Λαυρεντιάδης: Ρόλος πολυεθνικής για τη Νεοχημική

Στη διατήρηση της ηγετικής θέσης στους τομείς που δραστηριοποιείται η Νεοχημική, αλλά και στην επέκταση σε νέες αγορές στοχεύει ο μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Λ. Λαυρεντιάδης. Το μυστικό για την πορεία της μετοχής, τα μερίδια αγοράς και η θετική διάψευση των εκτιμήσεων για το 2003.

Λαυρεντιάδης: Ρόλος πολυεθνικής για τη Νεοχημική
Με στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές, όπως αυτή της Βουλγαρίας και της Σερβίας, η Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης, που εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2002, προχωρά τον στρατηγικό σχεδιασμό της με την ίδρυση νέων θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξασφαλίζοντας μέσω της μεγάλης γκάμας προϊόντων, την οποία συνεχώς διευρύνει, στρατηγικές συνεργασίες με τις μεγάλες πολυεθνικές του χώρου.

Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται, δηλαδή στην παραγωγή, συσκευασία, ανασυσκευασία και εμπορία πρώτων υλών της χημικής βιομηχανίας, αποτελώντας σήμερα μία από τις κυριότερες προμηθεύτριες εταιρίες των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα.

Η Νεοχημική, όπως δηλώνει στον ”Μ” ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να πραγματοποιήσει για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης σε ενοποιημένο επίπεδο πωλήσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ και κέρδη της τάξεως των 6-6,5 εκατ. ευρώ, κινούμενη κατά 50% ανοδικά σε σχέση με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στο ενημερωτικό για την εισαγωγή της στο Χ.Α.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

- Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς δραστηριότητας της Νεοχημικής και των θυγατρικών της και ποιο είναι το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνει σήμερα ανά τομέα;

Η Νεοχημική μέσω και των θυγατρικών της δραστηριοποιείται σε 11 διαφορετικούς τομείς, σε κάθε έναν εκ των οποίων διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς, το οποίο κυμαίνεται από 5% έως 95%.

Στον κλάδο παραγωγής απορρυπαντικών για λογαριασμό πολυεθνικών εταιριών, που αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 20% επί του συνόλου των πωλήσεών μας και στον οποίο δραστηριοποιούμαστε μέσω της θυγατρικής μας Λάμδα Ντιτέρτζεντ, έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, πραγματοποιώντας τα 9 από τα 9,4 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος του κλάδου.

Επίσης μέσω της ίδιας θυγατρικής κατέχουμε περίπου το 20% των απορρυπαντικών ιδίων σημάτων, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να αποτελεί το 9% των πωλήσεών μας, αλλά και το 40% της αγοράς των πρώτων υλών για βιομηχανίες απορρυπαντικών, δραστηριότητα που αποτελεί το 8% του συνόλου των πωλήσεών μας.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία Νεοχημική, δραστηριοποιούμαστε με σημαντικά μερίδια αγοράς στους κλάδους πρώτων υλών βιομηχανίας τροφίμων (20% μερίδιο αγοράς) και πρώτων υλών κλωστοϋφαντουργίας (8% μερίδιο αγοράς).

Παράλληλα η Νεοχημική δραστηριοποιείται στον κλάδο των λιπασμάτων με μικρό μερίδιο αγοράς, με τη συγκεκριμένη ενασχόληση να αποτελεί το 7% του συνόλου των πωλήσεών της, ενώ σημαντικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 10% κατέχουμε στον κλάδο των πρώτων υλών βιομηχανίας καλλυντικών και απορρυπαντικών, καθώς και στις πρώτες ύλες για τη μεταλλουργία, όπου πάλι έχουμε το 10% της αγοράς.

Τέλος, μέσω της θυγατρικής μας Λάμδα Λάμδα Νεοχημική βρισκόμαστε και στον κλάδο των πρώτων υλών χρωμάτων και βιομηχανίας με ποσοστό αγοράς της τάξης του 8%, ενώ μέσω της Νεοχημική Λάμδα Πακ διαθέτουμε το 20% της αγοράς των πολυμερών βιομηχανικών πλαστικών.

- Ποιες από τις δραστηριότητες που ήδη έχετε θεωρείτε ότι έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης;

Στον κλάδο των απορρυπαντικών για πολυεθνικές η ανάπτυξη θα έρθει μέσω επενδύσεων, ενώ ανοδικά εκτιμούμε ότι θα κινηθούν στο επόμενο διάστημα οι κλάδοι των πρώτων υλών βιομηχανίας καλλυντικών και απορρυπαντικών, των λιπασμάτων, των απορρυπαντικών ιδίων σημάτων, των πρώτων υλών για βιομηχανίες απορρυπαντικών, των πολυμερών βιομηχανιών πλαστικών και των πρώτων υλών βιομηχανίας τροφίμων.

- Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις μεγάλες πολυεθνικές απορρυπαντικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και με τις μεγάλες αλυσίδες που διακινούν αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας;

Ήδη, οι Henkel, Unilever και Johnson έχουν παραχωρήσει την παραγωγή απορρυπαντικών υγρών, αλλά και σε μορφή σκόνης, στη Νεοχημική, ενώ διατηρούμε άριστες σχέσεις και με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διακινούν τέτοια προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, για λογαριασμό των οποίων κάνουμε την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Για την ανάληψη αυτών των εργασιών προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μονάδας παραγωγής απορρυπαντικών της Henkel στην Αταλάντη, πραγματοποιώντας επένδυση ύψους 13,4 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω θυγατρικών μας αγοράσαμε πρόσφατα μονάδα παραγωγής ρητινών στο Βαθύ Αυλίδος και προχωράμε στην υλοποίηση καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής υγρών απορρυπαντικών και καλλυντικών σε μικρές συσκευασίες.

- Προσβλέπετε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σας σε νέες αγορές και, αν ναι, με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις χώρες επέκτασης;

Ήδη έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία από τον Μάιο, η οποία αναμένεται να είναι κερδοφόρα από το 2003, που θα είναι και η πρώτη εταιρική χρήση της, ενώ το 2004 αναμένουμε πωλήσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο ξεκίνημα δραστηριότητάς μας στη Σερβία και τη Βουλγαρία, όπου αναμένουμε ανάλογη πορεία με αυτήν της Ρουμανίας. Οι κινήσεις αυτές προκύπτουν από τις ανάγκες κάλυψης των απαιτήσεων των μεγάλων πολυεθνικών με τις οποίες συνεργαζόμαστε και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η έννοια του ρίσκου σε αυτές τις επενδύσεις, καθώς έχουμε εξασφαλισμένο πελατολόγιο.

- Πρόσφατα προχωρήσατε στην ίδρυση δύο νέων θυγατρικών εταιριών. Ποιες ανάγκες έρχονται να καλύψουν αυτές;

Πρόκειται για την εταιρία ΠΕΤΡΟΝΕΤ ΑΒΕΕ, σκοπός της οποίας είναι η εμπορία βασικών λαδιών, παραφινών, προϊόντων επεξεργασίας νερού και συναφών χημικών προϊόντων, και την εταιρία ΤΡΙΑ ΛΑΜΔΑ ΑΒΕΕ, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και εμπορία εξειδικευμένων λιπασμάτων και λοιπών χημικών προϊόντων. Στο μετοχικό κεφάλαιο και των δύο εταιριών η Νεοχημική συμμετέχει με 99,99%.

Στόχος της ίδρυσης των δύο εταιριών είναι η διεύρυνση των εμπορευόμενων προϊόντων που ήδη υπάρχουν προς τις πολυεθνικές και άρα το άνοιγμα της γκάμας αυτών, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με αυτές.

Εκτιμούμε ότι και οι δύο θυγατρικές θα είναι από την πρώτη χρήση τους κερδοφόρες, δεδομένου ότι η ίδρυσή τους προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων των συνεργατών μας.

- Από την έναρξη διαπραγμάτευσης η μετοχή έχει επιδείξει ικανοποιητική πορεία. Πού οφείλεται αυτό;

Στόχος μας από την αρχή ήταν να μην υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στη διάθεση 330.000 υφιστάμενων μετοχών δικής μου κυριότητας, τα έσοδα από τις οποίες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από τον κύριο ανάδοχο (Τράπεζα Επενδύσεων) για τη στήριξη της μετοχής, στην περίπτωση που (κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της διαπραγμάτευσης) η τιμή της μετοχής υποχωρήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής. Αυτή η κίνηση νομίζω ότι επέδρασε καταλυτικά.

- Πού επικεντρώνετε τους στόχους σας για την ανάπτυξη των εργασιών και των αποτελεσμάτων;

Η εταιρία, για την ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της, αλλά και τη μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πολιτικής συνεχούς συνεργασίας με το σύνολο των πελατών της, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης αυτών με παροχή εξειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης και στη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας.

Τέλος, στοχεύουμε στη συνεργασία με κορυφαίους οίκους παραγωγής στον κόσμο. Η εταιρία βασίζεται στην ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες της, οι οποίες υπογραμμίζονται από την άμεση εξυπηρέτηση και εξασφάλιση της ποιότητας, δεδομένου ότι τα προϊόντα της αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό των παραγωγικών διαδικασιών μεγάλων χημικών βιομηχανιών.

- Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το τρέχον έτος, σε ενοποιημένο και εταιρικό επίπεδο;

Σε εταιρικό επίπεδο θα κινηθούμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου της εισαγωγής, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο αναμένουμε πωλήσεις της τάξης των 55-60 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με τα όσα προβλέπαμε στο ενημερωτικό δελτίο, και κέρδη που θα κυμανθούν από 6 έως 6,5 εκατ. ευρώ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 289 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις”, της 3ης Οκτωβρίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v