ΧΑΚ: Μια Δήμητρα… μισοτιμής!

Ο πρόεδρος της Δήμητρα Επενδυτική, Στ. Ευαγόρου, μιλά για το χαρτοφυλάκιο και την πολιτική διαχείρισης. Διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ με discount 50% και οι επενδύσεις σε μετοχές ανέρχονται σε 45% των συνολικών κεφαλαίων.

  • Συνέντευξη στους Στ. Κοτζαμάνη, Θ. Λιβέρα
ΧΑΚ: Μια Δήμητρα… μισοτιμής!
Η Δήμητρα Επενδυτική διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Κοινής Πλατφόρμας με discount πλησίον του 50%, όταν οι επενδύσεις της σε μετοχές ανέρχονται μόνο στο 45% των συνολικών κεφαλαίων της…

Ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Σταύρος Ευαγόρου μιλά στο Euro2day για το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης και για την πολιτική διαχείρισης που πρόκειται να ακολουθήσει.

ΕΡ.: Κύριε Ευαγόρου, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία ποια είναι η εσωτερική αξία της μετοχής της Δήμητρας και με τι discount διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου;

ΑΠ.: Η εσωτερική αξία της μετοχής της Δήμητρας στο τέλος Απριλίου 2008 ήταν €1,18. Κατά την ίδια περίοδο η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στο €0,60. Δηλαδή η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση της τάξης του 49%.

ΕΡ.: Κατά πόσο σας προβληματίζει αυτό το τόσο μεγάλο discount το οποίο διαρκεί χρόνια και ποιες κινήσεις θα μπορούσατε να κάνετε προκειμένου να μειωθεί;

ΑΠ.: Η τιμή της μετοχής και το μεγάλο discount στο οποίο διαπραγματεύεται είναι κάτι που σαφώς μας προβληματίζει, αλλά η παρούσα χρηματιστηριακή κρίση δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Κάνουμε κάποιες σκέψεις τις οποίες προγραμματίζουμε να εφαρμόσουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, έτσι ώστε να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό και τους θεσμικούς επενδυτές για τις προοπτικές της εταιρίας.

Ευελπιστούμε ότι η είσοδός μας στον δείκτη FTSE 20 XAK και πιο πρόσφατα η είσοδός μας στον Dow Jones Cyprus Index θα βοηθήσουν στη μείωση του discount. Μας ενθαρρύνει ότι μετά την αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας, κατά το έτος 2007, σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα επέδειξαν ενδιαφέρον για τη μετοχή μας και αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στη μετοχή της εταιρίας.

ΕΡ.: Πού οφείλονται τα υψηλά discounts των επενδυτικών εταιριών στο ΧΑΚ, ακόμη και για εταιρίες μεγάλου μεγέθους και σχετικά ικανοποιητικής εμπορευσιμότητας, όπως η Δήμητρα;

ΑΠ.: Το χρηματιστηριακό discount στο οποίο διαπραγματεύονται οι επενδυτικές εταιρίες δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Βέβαια, ένα τόσο μεγάλο discount όπως στην περίπτωση της εταιρίας μας είναι παράδοξο.

Οι επενδυτικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη χρηματιστηριακή κρίση της περιόδου 2000 - 2004 περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις. Επίσης η νομοθεσία που ανάγκαζε τις επενδυτικές εταιρίες να τοποθετούν σχεδόν ολόκληρο το ενεργητικό τους στο ΧΑΚ κατά την πιο πάνω περίοδο είχε καταστροφικές συνέπειες. Ως αποτέλεσμα το επενδυτικό κοινό αντιμετωπίζει τις επενδυτικές εταιρίες με σκεπτικισμό.

Πιστεύω ότι η σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας και η επέκταση των δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς της οικονομίας πέρα από τα στενά χρηματιστηριακά πλαίσια θα μας δικαιώσουν.

ΕΡ.: Ποια είναι η τρέχουσα διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας, άρα πόσο μπορεί να διακινδυνεύει ο μέτοχος λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές;

ΑΠ.: Η Δήμητρα διατηρεί αρκετά καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις στο ΧΑΚ και σε επιλεγμένα χρηματιστήρια του εξωτερικού, σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα και άλλες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως επίσης και επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Πρόσθετα, το συγκρότημα διαθέτει σημαντικά ρευστά διαθέσιμα τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα να διεκδικούμε με αξιώσεις τη στρατηγική συμμετοχή μας σε αξιόλογα έργα ανάπτυξης και καθοριστικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, σε συνεργασία πάντοτε με μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Κατηγορία Επένδυσης
Επενδύσεις στο ΧΑΚ - 34,1%
Επενδύσεις σε Άλλα Χρηματιστήρια - 10,4%  
Χρεόγραφα & Εταιρικά Ομόλογα - 10,6%
Ανάπτυξη Γης & Ακινήτων - 26,2%
Μετρητά & Μετατρέψιμα - 18,1%
Άλλα Στοιχεία Ενεργητικού - 0,6%
Σύνολο Ενεργητικού 100%

ΕΡ.: Μπορείτε να μας πείτε λίγο περισσότερα πράγματα για τις επενδύσεις σας σε μετοχές και σε ακίνητα;

ΑΠ.: Οι επενδύσεις μας σε μετοχικούς τίτλους στο ΧΑΚ και σε χρηματιστήρια του εξωτερικού αποτελούν σήμερα το 44,5% του ενεργητικού της εταιρίας και ανέρχονται στα €104 εκατ. Το 76% των κεφαλαίων αυτών είναι τοποθετημένο σε επιλεγμένους τίτλους στο ΧΑΚ, κυρίως στις τρεις τράπεζες και εταιρίες από τον FTSE 20. Το υπόλοιπο 24% είναι τοποθετημένο σε επιλεγμένους τίτλους (blue chips) στα κύρια χρηματιστήρια του εξωτερικού.
 
Στόχος μας είναι η περαιτέρω αναδιάρθρωση του μετοχικού χαρτοφυλακίου με τη μεταφορά περισσότερων κεφαλαίων σε επιλεγμένους τίτλους σε χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διασπορά θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότερων αποδόσεων.
Η σωστή διαχείριση των επενδύσεων της εταιρίας σε μετοχικούς τίτλους στην Κύπρο και στο εξωτερικό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Με στόχο την ορθολογιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου που είναι επενδυμένο σε μετοχικούς τίτλους η Δήμητρα έχει συνάψει συμφωνίες με αξιόλογους συμβουλευτικούς οίκους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Κατά τους τελευταίους 24 μήνες επιχειρήθηκε μία βαθιά τομή στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο αυτό ανέρχεται σε €24,6 εκατομμύρια και αποτελεί το 10,6% του καθαρού ενεργητικού του οργανισμού. Με στόχο την πιο αποδοτική διαχείριση των επενδύσεων της εταιρίας σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα αλλά και σε άλλα προϊόντα σταθερού εισοδήματος συνεργαζόμαστε ενεργά με διεθνούς φήμης συμβουλευτικούς οίκους του εξωτερικού.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων άνοιξε τον δρόμο για ενεργή εμπλοκή της εταιρίας στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων. Αυτό οδηγεί στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και στη συμμετοχή μας στις αποδόσεις αυτού του επικερδούς τομέα δραστηριότητας.

Για τον σκοπό αυτόν η Δήμητρα έχει συνάψει συνεργασίες με εξειδικευμένους συμβούλους και οργανισμούς ανάπτυξης γης και ακινήτων και έχει ήδη προβεί σε επιλεγμένες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Μέχρι σήμερα επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους €61 εκατ. σε ακίνητη ιδιοκτησία και έργα ανάπτυξης ακινήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν το 26,2% του συνολικού ενεργητικού του συγκροτήματος.

Όσον αφορά στα έργα ανάπτυξης γης και ακινήτων αναφέρω χαρακτηριστικά τη στρατηγική συμμετοχή μας στο έργο Amathusa Coastal Heights για την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στη Λεμεσό σε συνεργασία με τη Cybarco, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Μεγάλες προοπτικές φαίνεται να έχει επίσης και η συμμετοχή μας στo έργο Palmerston Golf Resort που αφορά στην ανέγερση του πρώτου Signature Golf Resort στην περιοχή Ανατολικό στη Γεροσκήπου σε συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχουν ήδη ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα και πιστεύουμε ότι η συνεργασία με συμβούλους παγκόσμιας φήμης, όπως του Nick Faldon και της Southern Golf, εγγυάται την επιτυχία του όλου έργου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το έργο Baneasa Gardens που αφορά στην ανέγερση πλέον των 400 διαμερισμάτων σε ιδιόκτητη γη στο κεντρικό Βουκουρέστι.

Κατά το έτος 2007 έχουμε επίσης προβεί σε δύο σημαντικές συμφωνίες για την αγορά γραφειακών εγκαταστάσεων στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Το κτίριο στη Λεμεσό, συνολικού εμβαδού 3.250 τ.μ., βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο της πόλης και έχει είδη ενοικιαστεί σε πολυεθνική εταιρία αποφέροντας στο συγκρότημα επαναλαμβανόμενα εισοδήματα από ενοίκια όπως επίσης και κεφαλαιουχικά κέρδη. Το άλλο κτίριο, συνολικού εμβαδού 3.520 τ.μ., είναι υπό ανέγερση σε κεντρική λεωφόρο της Λευκωσίας. Στο κτίριο αυτό θα στεγαστούν τα γραφεία της Δήμητρας, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα ενοικιαστούν παρέχοντας στην εταιρία σταθερά εισοδήματα.

ΕΡ.: Τι ακριβώς σημαίνουν οι συμμετοχές της εταιρίας σε κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα; Με ποιο σκεπτικό γίνονται αυτές οι συμμετοχές;

ΑΠ.: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας προνοεί σημαντικές επενδύσεις σε δημόσια και αναπτυξιακά έργα σε στρατηγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε επιλέξει μερικά από τα επερχόμενα έργα ανάπτυξης και έχουμε εργαστεί για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς που εξειδικεύονται στους συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας.

Στο παρόν στάδιο επιτρέψτε μου να μην προβώ σε αποκαλυπτικές δηλώσεις και να αναφερθώ απλώς επιγραμματικά στο ότι εργαζόμαστε συστηματικά για τη στρατηγική εμπλοκή μας στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές, στην αφαλάτωση θαλάσσιου νερού, στην προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών και σε άλλα αναπτυξιακά έργα. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε κάποια από τα έργα στα οποία στοχεύουμε και θα είμαστε σύντομα στην ευχάριστη θέση να προβούμε και σε σχετικές ανακοινώσεις.

ΕΡ.: Πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε για την πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου που έχει ακολουθήσει η Δήμητρα Επενδυτική μέχρι σήμερα; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιες διαφοροποιήσεις στη στρατηγική σας στο ορατό μέλλον;

ΑΠ.: Η περίοδος 2005 - 2007 συνοδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας της Δήμητρας. Μετά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας, έχουμε επιχειρήσει μια βαθιά τομή η οποία κάλυψε όλο το φάσμα των εργασιών μας.

Όλες οι δραστηριότητές μας καθοδηγούνται από συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και στην ανασυγκρότηση της εταιρίας με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των 155.000 μετόχων μας. Έχει καταβληθεί τεραστία και πολύπλευρη προσπάθεια από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα στελέχη της εταιρίας. Βλέποντας σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής δουλειάς που έγινε, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι χωρίς όμως να εφησυχάζουμε.

Μπροστά μας σήμερα έχουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας το οποίο θέτει ως βασικό στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χαρτοφυλακίου και τη στρατηγική κατανομή του, στοχεύοντας στις καλύτερες δυνατές αποδόσεις και στη μεγιστοποίηση των κερδών του συγκροτήματος.

Μας ανησυχούν όμως η πορεία της διεθνούς οικονομίας και η χρηματιστηριακή αναταραχή καθώς και η πορεία του ΧΑΚ κατά τους τελευταίους μήνες, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό πιθανώς να επηρεάσει και τα δικά μας αποτελέσματα. Ευελπιστούμε όμως ότι το καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας όπως επίσης και οι επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων αλλά και η συμμετοχή μας σε δημόσια, αναπτυξιακά και άλλα έργα, θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

ΕΡ.: Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η κυπριακή οικονομία απέναντι στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο;

ΑΠ.: Η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Η υλοποίηση μιας συνετής και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής επιτρέπει στην Κύπρο να νιώθει, πραγματικά, περήφανη για τα οικονομικά της επιτεύγματα.

Παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση των οικονομιών της ευρωζώνης, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει και κατά το 2008 να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς της τάξης του 3,5% - 4%. Η δυναμική της κυπριακής οικονομίας αντανακλάται στη συνεχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και με το ποσοστό ανεργίας γύρω στο 3,1% το 2007.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου κυμαίνεται γύρω στο 93% του μέσου όρου της Ε.Ε. και είναι το υψηλότερο απ' όλες τις νέες χώρες- μέλη.

Οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται τόσο στην κυπριακή οικονομία όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τον πληθωρισμό να υπολογίζεται στο 4% για το 2008, οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που οδήγησαν στις αλματώδεις αυξήσεις των τιμών των πετρελαιοειδών και των δημητριακών. Η ύπαρξη του θεσμού της ΑΤΑ διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αμβλύνοντας έτσι τις επιπτώσεις από τις υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, διατηρώντας την ίδια στιγμή υψηλά ποσοστά απασχόλησης και απελευθερώνοντας πόρους για αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του κράτους.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν εισέλθει σε πορεία σταθερότητας και ομαλότητας. Το 2007 παρουσιάζει πλεόνασμα ύψους 3,3% του ΑΕΠ και το 2008 αναμένεται να έχουμε και πάλι πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος έχει εισέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία και έχει περιοριστεί το 2007 στο 59,8% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι το 2008 θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, γύρω στο 49%.

Αυτά τα επιτεύγματα ανήκουν σε όλους τους πολίτες της Κύπρου. Η δημοσιονομική εξυγίανση διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και υγιείς συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η μακροοικονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή πορεία της Κύπρου και στο μέλλον.

Παρά το γενικότερο αρνητικό διεθνές οικονομικό κλίμα λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί και αναπτυχθεί σε σχέση με την περαιτέρω πορεία της οικονομίας θα εδραιωθεί και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v