J.Awad: ”Ξεκαθάρισμα” προσεχώς στη Wall

”Οι προοπτικές ανόδου της Wall Street τo 2004 θα ξεκαθαριστούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η Eυρώπη απλώς θα ακολουθήσει” δήλωσε στο euro2day.gr ο Jim Awad, πρόεδρος της Awad Asset Management. Κλάδοι και μετοχές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών του. Πως θα επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τα σκάνδαλα στο χώρο των Αμοιβαίων στις ΗΠΑ.

J.Awad: ”Ξεκαθάρισμα” προσεχώς στη Wall
”Οι προοπτικές ανόδου της Wall Street το 2004 θα ξεκαθαριστούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η Eυρώπη απλώς θα ακολουθήσει” δήλωσε στο euro2day.gr ο Jim Awad, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων, Awad Asset Management.

Παράλληλα εξηγεί ποιοι κλάδοι και ποιες μετοχές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών του. Επίσης αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχουν οι αποκαλύψεις σκανδάλων στην αμερικανική αγορά των Α/Κ, στις αποφάσεις των επενδυτών.

Τι ρόλο παίζει ο γεωπολιτικός κίνδυνος και τι θα μπορούσε να αλλάξει την ”κυκλική bull market” στη Wall Street σε μακροπρόθεσμη ”bear market”.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Πιστεύετε ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν εισέλθει σε περίοδο διόρθωσης; Πως ”βλέπετε” παράλληλα τις ευρωπαϊκές μετοχές;

Πιστεύω πως οι αμερικανικές μετοχές κερδίζουν χρόνο καθώς πλησιάζει το 2004. Μην ξεχνάτε ότι η επόμενη χρονιά έχει ήδη την φήμη ενός έτους με καλές προοπτικές ανόδου. Ωστόσο, θα ήθελα να σας πω ότι οι συγκεκριμένες προοπτικές θα ξεκαθαριστούν τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές μετοχές, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι συνηθίζουν να ακολουθούν τα χνάρια των αμερικανικών.



- Κρίνετε ότι η Wall Street βρίσκεται σε τροχιά κυκλικής ανάκαμψης (cyclical bull market) εντός όμως μιας μακροχρόνιας πτωτικής αγοράς (secular bear market) κι αν ναι, πιστεύετε ότι η τάση θα αλλάξει σύντομα;

Βρισκόμαστε εντός μιας ”κυκλικής bull market”. Οι πιθανότητες οι ”κυκλικοί ταύροι” να μετουσιωθούν σε ”μακροπρόθεσμες αρκούδες” θα εξαρτηθεί από την οικονομία, την πολιτική και τις γεωπολιτικές εξελίξεις το 2004. Εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορέσω να συμπεράνω κάτι πριν από την Labor Day το 2004.

- Υπάρχει κάποιος λόγος που να ευνοεί ιδιαιτέρως σήμερα τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα; Εκτιμάτε ότι η Fed θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια κι αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη Wall Street;

Αν παρατηρηθεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed, τότε θα πραγματοποιηθεί αργά και σταθερά. Οι επενδυτές αισθάνονται ασφάλεια όταν αγοράζουν ομόλογα με λήξη πέντε ή ακόμη και λιγότερων χρόνων. Θεωρώ πάντως σε ότι αφορά στα ομόλογα, ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την πορεία εκείνων που έχουν λήξη μεγαλύτερη των 5 ετών.

- Θεωρείτε ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στη Wall Street καθιστούν πλέον τόσο τις μετοχές όσο και τα μετοχικά κυρίως Αμοιβαία Κεφάλαια, πιο ”επικίνδυνα”;

Τα πρόσφατα σκάνδαλα σίγουρα θα ασκήσουν πιέσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο απέναντι στις μετοχές όσο και απέναντι στα ομόλογα. Ωστόσο ας σημειωθεί ότι η οικονομία θα συνεχίσει να είναι ο βασικότερος ”μοχλός αύξησης” των αποδόσεων των επενδύσεων. Κάποια Αμοιβαία Κεφάλαια μπορεί όντως να υποφέρουν από την αποκάλυψη των συγκεκριμένων σκανδάλων. Ανεξάρτητα όμως με τα όποια σκάνδαλα, ας υπογραμμιστεί ότι όποιος επιλέγει σωστές μετοχές, τότε με το πέρασμα του χρόνου θα μπορέσει να απολαύσει τους καρπούς των αποδόσεων που θα του αποφέρουν.

- Θα χαρακτηρίζατε τις αμερικανικές μετοχές υπερτιμημένες; Θα συστήνατε τώρα την αγορά μετοχών ή όχι;

Γενικά, πιστεύω ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι ορθολογιστικά αποτιμημένες. Σίγουρα όμως υπάρχουν ανάμεσά τους τόσο υπερτιμημένοι όσο και υποτιμημένοι τίτλοι. Η επιτυχία όμως ενός επενδυτή απορρέει από την ικανότητά του να εντοπίζει εκείνους τους τίτλους που είναι υποτιμημένοι.

- Ποιοι κλάδοι και ποιες μετοχές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών σας και για ποιον λόγο;

Η προσεκτική επιλογή μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να αποφέρει πραγματικά πολύ καλές ευκαιρίες επενδύσεων. Οι συγκεκριμένοι άλλωστε τίτλοι χαρακτηρίζονται από τις προοπτικές των υψηλών ρυθμών ανάπτυξής τους αλλά και από τις ελκυστικές του αποτιμήσεις. Δυο από τις ”αγαπημένες” μου μετοχές είναι η Allstream (ALLSB) και η Rayovac (ROV).

- Πιστεύετε ότι τα εφετινά κέρδη της Wall Street θα συνεχιστούν και του χρόνου εν όψει και του θετικού κλίματος που έχει ήδη δημιουργηθεί λόγω των προεδρικών εκλογών;

Νομίζω ότι τα κέρδη της επόμενης χρονιάς θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά του 2003. Ο ”κύκλος” επίσης των προεδρικών εκλογών θα ήθελα να σας πω ότι θα παίξει πολύ μικρότερο ρόλο για την αγορά από ότι τα κέρδη που θα ανακοινώνουν οι εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v