Γ. Βελέντζας: ”Τα ασιατικά σχέδια των ΚΑΕ”

”Τα έσοδα που υπολογίζουμε από τα Oλυμπιακά προϊόντα θα πρέπει να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι δύσκολο, αν δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός, να επαναληφθεί. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου και των δραστηριοτήτων εντός και εκτός των συνόρων” επισημαίνει ο Γ. Βελέντζας, αναπληρωτής γ.δ. των ΚΑΕ.

Γ. Βελέντζας: ”Τα ασιατικά σχέδια των ΚΑΕ”
Για το σήμερα, τις προσδοκίες από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την πορεία της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, με την ολοκλήρωση της κορυφαίας εκδήλωσης του αιώνα για τη χώρα μας, μιλά ο κ. Γιώργος Βελέντζας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής των ΚΑΕ. *

Παράλληλα, οριοθετεί τον ”φυσικό χώρο” εξάπλωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας εκτός ελληνικών συνόρων και δίνει τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τα οικονομικά μεγέθη και τη θέση των ΚΑΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

Ποιες είναι οι προσδοκίες των ΚΑΕ από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ποιες οι βασικές κινήσεις της εταιρείας για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτής της εκδήλωσης;

* Το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για την εταιρεία μας. Ο όμιλος ΚΑΕ, με στόχο την άρτια εξυπηρέτηση και ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται λόγω της μεγαλύτερης εκείνη την περίοδο επιβατικής κίνησης, έχει συμπεριλάβει με προσοχή το γεγονός αυτό στον στρατηγικό του σχεδιασμό τα τρία τελευταία χρόνια και προετοιμάζεται συστηματικά.

Ειδικότερα, έχουμε προχωρήσει στην ανακαίνιση και επέκταση του δικτύου των 90 περίπου καταστημάτων της ΚΑΕ στα 40 σημεία εξόδου της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται 20 αεροδρόμια, 10 λιμάνια και 10 μεθοριακοί σταθμοί.

Επιπλέον, η ΚΑΕ προχώρησε στην ισχυροποίηση των σχέσεών της με όλους τους προμηθευτές του εξωτερικού και του εσωτερικού, διευρύνοντας παράλληλα την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, ενώ έχει επεκτείνει το δίκτυο και τις δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικές Διανομές.

Επιπροσθέτως, η ΚΑΕ συμμετέχει με ποσοστό 38% στην εταιρεία Εύσημον Συλλογές, η οποία είναι επίσημος αδειούχος της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 για την παραγωγή και διάθεση 7 κατηγοριών Ολυμπιακών προϊόντων.

Ακόμα, η ΚΑΕ εξασφάλισε και εξασφαλίζει χώρους από τους αρμόδιους φορείς για την πώληση Ολυμπιακών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2004 σε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Venue Retailing A.E., η οποία θα λειτουργήσει το Ολυμπιακό υπερκατάστημα 3.500 τ.μ. και τα 100 περίπου καταστήματα λιανικής πώλησης αυθεντικών Ολυμπιακών προϊόντων σε αθλητικές και μη αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον όμιλο αυτή η περίοδος συμπίπτει με μια σημαντική περίοδο αναδιοργάνωσης και επέκτασης δραστηριοτήτων και θα ήταν παρακινδυνευμένο να ισχυριστούμε ότι όλες οι επενδύσεις έγιναν με αποκλειστικό στόχο το μοναδικό αυτό γεγονός.

Έγιναν κυρίως γιατί αυτό που έχει δείξει η εμπειρία προηγούμενων Ολυμπιάδων, είναι ότι τα οφέλη ακολουθούν σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, η διεθνής εμπειρία έχει σαφώς δείξει ότι τα οφέλη εντοπίζονται στα επόμενα 5 με 10 χρόνια, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, της έντασης και ωρίμανσης των επενδύσεων, καθώς και των υπερσύγχρονων υποδομών. Ο όμιλος ΚΑΕ, λοιπόν, θέλει και πρέπει να είναι έτοιμος για να υποδεχθεί όλους τους πελάτες -Έλληνες και ξένους- με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, σε ανταγωνιστικές τιμές, την περίοδο της διοργάνωσης, όσο και μετά, με άρτια εξυπηρέτηση και μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Μετά την Ολυμπιάδα τι θα ακολουθήσει, καθώς μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων των θυγατρικών, όπως φαίνεται απ’ όσα αναφέρθηκαν, αφορά σε Ολυμπιακά προϊόντα και άρα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα;

* Τα έσοδα που υπολογίζουμε από τα Ολυμπιακά προϊόντα, θα πρέπει να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι δύσκολο -αν δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός- να επαναληφθεί. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου και των δραστηριοτήτων του ομίλου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Η ανάπτυξη των εργασιών θα προέλθει από την εισαγωγή νέων προϊόντων, τη βελτιστοποίηση των σχέσεων με τους προμηθευτές, αλλά και την εφαρμογή νέων concept.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή νέων concept δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, καθώς, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και την παύση λειτουργίας των καταστημάτων Venue Stores που εμπορεύονται τα συγκεκριμένα είδη, θα πρέπει να έχει ήδη δημιουργηθεί η βάση για τη συνέχιση των αυξημένων εσόδων στον όμιλο.

Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη ήδη η πρώτη σύμβαση που αφορά στη δημιουργία των πρώτων Hellenic Discount Stores, καταστήματα τα οποία ουσιαστικά θα εμπορεύονται stock προϊόντα επώνυμων οίκων. Τα πρώτα καταστήματα θα λειτουργήσουν στους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, του Προμαχώνα και στους Κήπους Έβρου. Ήδη, τα ΚΑΕ έχουν υπογράψει συμφωνία με οκτώ μεγάλες αντιπροσωπείες επωνύμων ειδών και βρίσκονται στη διαδικασία ανεύρεσης και νέων επωνυμιών.

Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει διαδραματίσει και, αν ναι, τι ρόλο σε όλο αυτό τον σχεδιασμό, δεδομένου ότι η συμμετοχή του προέκυψε πριν από λίγους μήνες;

* Είναι σαφές ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν τυγχάνουν της αποδοχής αλλά και της έμπρακτης υποστήριξης των νέων βασικών μετόχων της εταιρείας, δηλαδή των κυρίων Δημήτρη και Τζώρτζη Κοτσολιούτσου της Folli Follie Α.Ε. και του κ. Πάνου Γερμανού της Γερμανός ΑΒΕΕ, οι οποίοι έχουν συμβάλει ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό και στηρίζουν τη διοίκηση για την υλοποίηση των όσων προαναφέρθηκαν. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εμπειρία τους στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην εσωτερική επιχειρηματική δράση, αποτελεί σημείο δυναμικής για την εταιρεία, αλλά και διασφάλισης της επιτυχίας των επόμενων κινήσεών μας.

Ποια προβλήματα καλείστε να αντιμετωπίσετε σήμερα και ποιος ο σχεδιασμός σας ώστε αυτά να υπερκεραστούν;

* Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΚΑΕ δεν αφορά μόνο στην εταιρεία. Είμαστε κι εμείς αποδέκτες ενός παγκόσμιου προβλήματος, το οποίο είναι απόρροια του κακού οικονομικού κλίματος. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί στον περιορισμό του αριθμού των ταξιδευόντων -που είναι οι βασικοί μας πελάτες- εντός και εκτός συνόρων και κυρίως η δημιουργούμενη αρνητική ψυχολογία κάνει τον κόσμο να είναι ”κουμπωμένος”. Ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναφέρθηκαν δεν είναι άλλος από την επιθετική εμπορική πολιτική, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στη ζήτηση και θα προβάλλει κάθε φορά τα κατάλληλα προϊόντα με την αρμόζουσα ποιότητα και την πλέον συμφέρουσα τιμή.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα των ΚΑΕ και ποιες χώρες ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές αποτελούν τα επόμενα βήματά σας;

* Τα ΚΑΕ είναι μια εταιρεία με τεράστια ρευστότητα, που ανέρχεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό, ενώ στα τέλη της τρέχουσας χρήσης η ρευστότητα της εταιρείας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και το κεφάλαιο κίνησης θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και χωρίς καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε φιλόδοξο σχέδιο.

Όσον αφορά στην επέκτασή μας στο εξωτερικό, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πρώτη θυγατρική μας εκτός Ελλάδας στα Σκόπια, την HDFS Skopia.

Ωστόσο, με τη συμβολή των δύο βασικών μετόχων (τα Folli Follie διαθέτουν την εμπειρία της Ασίας, ενώ η Γερμανός την αντίστοιχη εμπειρία των Βαλκανίων), έχουμε τη δυνατότητα επέκτασης στις δύο αυτές περιοχές, οι οποίες αποτελούν τον φυσικό χώρο επέκτασης των duty free καθώς είναι εκτός Ευρώπης.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου ΚΑΕ, πώς αναμένετε να διαμορφωθούν για το 2003 και ποιες οι προβλέψεις σας για τα επόμενα έτη;

* Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του εννεαμήνου, η ΚΑΕ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των βασικών μετόχων και της διοίκησης, καθώς πέτυχε αύξηση ενοποιημένων πωλήσεων κατά 9,79%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 174,6 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι πωλήσεις της μητρικής κινήθηκαν στα περυσινά περίπου επίπεδα, διαμορφούμενες στα 149,6 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης 2003 ο όμιλος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα πιάσει τους στόχους της διοίκησης και θα κλείσει με πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο 200-220 εκατ. ευρώ και κέρδη στα 50 εκατ. ευρώ. Για το 2004 αναμένεται ανάπτυξη όλων των εργασιών και στοχεύουμε σε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 330 με 350 εκατ. ευρώ και κέρδη της τάξης των 68-70 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία είναι εφικτά.

* Μερική αναδημοσίευση από το φύλλο 305 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v