ΦΑΚΕΛΟΣ: Έξι μήνες λειτουργίας της ΕΝ.Α. (2)

Στο β' μέρος της έρευνας του Euro2day για την ΕΝ.Α. ο επικεφαλής της Epsilon Net, Γ. Μίχος, μιλά για τη μέχρι τώρα εμπειρία, την εμπορευσιμότητα της μετοχής & τη φετινή πορεία.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
ΦΑΚΕΛΟΣ: Έξι μήνες λειτουργίας της ΕΝ.Α. (2)
Έξι μήνες μετά τη λειτουργία του υποσχόμενου θεσμού της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το Euro2day προχωρεί στη δημοσίευση των απόψεων των εισηγμένων εταιριών της συγκεκριμένης αγοράς, με στόχο την ανάδειξη των μέχρι τώρα προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, την υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους, αλλά και την ενημέρωση των επενδυτών γύρω από την πορεία των εταιριών αυτών.

Μετά τη χθεσινή δημοσίευση των απόψεων της Entersoft, συνεχίζουμε σήμερα με τις απόψεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Epsilon Net, κ. Γιάννη Μίχου, σχετικά με το πώς σκέφτεται το θέμα της εμπορευσιμότητας της μετοχής καθώς και για τη φετινή πορεία της εταιρίας του.

Αύριο θα ακολουθήσει η παράθεση των απόψεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Mediterra (Mastiha Shop), κ. Γιάννη Μανδάλα.

*** Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Μίχου

ΕΡ.: Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας σχετικά με την πορεία της μετοχής (τιμή, εμπορευσιμότητα, ενδιαφέρον επενδυτών κ.λπ.) της Epsilon Net στην Εναλλακτική Αγορά;

ΑΠ.: Η Εναλλακτική Αγορά ήταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία και απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι γενικά θα σηματοδοτήσει και μια νέα πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η Εναλλακτική Αγορά έχει ως στόχο να προσελκύσει δυναμικές και καινοτόμες εταιρίες μεσαίου μεγέθους ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους και παράλληλα να δημιουργήσει νέες επενδυτικές προτάσεις για τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών.

Η Epsilon Net εγκαινίασε με την είσοδό της την Εναλλακτική Αγορά σε μία δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η πορεία αυτή συνεχίστηκε με επιτυχία και από άλλες έξι εταιρίες οι οποίες επίσης έχουν εισαγάγει τις μετοχές προς διαπραγμάτευση μέχρι σήμερα.

Η διαδικασία των εισαγωγών, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον και ο αριθμός αναμένουμε να αυξηθεί σημαντικά. Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τη συστηματική προετοιμασία και την αποφασιστικότητα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να ευχηθούμε την επέκταση της προσέλκυσης δυναμικών εταιριών και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η ΕΝ.Α. είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα έχει θετική έκβαση αν συνεχίσουμε όλοι μας να εργαζόμαστε συστηματικά.

ΕΡ.: Εξετάζετε διάφορα σχέδια για την τόνωση της εμπορευσιμότητας του τίτλου;

AΠ.: Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να βελτιωθούν γενικά για την ΕΝ.Α. είναι η περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Αυτό το θέμα απασχολεί και την εταιρία μας.

Η βασική αιτία είναι προφανώς η γενικότερη τάση σχετικά με την εμπορευσιμότητα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η πτωτική τάση στις τιμές των μετοχών. Ανεξάρτητα από τη βασική αιτία, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο σε γενικό - θεσμικό επίπεδο όσο και ειδικότερα σε επίπεδο εταιριών.

Σε γενικό επίπεδο θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου για τη βελτίωση της εικόνας της Εναλλακτικής Αγοράς. Η εταιρία μας έχει προτείνει τον προγραμματισμό μιας σειράς παρουσιάσεων στο επενδυτικό κοινό.

Σκοπός των παρουσιάσεων θα είναι να γίνουν γνωστές οι αξιόλογες και δυναμικές εταιρίες της ΕΝ.Α. στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Εφόσον οι επενδυτές γνωρίσουν από κοντά τις επιχειρήσεις που απαρτίζουν την ΕΝ.Α., εκτιμούμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον σταδιακά θα αυξηθεί αισθητά.

Επίσης, για να τονωθεί η εμπορευσιμότητα έχουμε προτείνει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της ΕΝ.Α., που τώρα είναι ακόμη περιορισμένο. Επιπλέον, έχει γίνει πρόταση για τη δημιουργία δείκτη της Εναλλακτικής Αγοράς, που θα δίνει συγκρίσιμα αποτελέσματα και θα προσελκύσει την προσοχή περισσότερων επενδυτών. Πιστεύουμε ότι με την αλλαγή της τιμής κλεισίματος των μετοχών της ΕΝ.Α. που τίθεται σε εφαρμογή από την 4η Αυγούστου 2008 και όταν οι μετοχές της γίνουν περισσότερες από δέκα θα δημιουργηθεί και Γενικός Δείκτης Εναλλακτικής Αγοράς.

Μία άλλη κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση είναι η δυνατότητα δέσμευσης των μετοχών της Εναλλακτικής Αγοράς στο Margin και στο T+3, η οποία θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε τη φετινή πορεία της εταιρίας και ποια είναι τα βασικότερα σχέδιά της;

ΑΠ.: Σε εταιρικό επίπεδο έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από παρουσιάσεις με στόχο να ενημερώσουμε υποψήφιους επενδύτες για την Epsilon Net, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της. Τα αποτελέσματα της εταιρίας στο α΄ εξάμηνο του 2008 συνεχίζουν στην τάση της σταθερά καλής και ανοδικής πορείας των τελευταίων χρόνων.

Οι πωλήσεις μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους και είναι πάλι άνω του 20%. Το πρόγραμμα των επενδύσεών μας προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και όπως έχουμε ανακοινώσει ετοιμάζουμε με συστηματικό τρόπο την είσοδό μας στην αγορά της Ρουμανίας και την επέκτασή μας στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εφαρμογή Extra Tax System Εstate. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το έντυπο Ε.Τ.ΑΚ. για τον υπολογισμό του τέλους ακινήτων και να υπολογίσει όλες τις αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιώντας μια βάση γεωγραφικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου.

Με την ιδία εφαρμογή επίσης συμπληρώνονται αυτόματα τα έντυπα του Εθνικού Κτηματολογίου (Δ1, Δ2 Ν. 2308/1995) και του εντύπου απόδοσης του τέλους κτηματογράφησης, ενώ μέσω της υπηρεσίας «on line Χάρτες» της Epsilon Net είναι δυνατός ο εύκολος εντοπισμός και ο προσδιορισμός των ακινήτων στον χάρτη καθώς και η εμφάνιση του τοπογραφικού σκαριφήματος.

Η σταθερά θετική πορεία της εταιρίας μας πιστεύουμε ότι θα αντανακλάται όλο και περισσότερο και στη μετοχή μας, η οποία δεν ακολούθησε τις έντονες πτωτικές τάσεις του χρηματιστηρίου και παραμένει κοντά στην τιμή εκκίνησης κατά την εισαγωγή της προς διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v