει με την πραγματοποίηση εταιρικών πράξεων, σε συνδυασμό με την εξοικείωση των επενδυτών, θα βοηθήσουν σημαντικά την ΕΝ.Α.

- Πώς βλέπετε το μέλλον της ΕΝ.Α.;

Η μέχρι σήμερα πορεία της ΕΝ.Α. αποτελεί θετικό μήνυμα για το μέλλον της. Το Χ.Α. συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της με νέες εταιρίες, με σκοπό τη μεγαλύτερη  ανάπτυξή της, στην οποία πιστεύουμε όλοι μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v