Ι. Βασιλαράς:Η INFOTE δημιουργεί υπεραξίες για ΟΤΕ

Για τις αυξημένες δραστηριότητες και την ανάπτυξη της INFOTE μιλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, δρ. Ιωάννης Βασιλαράς. Ο ίδιος αναφέρεται στις συνέργειες με τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου, αλλά και τα σχέδια του για εδραίωση της INFOTE στην κοινωνία της γνώσης.

Ι. Βασιλαράς:Η INFOTE δημιουργεί υπεραξίες για ΟΤΕ
Πρόκειται για μια από τις πλέον παραδοσιακές δραστηριότητες του ΟΤΕ που φαίνεται να αλλάζει συνεχώς πρόσωπο.

Η έκδοση Χρυσών Οδηγών και τηλεφωνικών καταλόγων του ΟΤΕ αποσχίστηκε από τη μητρική εταιρία και δημιουργήθηκε, κατά τα διεθνή πρότυπα, μια εταιρία που διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της INFOTE, δρ Ιωάννης Βασιλαράς, μιλά για την ανάπτυξη της εταιρίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της, τα νέα προϊόντα, τις συνέργειες με τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου και τα σχέδιά του για την εδραίωση της εταιρίας στην κοινωνία της γνώσης.

Συνέντευξη στον Σταμάτη Ζαχαρό

- Η διεθνής τάση για τις εταιρείες που διαχειρίζονται περιεχόμενο τηλεφωνικών καταλόγων, γνωστότερων και ως yellow pages, είναι να αποδεσμεύονται από τον πάροχο με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ο ΟΤΕ συνεχίζει να είναι ο βασικός μέτοχος της INFOTE. Κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα ή βοηθά κατά τη γνώμη σας την εταιρία;

Είναι θετικό και για την INFOTE και για τον πάροχο, δηλαδή τον ΟΤΕ. Η τοποθέτησή μας κάτω από την ”ομπρέλα” ενός τόσο μεγάλου ομίλου δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην εταιρία για ανάπτυξη. Από την άλλη η δημιουργία της θυγατρικής εταιρίας ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι αποκτήσαμε ευελιξία και μπορέσαμε να κινηθούμε αυτόνομα και ταχύτερα.

Όσον αφορά στο τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, μερικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αποδεσμεύονται από εταιρείες σαν την INFOTE και άλλες όχι. Μετά το φιάσκο που έπαθαν διάφορες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με τα υψηλά έξοδα για την απόκτηση των αδειών τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, έπρεπε να βρουν κάποια χρήματα και, επειδή η κερδοφορία των εταιρειών αυτού του κλάδου είναι υψηλή, πούλησαν σε πολύ καλές τιμές τις εταιρείες των καταλόγων.

Όπως φαίνεται, πάντως, οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται εκ νέου για τις εταιρείες καταλόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, η British Telecom ενδιαφέρεται να επαναδραστηριοποιηθεί στον τομέα των Yellow Pages και θα είναι η τρίτη εταιρία που εκδίδει τηλεφωνικούς καταλόγους στη χώρα.

- Στην Ελλάδα υπάρχει ανταγωνισμός;

Με την έννοια των οργανωμένων καταλόγων Yellow Pages που εκδίδουμε εμείς, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Βεβαίως εκδίδονται πάρα πολλά παρεμφερή προϊόντα που αφορούν σε τοπικούς, κλαδικούς, τουριστικούς ή επιχειρηματικούς οδηγούς και με αυτή την έννοια υπάρχει ανταγωνισμός.

- Πώς σχεδιάζετε να αναπτύξετε τις δραστηριότητές σας και σε ποιες κατευθύνσεις εκτός του κλασικού τηλεφωνικού καταλόγου ή και του Χρυσού Οδηγού;

Ήδη έχουμε αναπτύξει αρκετά τις δραστηριότητές μας εκδίδοντας νέα προϊόντα, αλλά και αναβαθμίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα μας, όπως τον Χρυσό Οδηγό, που έγινε πιο χρηστικός, και τον αγγλόφωνο οδηγό Greek Yellow Pages (πρώην Blue Pages), που δίνει πληροφορίες ”καταναλωτικού” χαρακτήρα για αγγλόφωνους κατοίκους της χώρας ή επισκέπτες. Προχωρήσαμε λοιπόν στην έκδοση άλλων προϊόντων, όπως ο B2B ”Χρυσός Οδηγός Επιχειρείν”, ο οποίος έχει καταχωρίσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ίδιο προϊόν υπάρχει και στο Internet, όπου μάλιστα είναι δίγλωσσο. Ένα άλλο προϊόν που εκδώσαμε είναι ο ”Χρυσός Συνοδηγός”, που προσφέρει πληροφορίες για όλες τις περιοχές της χώρας σε ταξιδιώτες. Επιπλέον βρισκόμαστε σε δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του προϊόντος ”Χρυσός Αριθμός”, που θα δίνει τηλεφωνικά πληροφορίες Χρυσού Οδηγού, καθώς και γεωπολιτικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να φθάσει στην πλησιέστερη επιχείρηση ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.

Η εταιρία προχώρησε από πέρυσι το καλοκαίρι στη δημιουργία ενός προϊόντος στο Internet, που ονομάζεται Greek Business Network και είναι ένας διαδικτυακός τόπος συνάντησης για Έλληνες επιχειρηματίες της διασποράς και όχι μόνο. Ήδη έχουμε περισσότερες από 1.300 εγγραφές επιχειρηματιών από 60 χώρες. Σχεδιάζουμε επίσης να εκδώσουμε έναν ”Χρυσό Οδηγό Εθελοντισμού”, που θα περιλαμβάνει τις εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσφέρουν εθελοντική δράση.

- Επίκειται, όπως γνωρίζουμε, και η έκδοση τηλεφωνικών καταλόγων με αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Καθώς είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα με γνώση του αντικειμένου, θα εκδώσει και αυτούς τους καταλόγους η INFOTE;

Το θέμα όπως γνωρίζετε αφορά την καθολική υπηρεσία. Ο ΟΤΕ, όντας ο καθολικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας, υποχρεούταν παλαιότερα να εκδίδει τους ονομαστικούς καταλόγους. Επειδή όμως τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προσφέρουν και άλλες εταιρίες κινητής η σταθερής τηλεφωνίας, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει έναν νέο συνολικό κατάλογο που θα περιλαμβάνει όλους τους αριθμούς τηλεφώνων.

Θα γίνει προφανώς μια διαγωνιστική διαδικασία και προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε ώστε να αναλάβουμε την έκδοση, μόνο φυσικά σε περίπτωση που θα εξασφαλίσουμε σημαντικό όφελος για την εταιρία μας.

- Πώς εξελίσσονται τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας; Πώς ήταν η πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση και ποιες οι προβλέψεις για το 2003;

Η κερδοφορία ήταν πολύ καλή για την πρώτη χρήση, που αφορά σε 16 περίπου μήνες. Τα EBIDTA ανήλθαν περίπου στα 14,3 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA 23,9% ενώ ο τζίρος για την ίδια περίοδο ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις μας για φέτος είναι της τάξης των 55 εκατ. ευρώ για τον τζίρο, τα κέρδη EBITDA θα ξεπεράσουν τα 11 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο περιθώριο θα διαμορφωθεί σε 21,5%.

- Συνέργειες με τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου υπάρχουν;

Ανήκουμε στην επιχειρησιακή μονάδα Internet, με συντονιστή τον διευθύνοντα σύμβουλο της OTEnet, κ. Ιωαννίδη, που είναι και πρόεδρος της εταιρίας μας. Συνέργειες κατ’ αρχήν υπάρχουν με εταιρείες της επιχειρησιακής μονάδας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει το προϊόν B2B extra value με τη συνεργασία των εταιρειών CosmoONE και OTEnet, ενώ και το call center της νέας υπηρεσίας ”Χρυσός Αριθμός” το έχει αναλάβει η OTEnet.

* Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από το φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΧΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” της 11ης Ιουλίου 2003

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v