Entersoft: Γιατί προσδοκά ισχυρό growth

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση της Entersoft στην ΕN.A. με τιμή εισαγωγής τα €2,52. Ο CEO, κ. Α. Κοτζαμανίδης, εξηγεί πώς θα δρομολογηθεί το βαλκανικό εγχείρημα και εκτιμά διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

  • Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη
Entersoft: Γιατί προσδοκά ισχυρό growth
Ξεκινά σήμερα στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας πληροφορικής Entersoft με τιμή εισαγωγής τα 2,52 ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Α. Κοτζαμανίδης, εξηγεί στο Euro2day πώς θα δρομολογηθεί το βαλκανικό εγχείρημα της Entersoft, ενώ εκτιμά διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για το τρέχον έτος.

ΕΡ.: Κύριε Κοτζαμανίδη, σε ποιες αγορές του κλάδου της πληροφορικής απευθύνεται η εταιρία σας και τι μερίδια αγοράς κατέχει σε κάθε μία από αυτές;

ΑΠ.: Η Entersoft δραστηριοποιείται στον χώρο του λογισμικού για επιχειρήσεις και απευθύνεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Τα έσοδά της προέρχονται από πωλήσεις λογισμικού ERP, CRM και E-Commerce καθώς και των απαραίτητων συμβουλευτικών υπηρεσιών υλοποίησης, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Διαθέτει ένα σύνολο ογδόντα περίπου μεταπωλητών σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι πελάτες μας χωρίζονται σε μικρές, μεσαίες (με κύκλο εργασιών 3 - 20 εκατ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών πάνω από 20 εκατ. ευρώ).

Μέχρι στιγμής, η εταιρία έχει απευθυνθεί κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις και στο τέλος του 2007 είχε περίπου 1.200 πελάτες και 9.000 χρήστες των προϊόντων της. Με το επενδυτικό πρόγραμμα της διετίας 2008 - 2009 επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυσή μας στον χώρο των μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία αριθμούν περισσότερες από 22.000. Ταυτόχρονα θ’ αναπτυχθούμε και στις μικρότερες αλλά και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κυρίως με τα νέα προϊόντα μας CRM και E-Commerce.

Συνολικά απευθυνόμαστε σε μια δυνητική αγορά 90.000 επιχειρήσεων με οργανωμένες διαδικασίες εμπορικής και οικονομικής διαχείρισης και ως εκ τούτου έχουμε σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης.

ΕΡ.: Ποιες προοπτικές διαβλέπετε στην εγχώρια αγορά και πότε θεωρείτε ότι τα παλιά «ντοσικά» συστήματα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τελικά θα αρχίσουν να αντικαθίστανται με ταχύτερους ρυθμούς;

ΑΠ.: Κατ' αρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι η απλή αλλαγή «ντοσικών» απλοϊκών εφαρμογών εμπορικής διαχείρισης σε παραθυρικό περιβάλλον δεν θεωρώ ότι από μόνη της βοηθάει στην ωρίμανση του πληροφορικού συστήματος μιας επιχείρησης. Με εντεινόμενους κάθε χρονιά ρυθμούς, αρκετές επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η εισαγωγή ενός ERP ή CRM συστήματος είναι κάτι παραπάνω από απλή αλλαγή DOS σε Windows.

Υπάρχει πια μια σημαντική κρίσιμη μάζα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων που έχει επενδύσει σε σύγχρονα ERP συστήματα κι αυτοί δημιουργούν συνθήκες «αλλαγής» των λογισμικών των επιχειρήσεων. Δύσκολο να προβλέψει κάποιος πότε θ’ αλλάξουν οι παλιές εφαρμογές, αλλά παρατηρείται ήδη πολύ εντονότερος ρυθμός απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Να τονίσω επίσης ότι η αγορά του λεγόμενου mid ERP και mid CRM θεωρείται και διεθνώς μία από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές της πληροφορικής. Αυτό εξηγεί και τις πρόσφατες επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών σε αυτόν τον χώρο.

ΕΡ.: Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Entersoft μπορούν να συνεχιστούν και την επόμενη τριετία; Ποια είναι η «πρώτη γεύση» από την οικονομική πορεία το 2008;

ΑΠ.: Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια. Αυτό το στηρίζουμε στη στρατηγική διαφοροποίησης που έχουμε χτίσει τα τέσσερα πρώτα χρόνια μας στην αγορά, καθώς σήμερα είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρία που προσφέρει ενοποιημένα συστήματα ERP, CRM, E-Commerce στην πιο σύγχρονη τεχνολογία Microsoft.NET.

Αναμένουμε επίσης σημαντική ανάπτυξη τόσο από την αύξηση της πελατείας μας, αφού όπως γνωρίζετε στους κλάδους παροχής υπηρεσιών τα references παίζουν σημαντικό ρόλο, όσο και από τα νέα προϊόντα CRM και E-Commerce που παρουσιάσαμε μόλις πέρυσι το φθινόπωρο και ήδη φέτος καταγράφουν πολύ θετική πορεία. Από το επόμενο έτος αναμένουμε και οι νέες αγορές Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας να συμβάλλουν κι αυτές στην ανάπτυξή μας.

Το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς δικαιολογεί απόλυτα αυτές τις προβλέψεις και μας οδηγεί στη λογική εκτίμηση ότι το 2008 θα κλείσει με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

ΕΡ.: Πώς θα δρομολογήσετε το βαλκανικό εγχείρημά σας; Τι σχεδιάζετε για τα πρώτα βήματά σας σε Βουλγαρία και Ρουμανία;

ΑΠ.: Κατ’ αρχάς, ξεκινήσαμε με δύο πολύ σημαντικές ενέργειες. Η πρώτη είναι η επένδυση στη γραμμή παραγωγής, προσαρμογής και υποστήριξης του λογισμικού μας για άλλες αγορές. Η επένδυση αυτή, που βρίσκεται εν εξελίξει, μπορεί να μας δώσει στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να βλέπουμε διαρκώς νέες αγορές εφόσον εντοπίζονται εμπορικές ευκαιρίες.

Η δεύτερη ενέργειά μας ήταν η πρόσληψη ως International Business Development Director του κ. Στέλλα, ενός έμπειρου στελέχους που είχε διατελέσει διευθυντής ανάπτυξης για τα Ελληνικά Πετρέλαια στη Σερβία και για την ΕΛΙΝΟΪΛ στην Κροατία. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε προχωρήσει και σε ίδρυση θυγατρικών εταιριών στα Σόφια και στο Βουκουρέστι.

Η αρχική ανάπτυξή μας θα βασιστεί στο πελατολόγιο που έχουμε στην Ελλάδα και έχει παρουσία και σε αυτές τις χώρες, ενώ αμέσως μετά θα απευθυνθούμε και στην τοπική αγορά.

ΕΡ.: Οι υπόλοιπες μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς έχουν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα. Πόσο αισιόδοξος είστε για τη δική σας μετοχή, με δεδομένη την πρόθεση των βασικών μετόχων να μη ρευστοποιήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο;

ΑΠ.: Δεν θα είχα ακριβώς την ίδια άποψη, αφού κάποιες από τις τελευταίες εισαγωγές εμφανίζουν καλή εμπορευσιμότητα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις καλύτερη και από αρκετές εταιρίες της Κύριας Αγοράς. Όσον αφορά στην Entersoft, ένα ποσοστό μετοχών της τάξης του 14% είναι ελεύθερο προς διαπραγμάτευση κι αυτό είναι αρκετό, πιστεύω, για να έχει η μετοχή ικανοποιητική εμπορευσιμότητα. Στο μέλλον, και με δεδομένη την καλή πορεία της εταιρίας, αναμένω και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, που θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Τέλος, να τονίσω ότι η πρόθεση των βασικών μετόχων για μη ρευστοποίηση μετοχών είναι μία σαφής ένδειξη της πίστης τους στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρίας.

ΕΡ.: Ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνετε στους χρηματιστηριακούς επενδυτές για την εταιρία σας και γιατί θα θεωρούσατε ελκυστική την τοποθέτηση στη μετοχή της;

ΑΠ.: Η Entersoft, από την ίδρυσή της, είναι μία πολυμετοχική εταιρία που εφάρμοσε αρχές διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης. Δουλέψαμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πάθος για ν’ αναπτύξουμε την εταιρία και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των μετόχων μας. Αν αναλύσει κάποιος τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, τα μεγέθη που επιτυγχάνουμε τα τελευταία χρόνια, την πολύ καλή ρευστότητα της εταιρίας και τις προοπτικές τις οποίες έχουμε στον κλάδο, πιστεύω ότι θ’ αντιληφθεί πως η αποτίμηση της εταιρίας είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v