Τ. Καλάντρα: ”Προτιμήστε μικρή κεφαλαιοποίηση”

Νέο σοκ προβλέπει για τα χρηματιστήρια αξιών ο αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και ιδρυτικό στέλεχος του CBS MarketWatch, Τομ Καλάντρα σε αποκλειστική του συνέντευξη στο euro2day.gr. Εκτιμά ότι η στροφή των επενδυτών στις μικρές εταιρείες μπορεί να αποβεί σωτήρια. Τι βλέπει για τα τα λεγόμενα Hard Assets.

Τ. Καλάντρα: ”Προτιμήστε μικρή κεφαλαιοποίηση”
Νέο σοκ προβλέπει για τα χρηματιστήρια αξιών ο αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και ιδρυτικό στέλεχος του CBS MarketWatch, Τομ Καλάντρα σε αποκλειστική του συνέντευξη στο euro2day.gr. Εκτιμά ότι η στροφή στις μικρές εταιρείες μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους επενδυτές, καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται.

Στη συνέντευξή του αποφεύγει οποιαδήποτε προσέγγιση στα blue chips και εστιάζει σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, με προσωρινά διοικητικά συμβούλια, ότι δηλαδή αποφεύγουν όλοι οι υπόλοιποι...

Ο Τομ Καλάντρα εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου όπου θα ευδοκιμήσουν τα λεγόμενα Hard Assets (χρυσός, χαλκός, σίδηρος και η πλατίνα). Συνεπώς θεωρεί ότι η βάση για μια σταθερή επένδυση για την επόμενη τριετία τουλάχιστον είναι οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους.

Συνέντευξη στον Χρήστο Φράγκου

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ”ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ακόμα και εάν η αμερικανική οικονομία περάσει σε φάση πλήρους ανάπτυξης”.

Βραχυχρόνια εκτιμά ότι ”οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στο Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ, στο Βανκούβερ, και στο Nasdaq θα δώσουν σημαντικά κέρδη για τους επόμενους έξι μήνες”.

Συμβουλεύει τους traders ”να αναλάβουν όσο μεγαλύτερο ρίσκο μπορούν για τους επόμενους μήνες, σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, διοικητικό ακόμα και παραγωγικό...”

Με άλλα λόγια ξεκαθαρίζει ότι οι υψηλές αποδόσεις μπορούν να αναζητηθούν μεσοπρόθεσμα στα εμπορεύματα ή βραχυχρόνια σε μικρές εταιρίες και στα παράγωγα...

Χαρακτηριστική της εμπιστοσύνης του στην προοπτική του χρυσού είναι η παρακάτω απάντηση:

Ε: Ποια θεμελιώδη μεγέθη πρέπει να προσέξει κάποιος όταν επενδύει σε μετοχές χρυσωρυχείων;

Α: Δεν υπάρχουν θεμελιώδη, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τις αγοράσει και να τις διατηρήσει για την επόμενη τριετία.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει στις αναδυόμενες αγορές όπου δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ”η απόδοση των αναδυόμενων αγορών θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να περάσει στην ανάπτυξη, καθώς αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική που απέκτησαν κατά το 2003 και το 2004”.

Επισημαίνει ότι ”η ζήτηση για ρίσκο αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, από τη Λιβύη έως τον Καναδά”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δήλωση του για το άρθρο του τον Αύγουστο του 2001 το οποίο επισήμαινε επερχόμενα καταστροφικά γεγονότα μόλις ένα πριν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου...

”Ήμουν ανήσυχος τότε λόγω της αυξημένης πρόσβασης που είχαν μικρές εξτρεμιστικές ομάδες σε φονικά όπλα και ουσίες, όπως το ουράνιο, διαισθανόμουν βαριά την ατμόσφαιρα, αλλά δεν είχα καμία ιδέα για αυτό που επακολούθησε...”

Ε: Ναι, αλλά στο άρθρο σας προβλέψατε την εκτίναξη της τιμής του χρυσού, η οποία έχει διπλασιαστεί σχεδόν από τότε;

Α: Αλήθεια, δεν μπορούσα να φανταστώ τις επερχόμενες εξελίξεις και το ρυθμό τους, το μόνο που ήμουν σίγουρος ήταν ότι ο χρυσός στα 254 δολάρια ανά ουγκιά ήταν φθηνός... και ήταν τότε...”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v