Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης

Στις επενδύσεις άνω των €2,5 δισ., τη διείσδυση στην αγορά της Κύπρου και την ανίχνευση των βαλκανικών αγορών θα βασίσει την ανάπτυξή της η MLS, δηλώνει ο γεν. διευθυντής, Π. Χριστοδουλίδης. Τι εκτιμά για το 2008.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
MLS: Έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης
Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ, νέα καινοτόμα προϊόντα, διείσδυση στην αγορά της Κύπρου και ανίχνευση των αγορών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας αλλά και της Τουρκίας είναι τα «όπλα» στα οποία θα βασίσει την περαιτέρω ανάπτυξή της η MLS Πληροφορική, με βατήρα τα οικονομικά μεγέθη του 2007.

Σχετικά με τις προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία μιλά στον «Μ» ο γενικός διευθυντής της κ. Παναγιώτης Χριστοδουλίδης. 

Έχετε ανακοινώσει ότι η εταιρεία εισέρχεται σε περίοδο έντονης ανάπτυξης. Ποια στοιχεία συνηγορούν στην προσδοκία αυτή;


Πράγματι, οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό μας πρόγραμμα, ενώ θα ξεκινήσει και η εισαγωγή του εκπαιδευτικού λογισμικού, τομέας στον οποίο είμαστε leader στα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η MLS διαθέτει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των 2,65 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 και αφορά στην κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού περί τα 2.000 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 1.410 τ.μ. στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στην επέκταση σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες στον τομέα της πλοήγησης καθώς και στην εξαγωγή του κορυφαίου συστήματος πλοήγησης MLS Destinator στις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία, η οποία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος με ίδια κεφάλαια.

Με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η ηγετική θέση μας στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά πλοήγησης.

Παράλληλα, πρόσθετα οφέλη αναμένονται από τη διείσδυση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας με πλοήγηση, όπου επεξεργαζόμαστε την ανάπτυξη εφαρμογών πλοήγησης για όλα τα κινητά τηλέφωνα και όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Ακόμη, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος η MLS προχωρά στη δημιουργία πολυγλωσσικής εφαρμογής για τη φωνητική πληκτρολόγηση εγγράφων, η οποία θα αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης των εξαγωγών στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ δρομολογεί και τη λειτουργία υπηρεσίας αυτόματης μετάφρασης κειμένων μέσω Διαδικτύου αξιοποιώντας την τεχνολογία SYSTRAN.

Εξάλλου, στον τομέα της εκπαίδευσης προωθείται η ανάπτυξη νέων προηγμένων πολυμεσικών εφαρμογών εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την κυκλοφορία νέων καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα επιβεβαιώσουν ότι η εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή της πρωτοπορίας και ταυτόχρονα θα της προσδώσουν νέα δυναμική ανάπτυξης.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, αναμένουμε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την εισαγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού στα ελληνικά σχολεία.
 
Η MLS έχει υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας 43 έτοιμα εκπαιδευτικά λογισμικά για αντίστοιχο αριθμό μαθημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ήδη υλοποιούμε τα πρώτα έργα προμήθειας εκπαιδευτικών λογισμικών για το Σύστημα Μαθητείας της Κύπρου και αναμένουμε την ανάληψη παρόμοιων έργων στο πλαίσιο διαγωνισμών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ποια εικόνα παρουσιάζει η αγορά λογισμικού στη χώρα μας; Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και πώς θα προκύψουν;

Θεωρούμε ότι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή το εκπαιδευτικό λογισμικό και το λογισμικό πλοήγησης, παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η πλοήγηση καλύπτει μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, ο βαθμός διείσδυσης των προϊόντων πλοήγησης κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή η ανάγκη άμεσης και γρήγορης μετάβασης σε διάφορους προορισμούς γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Από την άλλη πλευρά, στον τομέα του εκπαιδευτικού λογισμικού συντελείται παγκοσμίως μια επανάσταση, με την εφαρμογή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγίες για τη γενικευμένη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα δυστυχώς η ένταξη της πληροφορικής στο εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι σήμερα προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλες τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

Πιστεύουμε, όμως, ότι και στη χώρα μας οι ενέργειες για την ενσωμάτωση της πληροφορικής στην εκπαίδευση θα κλιμακωθούν στο προσεχές μέλλον σε ό,τι αφορά τόσο την προμήθεια και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού για όλα τα μαθήματα στο σύνολο των σχολείων όσο και τη διανομή εκπαιδευτικού λογισμικού σε όλους τους μαθητές.

Ως εταιρεία αρχικά στηρίξατε την ανάπτυξή σας στην προώθηση εκπαιδευτικού λογισμικού, για να στραφείτε αργότερα και σε προγράμματα πλοήγησης. Υπάρχουν σχέδια για διεύρυνση της δραστηριότητάς σας και σε τι αφορούν; Είναι πιθανό να επεκταθείτε και στη λιανική πώληση;

Τα προϊόντα πλοήγησης δεν αναπτύχθηκαν τυχαία από την εταιρεία μας, αλλά έπειτα από συστηματική προσπάθεια και τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε με τον καιρό. Μάλιστα, η MLS Πληροφορική ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική εταιρεία που τιμήθηκε με το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας European Information Technology Grand Prize για τις τεχνολογικές πρωτιές της.

Η MLS ήταν πρωτοπόρος και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εφαρμογών στον τομέα της γλωσσικής τεχνολογίας. Η καινούργια, αναβαθμισμένη έκδοση της αυτόματης μετάφρασης, η οποία θα ενσωματώνει νέες προηγμένες δυνατότητες, θα κυκλοφορήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτει ισχυρούς συνεργάτες σε επίπεδο διανομής (αλυσίδες πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, hypermarkets, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας) και δεν σκοπεύει να επεκταθεί στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Στα σχέδιά σας συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της δραστηριότητάς σας στην Κύπρο και στα Βαλκάνια. Κατά πόσον έχουν προωθηθεί οι στόχοι αυτοί;

Έχουμε ολοκληρώσει ήδη τη δημιουργία ψηφιακών γεωγραφικών δεδομένων πολύ υψηλής ποιότητας και ακρίβειας για την Κύπρο. Το MLS Destinator καλύπτει 15 κυπριακές πόλεις, 9.400 χλμ. του κυπριακού οδικού δικτύου και 56.700 τμήματα οδικών αξόνων. Παράλληλα, ξεκινήσαμε τη διάθεση της δικής μας σειράς πλοηγών MLS Destinator στην αγορά της Κύπρου, ενώ βρισκόμαστε σε επαφές με τοπικές εταιρείες για τη διεύρυνση του δικτύου διανομής.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η επέκτασή της στον τομέα της πλοήγησης στις αγορές των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2008 - 2010).

Προς την κατεύθυνση αυτή διενεργούμε έρευνα αγοράς καταρχήν για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου ήδη διαθέτουν σημαντική παρουσία εμπορικοί συνεργάτες μας με αλυσίδες καταστημάτων πώλησης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο επέκτασης στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Τουρκίας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα μεγέθη του 2008; Μπορείτε να πραγματοποιήσετε προβλέψεις και για τα επόμενα δύο έτη;

Για την τρέχουσα χρήση αναμένουμε σημαντική άνοδο των οικονομικών μεγεθών. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 έδωσε στην εταιρεία πολύ ισχυρή ώθηση, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 538 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (11-15 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v