Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΥΜΒ: Τα φιλόδοξα σχέδια της πενταετίας

Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης της Ευρωσύμβουλοι για την πενταετία "ξεδιπλώνει" ο αντιπρόεδρος και δ/νων σύμβουλος κ. Στάθης Ταυρίδης. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι, οι νέες δραστηριότητες, η πορεία της μετοχής.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
ΕΣΥΜΒ: Τα φιλόδοξα σχέδια της πενταετίας
Φιλόδοξους στόχους θέτει η διοίκηση της Ευρωσύμβουλοι για τα επόμενα χρόνια οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν μέσω της απόκτησης νέων συμμετοχών.

Με βατήρα το 2007, έτος-ορόσημο όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια, καθώς κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της, έχει δρομολογήσει την ίδρυση fund για έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, «ανοίγει» τη Θερμοκοιτίδα i4G σε στρατηγικούς επενδυτές, ενισχύει το δίκτυό της στο εξωτερικό και προσδοκά την αποκόμιση υπεραξιών από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Για όλα αυτά μιλά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρωσύμβουλοι κ. Στάθης Ταυρίδης.


Έχετε χαρακτηρίσει το 2007 χρονιά-σταθμό, με τον τζίρο σας να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Πώς προβλέπετε να είναι τα επόμενα έτη και πού θα στηριχτεί η ανάπτυξή σας;

Στόχοι μας -με αρχή το 2008- είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας να αποκτήσει νέα βάση στο επίπεδο των 15 εκατ. ευρώ και η παράλληλη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με το νέο πλάνο μας (2008 - 2012), θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά (2008 - 2010) αναμένουμε η μεγέθυνση να στηριχτεί στην οργανική ανάπτυξη της μητρικής εταιρείας, με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα σε τομείς όπως οι ΣΔΙΤ, η υποστήριξη φορέων στο Δ΄ ΚΠΣ και τα έργα συμβούλου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Στη δεύτερη φάση (2010 - 2012) αναμένουμε σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας από την ωρίμανση των επενδύσεών μας στο εξωτερικό κυρίως αλλά και από τις υπόλοιπες επενδυτικές συμμετοχές μας.

Σε τι ύψος ανέρχεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων σας;

Με στοιχεία τριμήνου 2008 και κύκλο εργασιών 3,8 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία, το ανεκτέλεστο ύψος των έργων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο κατά 55% στην Ελλάδα και κατά 45% στο εξωτερικό.

Πόσες εταιρείες περιλαμβάνει σήμερα το δίκτυο στο εξωτερικό και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τη σύσταση νέων;

Το δίκτυο των εκτός Ελλάδος θυγατρικών περιλαμβάνει σήμερα οκτώ εταιρείες στις χώρες Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Βοσνία, Κύπρο και Μπαχρέιν, ενώ αναμένεται εντός του μήνα η ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Τουρκία και στην Κροατία.
 
Το δίκτυο αυτό είναι το πλέον σημαντικό στοίχημα της εταιρείας και της έχει προσδώσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Ήδη γίνονται συζητήσεις με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Σε επίπεδο μεγεθών ο ρυθμός ανάπτυξης των αποτελεσμάτων αναμένεται να προσεγγίσει το 80% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών; Τι μερίδιο έχετε εσείς και ποιος είναι ο στόχος σας για την ενίσχυσή του;

Η εικόνα στον ανταγωνισμό είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια με 4 - 5 μεγάλους «παίκτες», με κύκλο εργασιών γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, και με 25 - 30 εταιρείες των οποίων τα μεγέθη κυμαίνονται από 1 έως 5 εκατ. ευρώ. Η Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του 2007, είναι η τρίτη σε μέγεθος στον κλάδο (από πέμπτη το 2006), ενώ πιστεύεται ότι το τέλος του 2008 θα τη βρει πρώτη. Μια γενική εκτίμηση για το συνολικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς είναι πως ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 200 εκατ. ευρώ.

Το γραφείο της Αθήνας και η δραστηριοποίησή σας στην αγορά της Ν. Ελλάδος ενισχύονται όλο και περισσότερο. Υπάρχει ενδεχόμενο να αποσχιστεί η δραστηριότητα αυτή υπό τη μορφή νέας εταιρείας ή ακόμη και να αλλάξετε έδρα;

Η επέκταση και η οργάνωση του γραφείου Αθηνών ξεκίνησε ουσιαστικά το 2004 με νέα στρατηγική για αυτόνομη ανάπτυξη σε καινούργιες εγκαταστάσεις. Το γραφείο από κύκλο εργασιών 300.000 ευρώ, που πραγματοποίησε το πρώτο έτος, έφτασε στα 2,6 εκατ. ευρώ το 2007, συμμετέχοντας έτσι με 25% στον συνολικό τζίρο της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε θέματα όπως οι ΣΔΙΤ και το project finance με την προσθήκη πολύ έμπειρων στελεχών. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ούτε μεταφοράς έδρας ούτε απόσχισης δραστηριότητας. 

Έχετε ανακοινώσει την ίδρυση fund που θα επενδύει σε έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη. Θα συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές; Σε ποια φάση βρίσκεται η όλη διαδικασία;

Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνητικό με νομική εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα - συμβάσεις για την υπό σύσταση εταιρεία διαχείρισης. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ολοκληρώσει την επιλογή των στελεχών της νέας επιχείρησης και συνεχίζουμε τον κύκλο παρουσιάσεων σε επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Σχεδιάζετε την είσοδο της θυγατρικής ICTV στο Plus του Λονδίνου. Πόσο κοντά βρίσκεται ο στόχος αυτός;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος Ιουνίου θα έχει υποβληθεί στη σχετική αγορά το ενημερωτικό δελτίο. 

Τι σχέδια έχετε για την ανάπτυξη της Θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη; Στους στόχους που έχετε θέσει για φέτος συμπεριλαμβάνεται είτε η είσοδος στρατηγικών επενδυτών είτε η εισαγωγή της σε οργανωμένες αγορές. Μπορείτε να μας δώσετε πιο συγκεκριμένα στοιχεία;

Η Θερμοκοιτίδα i4G αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της εταιρείας, καθώς δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση επενδυτικών ιδεών που καλλιεργούνταν τόσο στο εσωτερικό του ομίλου όσο και σε συναφείς από πλευράς αντικειμένου χώρους.

Παράλληλα, δημιούργησε σημαντικό know how σε στελέχη της εταιρείας σε αντικείμενα όπως η οργάνωση και η διαχείριση ενός ταμείου μικρών επενδύσεων -SEED CAPITAL FUND- και αποκτήθηκε πείρα στην επίτευξη αποδόσεων από συμμετοχές σε μικρές επιχειρήσεις. Τώρα είναι η σωστή χρονική στιγμή για την απόκτηση υπεραξιών από τις συμμετοχές, από τη μεταφορά του know how εντός και εκτός Ελλάδος και, τέλος, από την επέκταση της ίδιας της εταιρείας (i4G) με νέο κύκλο δραστηριοτήτων που σκοπεύουμε να ανοίξουμε φέτος, ενισχύοντας κυρίως τα προς τοποθέτηση κεφάλαια.

Συμμετέχετε με 25% στη Stem-Health για την ίδρυση Τράπεζας Βλαστοκυττάρων στο Υγεία. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το project αυτό και τι υπεραξίες προσδοκάτε;

Η συγκεκριμένη εταιρεία Stem-Health Hellas S.A. είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της βασιζόμενη στο επιχειρηματικό σχέδιο που από κοινού οι εταίροι έχουμε αναπτύξει. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε όμως ότι η Stem-Health Hellas S.A., στην οποία η Ευρωσύμβουλοι συμμετέχει με 25%, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την ίδρυση τριών τουλάχιστον εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού.

Σκοπεύετε να πουλήσετε τη συμμετοχή σας στην Ιατροτεχνολογική Α.Ε. και για ποιον λόγο;

Όντως συζητάμε την αποχώρησή μας από τη συγκεκριμένη εταιρεία, εκτιμώντας ότι έχει κλείσει ο κύκλος της παρουσίας μας σε αυτήν τη δραστηριότητα. 

Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της μετοχής σας στο χρηματιστήριο, η οποία τελευταία παρουσιάζει ανοδική πορεία;

Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, από την επιτυχημένη εφαρμογή του προηγούμενου επενδυτικού μας σχεδίου και με πολλή προσοχή σχεδιάζουμε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική μας. Η διατήρηση και η επέκταση αυτής της επιτυχίας είναι οι βασικοί στόχοι της διοίκησης της εταιρείας και των στελεχών της. Οι μέτοχοι πιστεύουμε πως εκτιμούν τα δεδομένα αυτά και με τη συμπεριφορά τους αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη εικόνα στο χρηματιστήριο.

* Aναδημοσίευση από το 534ο φύλλο της εφημερίδας "Μέτοχος & Επενδύσεις", 13 - 17 Ιουνίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v