M. Burke: Αναζητάμε ευκαιρίες για ”σορτάρισμα”!

Την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν υπερτιμημένες και ότι επίκειται διόρθωση στη Wall Street, περιγράφει σε συνέντευξή του ο κ. Michael Burke, της μεγαλύτερης εταιρίας τεχνικής ανάλυσης στον κόσμο, Investors Intelligence. Ο ίδιος μιλά για τις δέουσες επενδυτικές τακτικές, ενώ αναφέρει τις εκτιμήσεις του για τη Σοφοκλέους.

M. Burke: Αναζητάμε ευκαιρίες για ”σορτάρισμα”!
”Αναζητούμε ευκαιρίες για πωλήσεις short στη Wall Street” δηλώνει στον ο ”βετεράνος” της μεγαλύτερης εταιρίας τεχνικής ανάλυσης στον κόσμο, Investors Intelligence, κ. Michael Burke .

Παράλληλα μιλάει για την καλοκαιρινή πορεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, τις μετοχές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών του, αλλά και το χρηματιστήριο εκείνο που εμφανίζει τώρα τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων στον κόσμο. Ποια είναι η γνώμη του για τη Σοφοκλέους.

Συνέντευξη στον Ηλία Χρονόπουλο

Τι μηνύματα στέλνει τόσο η Wall Street όσο και η αγορά των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, για τη μελλοντική τους πορεία; Πιστεύετε ότι το ράλι που σημειώνεται στην αμερικανική κεφαλαιαγορά από τις 12 Μαρτίου, και το οποίο φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ότι αναμένονταν, σηματοδοτεί και την ένταξη της Wall Street σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανόδους (bull market);

Η Wall Street εμφανίζεται υπεραγορασμένη μετά και την ανοδική κούρσα που κατέγραψε από τα χαμηλά του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ”κινδυνεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό να υποχωρήσει”.

Οι επαγγελματίες του χώρου εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι, την ίδια στιγμή που τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων (insiders) προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις των μετοχών των εταιριών τους. Πιστεύουμε ότι το ράλι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανοδικής κίνησης που πραγματοποιείται σε κάθε σχεδόν μακροπρόθεσμη πτωτική αγορά (bear market). Ο Dow Jones ενδεχομένως να αγγίξει και πάλι το όριο των 10.000 μονάδων. Όμως, η τρέχουσα περίοδος μοιάζει λίγο με αυτή του 1982- όταν ο Dow Jones είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες.

Ωστόσο, από το 1966 μέχρι και το 1982, πρέπει να σας θυμίσω ότι η αμερικανική αγορά είχε ”αιχμαλωτιστεί” από τις ”αρκούδες”, παρά τις όποιες εξάρσεις σημειώνονταν ενίοτε εκ μέρους των ”ταύρων”.

Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπεράσματα για την καλοκαιρινή πορεία της Wall Street, μέσα από τα σημάδια που μας δείχνει ο δείκτης μεταβλητότητας (CBOE Volatility index) αλλά και ο λόγος των ”ταύρων” προς τις ”αρκούδες” (bulls/bears ratio); Ποια είναι η γνώμη σας για τη μακροπρόθεσμη πορεία των αμερικανικών αγορών;

Ο δείκτης μεταβλητότητας και ο λόγος των ”ταύρων” προς τις ”αρκούδες” δείχνουν στην πραγματικότητα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποχώρησης της Wall Street μέσα στο καλοκαίρι. Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μαρτυρούν ότι για κάθε μια αγορά αντιστοιχούν 4,15 πωλήσεις, πλησιάζοντας έτσι το επίπεδο του 4,18 που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2002.

Πρόκειται για τα χειρότερα επίπεδα που έχουμε δει από το 1986. Για αυτόν τον λόγο δεν σας κρύβω ότι εδώ και καιρό πουλάμε μετοχές που είχαμε αγοράσει στο ναδίρ του Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2002, αλλά και στα χαμηλά του εφετινού Μαρτίου. Επίσης έχουμε προβεί και σε αρκετές πωλήσεις short.

Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γιατί οι ίδιοι προβλέπουν νέα μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve; Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού σας ανησυχεί;

Η πλειονότητα των επενδυτών είναι αλήθεια ότι στοιχηματίζει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εμείς δεν έχουμε δει κάποιες ενδείξεις τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πληθωρισμός μας ανησυχεί πολύ περισσότερο απ’ ότι ο αποπληθωρισμός, καθώς η πολιτική ηγεσία του George Bush ήδη σχεδιάζει την αύξηση των δαπανών χωρίς να προγραμματίζει όμως παράλληλα και την αύξηση της φορολογίας. Όλα αυτά φυσικά δικαιολογούνται, καθώς είναι έντονη η επιθυμία των Ρεπουμπλικάνων να κερδίσουν και πάλι τις εκλογές του 2004.

Ποια είναι η βασική επενδυτική σας φιλοσοφία; Ποια είναι η γνώμη σας για την τακτική του pairs trading*; Θα την προτιμούσατε άραγε σήμερα, δεδομένου του κλίματος νευρικότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές;

Ο επιχειρηματικός κύκλος στις ΗΠΑ παραμένει εξασθενημένος, αντανακλώντας έτσι τα προβλήματα που υπάρχουν, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Η ”πιστωτική φούσκα” που παρατηρήθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1990, εξακολουθεί να ”στοιχειώνει” το σύστημα. Βασίζουμε την επενδυτική μας φιλοσοφία στην προσδοκία ότι η οικονομία θα ανακάμψει ενδεχομένως το 2004. Βραχυπρόθεσμα πάντως, αναζητούμε ευκαιρίες για περισσότερες πωλήσεις short.

Ποια περιοχή προσφέρει σήμερα την προοπτική των καλύτερων αποδόσεων στον κόσμο; Έχετε εξετάσει ποτέ την πιθανότητα επένδυσής στην Ελλάδα;



Επενδύσαμε πολύ στην αρχή του 2003 κυρίως στην Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά στηn ελληνική αγορά, ίσως να είναι και η μοναδική- κατά τη γνώμη μας- που κατατάσσεται στην κατηγορία της ”πώλησης”.

Έχει έρθει άραγε τώρα ο καιρός για τους επενδυτές να κρατήσουν εκτός αγοράς μετρητά, ούτως ώστε στο μέλλον να ”εκμεταλλευθούν” καλές αγοραστικές ευκαιρίες ή πιστεύετε ότι θα πρέπει να τοποθετήσουν όλα τους τα κεφάλαια σε μετοχές;

Θεωρούμε ότι τώρα έχει έρθει ο καιρός για άντληση μετρητών. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Πως θα ορίζατε ένα σημάδι πώλησης μιας μετοχής;

Χρησιμοποιούμε διαγράμματα. Η δουλειά μας βασίζεται στην τεχνική ανάλυση μέσα από την οποία αναζητούμε σημάδια αγοράς και πώλησης. Η έρευνα μας βελτιώνεται όμως μέσα και από αναλύσεις κλάδων, κινήσεις των insiders και πολλές άλλες τακτικές.

Θα χαρακτηρίζατε ακόμη και τώρα τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών υψηλές;

Αναμφισβήτητα ναι. Οι αποτιμήσεις, με βάση και την ιστορική τους πορεία διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι εκείνα που είχαν σημειωθεί λίγο πριν το κραχ του 1987.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που πρέπει να έχει μια εταιρία για να αποτελέσει για εσάς προσοδοφόρα επένδυση; Δίνετε μεγαλύτερο βάρος στα θεμελιώδη μεγέθη μιας επιχείρησης ή στο μέρισμά που διανέμει; Θα μπορούσατε να αναφέρατε τα ονόματα εταιριών που θεωρείται ευκαιρίες;

Αναζητούμε κερδοφόρες επιχειρήσεις ή εταιρίες που οδεύουν προς την ανάκαμψη και που ανήκουν σε υπερ-πουλημένους τομείς, οι οποίοι με τη σειρά τους εμφανίζουν τάσεις βελτίωσης. Ο καλύτερος συνδυασμός για εμάς είναι η μελέτη της τεχνικής ανάλυσης μιας μετοχής, μαζί φυσικά και με τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εταιρία που μας ενδιαφέρει.

Προσφάτως αγοράσαμε ιαπωνικές μετοχές όπως είναι η HITACHI,

η NISSAN MOTORS, η SONY, η KYOCERA, κοκ. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι τοποθετηθήκαμε στους συγκεκριμένους τίτλους την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή κατέγραψαν τα χαμηλά τους.

Τελευταία παρατηρούμε στη Wall Street μια τάση αύξησης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων κι εξαγορών. Θα αποφεύγατε ή όχι μια εταιρία που θα ήταν στόχος εξαγοράς;

Δεν θα την αποφεύγαμε γιατί είθισται μια εξαγορά να ωφελεί αυτούς που τοποθετούνται στη μετοχή πριν από την υποβολή της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρίας. Αργότερα, ίσως επανεξετάζαμε την μακροπρόθεσμη θέση μας σε αυτή τη μετοχή.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που συνηθίζουν να κάνουν ακόμη και σήμερα οι επενδυτές, σύμφωνα με την εμπειρία σας;

To μεγαλύτερο τους λάθος είναι ότι τοποθετούνται σε υπεραγορασμένες μετοχές και τις κρατούν μέχρι οι τιμές τους να υποχωρήσουν, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ανακάμψουν και έτσι θα αντισταθμίσουν τις ζημιές τους. Γενικότερα δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχουν κάνει λάθος επιλογές.

Πως βλέπετε το δολάριο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δεδομένων των 13 μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed από το 2001 αλλά και του προγράμματος των φοροαπαλλαγών του George Bush;

Μετά τις ραγδαίες απώλειες που κατέγραψε το αμερικανικό νόμισμα, πιστεύουμε ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες ανόδου. Εκτιμούμε ότι θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ευρώ.

*Επενδυτική τακτική που συνδυάζει μια θέση αγοράς (long) με μια θέση πώλησης (short) σε δυο μετοχές που ανήκουν στον ίδιο κλάδο. H κίνηση αυτή δημιουργεί μια ασφαλιστική δικλείδα (hedging), τόσο απέναντι στην πορεία που θα ακολουθήσει ο κλάδος όσο και η ευρύτερη αγορά. Η επιλογή των μετοχών είναι εκείνη που έχει σημασία, καθώς οποιαδήποτε κατεύθυνση ακολουθήσει είτε ο κλάδος είτε η αγορά, τα κέρδη από τη θέση long μπορούν και αντισταθμίζουν τις ζημιές από τη θέση short κι αντιστρόφως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v