BYTE: Το growth story έχει συνέχεια...

Σταθερά αναπτυξιακή πορεία θα εμφανίσει η Byte καθώς ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός υπογραμμίζει ο πρόεδρος της εταιρίας, Σπύρος Βυζάντιος. Τι λέει για επενδύσεις, μερισματική απόδοση, business plan.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
BYTE: Το growth story έχει συνέχεια...
Από τους γνωστότερους και εγκυρότερους παράγοντες στον κλάδο της πληροφορικής, ο κ. Σπύρος Βυζάντιος -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte- εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

- Ο τομέας της πληροφορικής είναι ελκυστικός και για ξένα πλέον επενδυτικά κεφάλαια.
- Οι ελληνικές εταιρείες, σε μεγάλο βαθμό, λειτουργούν σε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τόσο τον καταναλωτή όσο και το επιχειρείν.
- Η Byte εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι σταθερά αναπτυξιακή, όπως άλλωστε εμφανίζεται τα τελευταία 26 χρόνια...

Κύριε Βυζάντιε, πώς εξελίσσεται φέτος η αγορά πληροφορικής; Τι ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπεται να σημειώσει; Υπάρχει κίνδυνος αρνητικού επηρεασμού εξαιτίας της επιδείνωσης του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος;


Αναδιοργάνωση, εξαγορές, νέα κεφάλαια αλλά και δυναμική εξωστρέφεια αποτελούν παραμέτρους που τον τελευταίο χρόνο έχουν διαμορφώσει θετικό πλέγμα στον κλάδο, ο οποίος είναι πλέον εμφανώς ελκυστικός και για ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Παρόλο που η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ιδιαίτερα δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμώ ότι οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να αντέξουν επιτυχώς καθώς, σε μεγάλο βαθμό, λειτουργούν πλέον σε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τόσο τον καταναλωτή όσο και το επιχειρείν.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει σχέση με τον καταναλωτή, οι ελληνικές εταιρείες προσφέρουν νέα προϊόντα και προηγμένες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε προσιτές τιμές, ως αποτέλεσμα του έντονου ανταγωνισμού.

Όμως, και σε ό,τι αφορά το επιχειρείν, η τάση που καταγράφεται δείχνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς περίπου το 40% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι πρόκειται να ενισχύσει τις επενδύσεις του σε Τομεακά Προγράμματα Επενδύσεων (ΤΠΕ) στη χρονιά που έρχεται.

Πώς φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία των προγραμμάτων του Δ΄ ΚΠΣ και τι ύψους έργα αφορούν στον κλάδο; Πόσα από αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις ελληνικές εταιρείες; Αναμένετε μια διαδικασία επίπονη όσο και αυτή του Γ΄ ΚΠΣ;

Η ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ οδήγησε τις εταιρείες του κλάδου σε κάποια καίρια συμπεράσματα, τα οποία απορρέουν από τις δυσκολίες διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και από τον πολυκερματισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων και εφαρμογών, που ευαγγελίζονταν ότι θα καταστήσουν τη χώρα «ψηφιακότερη».

Θα ήταν απλό κανείς να υποθέσει ότι η κεφαλαιοποίηση των συμπερασμάτων αυτών, σε συνδυασμό με την πείρα και τις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, θα οδηγήσει σε λιγότερο επίπονη διαδικασία στο Δ΄ ΚΠΣ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι έτοιμες, πρόθυμες και ικανές να παραγάγουν σημαντικό έργο, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η εξωστρεφής επιχειρηματική δραστηριότητά τους που έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές συνεργασίες εκτός συνόρων.

Όμως, για τη γόνιμη αξιοποίηση των αναπτυξιακών κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ οι πολιτειακοί ιθύνοντες θα πρέπει να ενσωματώσουν στην πράξη και όχι μόνο στη φιλοσοφία τους πρακτικές που θα βάλουν τέλος στην αστοχία χρήσης πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού, χρόνου και φυσικά πόρων.

Ποιο είναι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβολαίων σας, πώς συγκρίνεται με το αντίστοιχο περυσινό και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή οικονομική πορεία της Byte;

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι αντίστοιχο με τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Σχετικά με την πορεία της εταιρείας μας, εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να είναι σταθερά αναπτυξιακή, όπως άλλωστε εμφανίζεται τα τελευταία 26 χρόνια.

Πέρυσι δημοσιεύσατε ένα φιλόδοξο business plan για την επόμενη πενταετία. Έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα και, αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Η Byte πάντα προγραμματίζει κάθε κίνησή της μέσα από ενδελεχή έρευνα και μελέτη των συνθηκών και των αναγκών που διαμορφώνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προσεκτικά τα αναπτυξιακά βήματά μας με στόχο να κεφαλαιοποιούμε στο μέγιστο τις ωφέλειες που προκύπτουν από κάθε καινούργια δραστηριότητά μας, μέσα από την παροχή των σταθερά υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν την πορεία της Byte μέχρι σήμερα.

Η συνέπεια και η μεθοδικότητα στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας χωρίς παρεκκλίσεις μας δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών αλλά και για τη δυναμική εξάπλωσή μας σε νέες αγορές.

Πώς εξελίσσεται η συνεργασία της εταιρείας σας με την Google και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί στο μέλλον;

Πρόκειται για μια συνεργασία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχαμε χαράξει πέρυσι, με σημαντικό αμοιβαίο όφελος το οποίο ήδη έχει αποφέρει σημαντική διείσδυση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας σε ελληνικές επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και εξίσου σημαντική ενίσχυση της παρουσίας μας στις αγορές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλλον της συνεργασίας της Byte με την Google δεν μπορεί παρά να είναι δυναμικά δημιουργικό.

Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που σχεδιάζετε τα επόμενα χρόνια; Μπορεί αυτό να απειλήσει τη «γενναία» μερισματική πολιτική που ακολουθεί η Byte;

Οι επενδύσεις που σχεδιάζουμε δεν κρίνονται σε ύψος, αλλά σε ποιότητα. Και όταν λέω ποιότητα εννοώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού της Byte, που εγγυάται την επιτυχία της αναπτυξιακής πορείας μας.

Η επιστημονική εξειδίκευση και τα εξέχοντα ακαδημαϊκά προσόντα των ανθρώπων μας είναι η σημαντικότερη επένδυσή μας.

Επένδυση που καθοδηγεί την πρωτοπορία της Byte σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη μακρά πείρα και την υψηλή τεχνογνωσία μας, εγγυώνται συγχρόνως τη σταθερά ποιοτική εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών που μας επιλέγουν και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Η «γενναία» μερισματική πολιτική μας, λοιπόν, όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται από τις προοπτικές ανάπτυξης που εγγυάται η επένδυσή μας στο κάλλιστο ανθρώπινο δυναμικό.

Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο;

Είναι πάγια φιλοσοφία μας να μη σχολιάζουμε την πορεία της μετοχής μας. Η αντίληψη που διέπει την καθημερινή επιχειρηματική πρακτική μας αλλά και τον μελλοντικό αναπτυξιακό προγραμματισμό μας εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο θα γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι στη δουλειά μας, προς όφελος των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας και των μετόχων μας. 

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 533 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 06 - 10/06/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v