Δ.Παρασκευόπουλος: Στόχος οι αγορές του εξωτερικού

Τις προκλήσεις, τα εμπόδια, αλλά και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν από τη στρατηγική επέκτασης της Eurodrip σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της εταιρίας, Δημήτρης Παραασκευόπουλος. Ποια τα σχέδιά του για τη συνέχεια.

Δ.Παρασκευόπουλος: Στόχος οι αγορές του εξωτερικού
Η ολοκλήρωση των επενδύσεων, η έναρξη λειτουργίας των νέων γραμμών παραγωγής, καθώς και οι εξαγορές στην Ιορδανία αλλά και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη συνακόλουθη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, αποτελούν την κινητήριο δύναμη της Eurodrip, δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Αυτά τα στοιχεία άλλωστε διαμορφώνουν ανοδική την τάση, τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών, στη μητρική και στον όμιλο.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

Η Eurodrip παρουσιάζει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ διαθέτει και παραγωγή σε χώρες των οποίων τα νομίσματα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις στο προηγούμενο διάστημα. Αφενός η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και αφετέρου η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν επηρέασαν την εταιρία σας, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε ένα πολύ καλό πρώτο τρίμηνο;

Πράγματι, όπως είναι γνωστό, η εταιρία διαθέτει θυγατρική εταιρία στην Αίγυπτο, την Eurodrip Egypt, τα αποτελέσματα της οποίας επηρεάστηκαν από την πρόσφατη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος. Επιπλέον, από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ επλήγησαν και τα αποτελέσματα της θυγατρικής μας στην Αμερική, της Eurodrip USA.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσω ότι, παρά την όποια αρνητική επιρροή των νομισμάτων, η άνοδος των οικονομικών μεγεθών των εν λόγω θυγατρικών μας οφείλεται κυρίως στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στον όμιλο, στην απόδοση των επενδύσεών μας σε αυτές, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους. Επιπλέον, δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι εφαρμόζουμε κάποια ”μαγική συνταγή”.

Η επιλογή μας για είσοδο σε αυτές τις αγορές μέσω θυγατρικών εταιριών αποτελούσε και αποτελεί προϊόν έρευνας των συγκεκριμένων αγορών, αλλά και των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν για είσοδο σε παρακείμενες αγορές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά της Αιγύπτου, το 2002 η εταιρία σημείωσε το 2002 ρεκόρ κερδών, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και στο τρέχον έτος.

Επιπλέον η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος μπορεί να φαίνεται αρνητική, έχει όμως μια πολύ σημαντική θετική πλευρά, καθώς έχει αποδυναμώσει πολύ τον εγχώριο ανταγωνισμό, δίνοντας έτσι σημαντικό προβάδισμα σε μας.

Ήδη από το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης η εταιρία έχει να επιδείξει κύκλο εργασιών της τάξης των 6 εκατ. λιρών, όταν όλο το 2002 ο τζίρος της ήταν 11,7 εκατ. λίρες, ενώ σε επίπεδο κερδών υπάρχει αντίστοιχη αύξηση, καθώς τα προ φόρων αποτελέσματα ανέρχονται στο πεντάμηνο στις 850 χιλ λίρες. Για το σύνολο της χρήσης προβλέπουμε τζίρο της τάξης των 12, εκατ. λιρών και κέρδη προ φόρων στα 1,5 εκατ. λίρες.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την εξαγορά της National Drip Irrigation Co (WLL) στην Ιορδανία;

Το στοιχείο που υπερισχύει στην παρούσα φάση είναι η πρόσβαση που μας παρέχει η παρουσία μας στην Ιορδανία και στο Ιράκ, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα project, αλλά και στο Ιράν, που έχει ξεκινήσει φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της γεωργίας.

Επιπλέον, σε αυτή την εταιρία συμμετέχουν και δύο τοπικοί παράγοντες, η ιορδανική εταιρία Agricultural Materials Co, η οποία είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία γεωργικών εφοδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες, αλλά και ο Dr Zarif Baradei, που είναι καταξιωμένο επιτελικό στέλεχος με μεγάλη διεθνή εμπειρία στον χώρο της άρδευσης, γεγονός που μεγαλώνει την υπεραξία μας.

Η δραστηριότητά σας στην Τουρκία έχει και αυτή τις αποδόσεις των άλλων θυγατρικών; Ποιες οι προσδοκίες σας από αυτήν;

Και αυτή η δραστηριότητά μας είναι κερδοφόρος, με το πεντάμηνο να έχει κινηθεί με εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ειδικότερα η Eurodrip Damla Sulama AS που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και διατηρεί εργοστάσιο κοντά στην Αττάλεια και στην οποία συμμετέχουμε με 49%, παρουσιάζει στο πεντάμηνο κύκλο εργασιών της τάξης των 2,05 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στις 421 χιλ. ευρώ.

Η συνεργασία μας με τρεις τοπικούς επιχειρηματίες διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία, ενώ παράλληλα μάς δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των εργασιών μας σε κοντινές αγορές.

Ας έρθουμε τώρα λίγο στη δραστηριότητά σας στην Αμερική, η οποία για το προηγούμενο έτος φάνηκε να δημιουργεί πρόβλημα στα ενοποιημένα αποτελέσματα, καθώς είχε ζημιογόνο χρήση.

Οι ζημίες που παρουσίασε η εταιρία της Αμερικής κατά την προηγούμενη χρήση ήταν μια πρόσκαιρη κατάσταση, καθώς προήλθαν από ένα καθαρά λογιστικό ζήτημα και δεν αφορούν σε τίποτα την ουσιαστική λειτουργία της. Για το 2003 θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η εταιρία θα είναι κερδοφόρος, αφού ήδη από το πρώτο πεντάμηνο παρουσιάζει 230 χιλ. δολάρια κέρδη προ φόρων και τζίρο 4 εκατ. δολαρίων.

Για το σύνολο της χρήσης οι προβλέψεις μας αφορούν σε 8,2 εκατ. δολάρια κύκλο εργασιών και 340 χιλ. δολάρια κέρδη έναντι τζίρου 6 εκατ. δολαρίων το 2002 και ζημίες 570 χιλ. δολαρίων.

Τη δραστηριότητα της αμερικανικής θυγατρικής μας ενισχύει σημαντικά και η κατά 100% θυγατρική της Drip Irigation De Mexico, η οποία είναι εμπορική και ενισχύει σημαντικά τις πωλήσεις μας ποσοτικά και γεωγραφικά.

Η πορεία της μητρικής εταιρίας είναι αντίστοιχη των θυγατρικών; Τι αποτελέσματα αναμένετε για το σύνολο της χρήσης σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο;

Η εταιρία το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσίασε σε ενοποιημένο επίπεδο πωλήσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 11%, ενώ τα κέρδη κινήθηκαν με καλύτερους ρυθμούς και αυξήθηκαν κατά 21% στα 949 εκατ. ευρώ περίπου. Σε επίπεδο μητρικής οι πωλήσεις εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 7,9 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 14% και τα κέρδη ανήλθαν στα 360 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29%.

Όσον αφορά στο σύνολο της χρήσης, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ καλύτερα από το 2002, τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε ενοποιημένο, εκτιμήσεις που βασίζονται στη μέχρι τώρα πορεία αλλά και στο γεγονός ότι αναμένουμε η επόμενη περίοδος να είναι ακόμη πιο αποδοτική.

Έχοντας εδραιώσει σημαντικά την παρουσία σας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου μέσα από τις κατά τόπους θυγατρικές, σκέφτεστε επέκταση και σε νέες αγορές;

Είναι αλήθεια ότι εξετάζουμε την επέκταση των δραστηριοτήτων μας (όχι απαραίτητα με επέκταση της παραγωγικής βάσης μας) στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, καθώς εν όψει της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να απολαύσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξή τους.

Οι χώρες αυτές έχουν ήδη εισέλθει σε διαδικασίες εναρμονισμού των οικονομιών τους με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προκειμένου να γίνουν δεκτές στην Ε.Ε. Έτσι, το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επέκταση πολλών εταιρειών στις χώρες αυτές και ειδικότερα για την Eurodrip ανοίγεται μια νέα αγορά, καθώς υλοποιούνται σημαντικά αρδευτικά έργα.

Ειδικότερα, σε αυτή την περιοχή εξετάζουμε τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ θεωρούμε ότι σημαντική σε μέγεθος και σε προοπτικές αγορά είναι και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η όποια επέκτασή μας σε αυτές τις χώρες θα γίνει σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες. Επιπλέον, με την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη Σερβία θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένα ακόμη άνοιγμα κοντά στα φυσικά σύνορά μας.

Εξάλλου, σημαντικές αγορές για το αντικείμενο εργασιών μας, οι οποίες όμως μπορεί να εξεταστούν στο απώτερο μέλλον και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, είναι αυτές της Κίνας, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.

Μετά την εξαγορά της ”Υδροέλεγχος”, η οποία ολοκληρώθηκε στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης, εξετάζετε κάποια άλλη συμμετοχή και αν ναι, κάτω από ποιες συνθήκες;

Η Υδροέλεγχος είναι εμπορική και τεχνική εταιρία μέσω της οποίας αναλάβαμε ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ στην Τανζανία. Θεωρούμε ότι έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι των συνεργασιών, είτε αυτό λέγεται εξαγορά μιας άλλης εταιρίας είτε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο είτε συμμετοχή επενδυτή στο δικό μας μετοχικό κεφάλαιο, είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να σταθούμε άκριτα, θετικά ή αρνητικά. Οποιαδήποτε συνεργασία εξετάζεται κατά μόνας και αξιολογείται με βάση τις συνέργειες που προκύπτουν για τη μητρική και τον όμιλο.

* Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από το φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” που κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v