Χ. Καρτάλης: "Στοχεύουμε στην παγκόσμια αγορά"

Άμεσες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ προωθεί η Sunlight, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρ. Καρτάλης. Στόχοι και εκτιμήσεις για την τριετία.

  • Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα
Χ. Καρτάλης: Στοχεύουμε στην παγκόσμια αγορά
Άμεσες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ με στόχους την καθετοποίηση της παραγωγής αλλά και την κατάκτηση μεριδίων στη διαρκώς αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά συσσωρευτών και συστημάτων αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας προωθεί η εταιρία Συστήματα Sunlight.

Η αμιγώς ελληνική βιομηχανία, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, εκτός από τη διαρκή ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών έχει κατορθώσει να διεθνοποιηθεί -πραγματοποιώντας ήδη το 80% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό- και παράλληλα να καταξιωθεί και να συμπεριληφθεί στις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής βιομηχανικών συσσωρευτών ενέργειας αλλά και μπαταριών για υποβρύχια και τορπίλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Συστήματα Sunlight, κ. Χρήστο Καρτάλη, η εταιρία πέραν του τομέα της παραγωγής επενδύει διαρκώς στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, μια και τα προϊόντα ενεργειακής διαχείρισης βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί εξηγεί τις επιχειρηματικές επιδιώξεις του ομίλου και τη στόχευση των νέων επενδύσεων, ενώ διατυπώνει εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών στην προσεχή τριετία.

*** Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Σε τι αποβλέπουν οι νέες επενδύσεις του ομίλου ύψους 50 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη;

Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση της δυναμικότητας σε ό,τι αφορά την παραγωγή βιομηχανικών συσσωρευτών. Θα επενδύσουμε περίπου 25 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη επιδιώκοντας τον τριπλασιασμό της παραγωγής έως το 2009. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε να γίνει άμεσα (η επένδυση ολοκληρώνεται στα τέλη του 2008), καθώς βλέπουμε ότι η διεθνής ζήτηση αυξάνει ραγδαία.

Εκτιμούμε ότι η πλεονάζουσα παραγωγή θα απορροφηθεί άμεσα από παλαιούς και νέους πελάτες, αυξάνοντας τα μερίδια της Sunlight έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Οι άλλες δύο επενδύσεις αποσκοπούν στη δημιουργία σημαντικών συνεργιών και περικοπής του κόστους.

Ειδικότερα, η δεύτερη επένδυση αφορά στη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή μολύβδου υψηλής καθαρότητας που καλύπτει τις ανάγκες της εταιρίας σε πρώτη ύλη κατά 80%. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο του είδους, που το τελικό προϊόν του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τη βιομηχανία Sunlight, μειώνοντας έτσι από αυτήν την καθετοποίηση τα κόστη της. Η συγκεκριμένη επένδυση ανέρχεται σε 15 - 17 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Sunlight θα επενδύσει στην παραγωγή διοξειδίου του μολύβδου, ως πρώτη ύλη, την οποία μέχρι τώρα εισήγε από το εξωτερικό. Από τη συγκεκριμένη κίνηση η εταιρία αναμένει περικοπή κοστολογίου κατά 5%, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και από την εξάλειψη του μεταφορικού κόστους για τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό.


Πώς θα εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις;

Οι νέες επενδύσεις πρόκειται να εξυπηρετηθούν κατά 25% με κεφάλαια του βασικού μετόχου της, κ. Π. Γερμανού, κατά 35% με κρατική επιδότηση βάσει του αναπτυξιακού νόμου και κατά 40% με τραπεζικό δανεισμό.


Πέραν των βιομηχανικών επενδύσεων, δεδομένου ότι κινείστε σε μια αγορά υψηλής τεχνολογίας, ποιες είναι οι κινήσεις σας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης;

Είναι γεγονός ότι τόσο ο διεθνής ανταγωνισμός όσο και οι προδιαγραφές των πελατών μας ανάγκασαν να δημιουργήσουμε πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ποιότητας και αξιοπιστίας. Επενδύουμε ετησίως το 3% του κύκλου εργασιών μας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Παράγουμε ήδη βιομηχανικές μπαταρίες, ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα, γεννήτριες, UPS και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ), ενώ στους ερευνητικούς στόχους της εταιρίας είναι η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων παραγωγής ενέργειας με τη χρήση αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, υδρογόνου μέσω κυψελών καυσίμου (fuel cells) και μπαταριών ιόντων - λιθίου.

Ήδη πραγματοποιείτε το 80% του τζίρου σας στο εξωτερικό. Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η εταιρία στο μέλλον και ποιες προοπτικές διαβλέπετε ανά τομέα;

Η διεθνοποίησή μας είναι δεδομένη και θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ένα δίκτυο 50 αντιπροσώπων σε αντίστοιχες χώρες και διατηρούμε οκτώ θυγατρικές εταιρίες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία - Μαυροβούνιο.

Παράλληλα, επιτύχαμε στους τελευταίους 16 διεθνείς διαγωνισμούς, όπου συμμετείχαμε και αφορούν σε μπαταρίες υποβρυχίων, να κερδίσουμε τους 14. Σε ό,τι αφορά το μέλλον και την ανάπτυξη ανά κατηγορία, τόσο η διεθνής πείρα μας όσο και οι σύγχρονες συνθήκες που διαμορφώνονται εκτιμώ ότι προδιαγράφουν δραστική αύξηση της ζήτησης, άρα και των προοπτικών της εταιρίας.

Η ανάγκη συσσώρευσης ενέργειας για καθημερινούς αλλά και για επιχειρηματικούς σκοπούς αυξάνεται ραγδαία. Η ανάπτυξη επίσης των ΑΠΕ παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα επιβάλλει τη χρήση βιομηχανικών συσσωρευτών. Και τέλος, όσο και αν ανθρώπινα απεύχομαι την αύξηση των αμυντικών εξοπλισμών, εντούτοις η ζήτηση μπαταριών για τορπίλες και υποβρύχια δεν βλέπω να μειώνεται.


Ποιο είναι το περιβάλλον ανταγωνισμού στο οποίο κινείστε; Έχετε κατακτήσει πρώτες θέσεις στις κατηγορίες μπαταριών υποβρυχίων και βιομηχανικών συσσωρευτών. Πρόκειται για ολιγοπωλιακή αγορά;

Κάθε άλλο, ο ανταγωνισμός είναι ευρύς και εντονότατος και από άποψη ποιότητας και από άποψη τιμής. Το γεγονός αυτό μας κάνει να επενδύουμε τόσο στο να γίνουμε καλύτεροι και ποιοτικότεροι όσο και στο να ελέγξουμε καλύτερα τα κόστη μας, να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και, τέλος, να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι από άποψη τιμής.

Η εταιρία έχει κατακτήσει μία από τις πέντε κορυφαίες θέσεις στους βιομηχανικούς συσσωρευτές παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ανά τον κόσμο κορυφαίες επιχειρήσεις στους συσσωρευτές υποβρυχίων και τορπιλών, έχοντας κατοχυρώσει το τελευταίο διάστημα σημαντικά έργα.


Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη σας;

Eκτιμoύμε ότι το 2008 η εταιρία θα εμφανίσει αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 45% στα 154 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA της χρήσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 10 εκατ. ευρώ. Οι ενδείξεις δε του α΄ εξαμήνου καταδεικνύουν ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Επίσης για το 2009 εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 174 εκατ. ευρώ και το 2010 στα 210 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v