Kleemann: Κοιτάζει προς νέες αγορές

Η οικονομική κρίση αναγκάζει την Kleemann να "παγώσει" τα σχέδιά της για τη διεθνοποίηση του ομίλου με στρατηγικό εταίρο, τονίζει ο οικονομικός διευθυντής Χρ. Πετρίδης. Ωστόσο η εταιρία "προκρίνει" την αυτόνομη ανάπτυξη.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Kleemann: Κοιτάζει προς νέες αγορές
Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αναγκάζει τη διοίκηση της Kleemann Hellas να "παγώσει", επί του παρόντος, τα σχέδιά της για τη διεθνοποίηση του ομίλου, μέσω συνεργασιών με στρατηγικό εταίρο, εντούτοις εντείνει τη δράση της με στόχο να εισέλθει και σε νέες αγορές του εξωτερικού, παράλληλα με την κατασκευή εξειδικευμένων προϊόντων που δεν διαθέτει ο ανταγωνισμός.

Παράλληλα, από φέτος η θυγατρική εμπορική εταιρία Kleemann Liftovi στη Σερβία θα αποκτήσει και παραγωγική βάση προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Για τις προοπτικές και τα σχέδια της Kleemann Hellas μιλά ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Χρήστος Πετρίδης. Ενδεικτικά, στα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία του πολυώροφου πύργου δοκιμών της εταιρίας, που θα της επιτρέψει να εισέλθει και στην αγορά των ανελκυστήρων υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης άρχισε να λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής πώλησης, το οποίο προσδοκάται να ενισχύσει τη διεθνοποίησή της και να εξυπηρετήσει μεγάλους πελάτες της στο εσωτερικό.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία και τη συντήρηση ανελκυστήρων πόσο ενισχύει την αγορά όπου δραστηριοποιείστε;

Είναι αλήθεια ότι τα θέματα της ανακαίνισης που συνδέονται με την οδηγία περί ασφάλειας της Ε.Ε. πήραν την τελευταία στιγμή άλλη τροπή, γεγονός που οδηγεί σε έκπτωση της βελτίωσης των θεμάτων ασφαλείας των ανελκυστήρων στη χώρα μας.

Ούτως ή άλλως, η καθημερινή πραγματικότητα οδηγεί σε επισκευές και ανακαινίσεις λόγω της παλαιότητας και των αναγκών εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων. Η χρονική μετάθεση δεν ενισχύει θετικά τη δραστηριότητά μας, αλλά ούτε και επηρεάζει ουσιωδώς τα μεγέθη μας. Η διαρκής αναβολή της εφαρμογής και η εμπειρία μας από τη λειτουργία του Δημοσίου μας έπεισαν ότι κάπου εδώ θα είχαμε οδηγηθεί.

Υπάρχει πρόοδος στις επαφές σας με στόχο τη διεθνοποίηση του ομίλου, είτε μέσω joint venture, είτε μέσω εξαγοράς μετοχικού ποσοστού ξένης εταιρίας;

Ναι, υπάρχει πρόοδος και δεν σταματάμε, όμως, η δραματική αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος που δημιούργησε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση μας αναγκάζει στην παρούσα φάση να παγώσουμε τις όποιες ενέργειές μας για την περαιτέρω διεθνοποίηση του ομίλου.

Είχατε πει ότι αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο μία από τις θυγατρικές σας στην Τουρκία ή στη Σερβία να μετατραπεί σε παραγωγική βάση. Προχωρά αυτό το σχέδιο και, αν όχι, γιατί;

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επένδυση ποσού 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εντός του πρώτου εξαμήνου 2009 βιομηχανικού κτιρίου και την προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού του εξοπλισμού στη σερβική εταιρία Κleemann Liftovi, με σκοπό την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων ανελκυστήρων που προορίζονται κυρίως για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Πώς εξελίσσεται το επενδυτικό σας πρόγραμμα; Σε ποια φάση βρίσκεται η κατασκευή του πύργου δοκιμών; Υπάρχουν πιθανόν νέα επενδυτικά σχέδια στον ορίζοντα;

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία θα ολοκληρώσει την εξελισσόμενη επένδυση που αφορά στην κατασκευή του πύργου δοκιμών των ανελκυστήρων, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004.

Τον Μάιο του 2009 η κατασκευάστρια εταιρία θα παραδώσει το κτίριο και έως το τέλος του 2009 θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση με την κατασκευή των ειδικών ανελκυστήρων και του λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού. Στην εξελισσόμενη οικονομική πραγματικότητα, η οποία πλήττει και τη χώρα μας, δεν σχεδιάζουμε νέες παραγωγικές επενδύσεις.

Πώς επηρεάζει τη δραστηριότητά της η οικονομική κρίση ειδικά στις διεθνείς αγορές; Πώς σκέφτεστε να οργανώσετε την άμυνά σας;

Η δραστηριότητα της Kleemann συνδέεται ευθέως με την αγορά ακινήτων, η οποία δέχεται άμεσα τις συνέπειες της παρούσας κρίσης. Την περίοδο αυτή η εταιρία μας εντείνει τη δράση της, πρώτον, με την ενίσχυση των εμπορικών της δικτύων και την είσοδο σε νέες απαιτητικές αγορές και, δεύτερον, με την κατασκευή εξειδικευμένων προϊόντων που δεν προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Η υψηλή εξειδίκευση, η μεγάλη εμπειρία και τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπηρεσίες της αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της επιχείρησης, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η εταιρία μας έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου και κατέχει το 3% περίπου της παγκόσμιας αγοράς σε εγκατεστημένες μονάδες.

Προχωρούν τα σχέδιά σας για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Η αλλαγή των όρων στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και οι καθυστερήσεις της Πολιτείας μας ανάγκασαν να αφήσουμε πίσω την ιδέα ενασχόλησης με μια διαφορετική δραστηριότητα και να αφοσιωθούμε σε αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά, στον ανελκυστήρα.

Έχει ξεκινήσει το σύστημα ηλεκτρονικής πώλησης;

Έχει ξεκινήσει και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, με την ανάπτυξη της σχετικής εφαρμογής μεταξύ των εταιριών του ομίλου και των διευθύνσεων της επιχείρησης. Εξελίσσεται η δεύτερη φάση που αφορά στους πελάτες, θα απαιτηθεί όμως αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη της εφαρμογής λόγω της ιδιομορφίας των προϊόντων και των αυξημένων απαιτήσεων για εκπαίδευση των πελατών.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα μεγέθη του συνόλου της χρήσης 2008; Έχουν διατυπωθεί προβλέψεις για τη φετινή χρήση; Γενικότερα, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2009;

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη στο σύνολο του 2008, εκτιμούμε ότι θα κινηθούν με τους αντίστοιχους ρυθμούς του δημοσιευμένου εννεαμήνου.

Στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή οικονομική κρίση, η εταιρία συγκεντρώνει και αναπτύσσει τις δυνάμεις της, για να διατηρήσει και να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, αλλά και για να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα, καθώς και για να συγκρατήσει τα έξοδά της.

Πιστεύουμε ότι η εταιρία έχει τη δύναμη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση αλλά και μέσα από αυτή, και ιδιαίτερα στο τέλος της, να βγει πιο ισχυρή.

* Αναδημοσίευση από το 566ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 23 - 27 Ιανουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v