"Γιατί η Alpha Trust ΑΕΠΕΥ εισέρχεται στην ΕΝ.Α."

Για τους στόχους της Alpha Trust ενόψει της εισαγωγής στην Ε.ΝΑ. μιλά ο κ. Φ. Ταμβακάκης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του για την τρέχουσα συγκυρία της αγοράς. Τα στοιχεία της επικείμενης ιδιωτικής τοποθέτησης.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
Γιατί η Alpha Trust ΑΕΠΕΥ εισέρχεται στην ΕΝ.Α.
Ο πρόεδρος της Alpha Trust κ. Φαίδων Ταμβακάκης μιλά στο Euro2day για τις οικονομικές επιδόσεις και τους στόχους της εταιρίας του, εκφράζει την άποψή του για την τρέχουσα συγκυρία της αγοράς και αναφέρεται στα στοιχεία της επικείμενης ιδιωτικής τοποθέτησης.

ΕΡ.: Κύριε Ταμβακάκη, ποιες είναι σήμερα οι βασικότερες δραστηριότητες της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ και ποιοι οι κυριότεροι στόχοι ανάπτυξής της στο μέλλον;

ΑΠ.: Η Alpha Trust από το 1987 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση κεφαλαίων. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, με την ιδιωτική διαχείριση να αποτελεί περίπου το 60%, τα αμοιβαία κεφάλαια το 33% και το υπόλοιπο οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Στόχος μας είναι τόσο η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων στις υφιστάμενες αγορές όσο και η επέκταση στο ίδιο αντικείμενο σε γειτονικές χώρες.

ΕΡ.: Πότε προβλέπετε ότι η διεθνής συγκυρία θα αρχίσει να βελτιώνεται και τι θα είχατε να συστήσετε στους επενδυτές για την τρέχουσα περίοδο;

ΑΠ.: Είναι δύσκολο να γνωρίζεις τη διάρκεια μιας κρίσης, όταν μάλιστα 12 μήνες μετά την εμφάνισή της μόλις αρχίζουμε να έχουμε σαφέστερες εκτιμήσεις για το μέγεθός της. Συνεπώς, ενώ στην οικονομία εκτιμούμε ότι η κρίση θα διαρκέσει καθ’ όλο το τρέχον έτος και ίσως και τους πρώτους μήνες του 2009, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει η χρηματιστηριακή προεξόφληση της ανάκαμψης. Αυτό που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πέραν της γενικότερης επιφυλακτικότητας και της διατήρησης ρευστότητας, είναι η επιλεκτική και σταδιακή τοποθέτηση σε μετοχές και ομολογίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε.

ΕΡ.: Σε μια περίοδο όπου στις ΑΕΔΑΚ παρατηρούνται εκροές κεφαλαίων, στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου μεγάλα discounts και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές πτώση (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη εποχή για να εισέλθει η εταιρία σας στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.;

ΑΠ.: Η Alpha Trust εισέρχεται στο χρηματιστήριο ύστερα από πολυετή προετοιμασία και έπειτα από συνεπή επαγγελματική πορεία. Δεν εισέρχεται για να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της, αλλά για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνει η κεφαλαιαγορά σε αναπτυσσόμενες εταιρίες με πολυμετοχική ιδιοκτησία. Θεωρούμε ότι τα προσεχή έτη θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για εξαγορές στον κλάδο μας και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων θα μας είναι πολύτιμη. Φυσικά τα αποτελέσματα της εταιρίας επηρεάζονται από τη δυσμενή συγκυρία και οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πτωτικές αγορές πλήττουν την κερδοφορία και τον τζίρο των εταιριών διαχείρισης.

ΕΡ.: Ποιες ήταν οι περυσινές οικονομικές επιδόσεις της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ;

ΑΠ.: Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 18,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 5,3 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους κέρδη τα 3,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,132 ευρώ.

ΕΡ.: Η εταιρία προτίθεται να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, ή μελετάτε το ενδεχόμενο είτε ένταξης σε ένα ευρύτερο σχήμα είτε απορρόφησης άλλων «παικτών» της αγοράς;

ΑΠ.: Η Alpha Trust είναι πολυμετοχική εταιρία και κανείς μέτοχος δεν κατέχει άνω του 25% των μετοχών. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι είναι ελεύθεροι να κρίνουν κατά περίπτωση κάθε πρόταση που αφορά στο μέλλον της εταιρίας και στις ευκαιρίες για μεγέθυνση της αξίας της. Η παρούσα διοίκηση από το 1998 οπότε και εξαγοράστηκε η πλειοψηφική συμμετοχή της HAMBROS BANK ακολούθησε αυτόνομη πορεία και πιστεύουμε ότι δικαιώθηκε. Το μέλλον θα δείξει.

ΕΡ.: Πείτε μας για τα διαδικαστικά της εισαγωγής σας στη ΝΕΧΑ: Ύψος ιδιωτικής τοποθέτησης, αριθμός επενδυτών, τράπεζα-σύμβουλος, τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, μετοχική σύνθεση μετά την ιδιωτική τοποθέτηση.

ΑΠ.: Όπως σωστά αναφέρετε, πρόκειται να γίνει ιδιωτική τοποθέτηση για 1.055.394 μετοχές, που αντιστοιχούν σε αύξηση 3,51% του μετοχικού κεφαλαίου. Η έκδοση προορίζεται για ειδικούς επενδυτές και η τιμή θα καθοριστεί με τη διαδικασία book building. Σύμβουλος είναι η Alpha Bank, την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και επαγγελματισμού των στελεχών της.

Η μετοχική σύνθεση της Alpha Trust ήδη καλύπτει το κριτήριο διασποράς της ΕΝ.Α. καθώς υπάρχουν 164 μέτοχοι που κατέχουν μετοχές κάτω από το 2% του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά την αύξηση, ο αριθμός των μετοχών αυτών θα αυξηθεί περαιτέρω και θα κατέχουν συνολικά το 30,6%. Δέκα υφιστάμενοι μέτοχοι θα κατέχουν συνολικά το 69,4% του κεφαλαίου της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v