F.G. Europe: Πώς θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη

Τις προϋποθέσεις διατήρησης της ισχυρής ανάπτυξης και το υπόλοιπο του 2008 αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της F.G. Europe, κ. Ι. Παντούσης. Τι σχολιάζει για την τουρκική αγορά, τον κλάδο της ενέργειας.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
F.G. Europe: Πώς θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ι. Παντούσης απαντά στο euro2day.gr στο κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις διατήρησης του ισχυρού growth και στους υπόλοιπους εννέα μήνες της χρήσης, καθώς και για το αν η εισηγμένη προτίθεται να προβεί σε ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων της.

Αναφέρεται επίσης σε σειρά άλλα θέματα, όπως στις προκλήσεις της τουρκικής αγοράς, στη δραστηριότητα της ενέργειας, και στην τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

ΕΡ.: Κύριε Παντούση, η F.G. Europe είχε προβλέψει για φέτος ποσοστιαία αύξηση κερδών χαμηλότερη του 5% και στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε πολλαπλάσια κέρδη. Πού οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση;

ΑΠ: Η περυσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από όλους έτος-ορόσημο για την F.G. Europe και πολλοί αμφέβαλαν για την προοπτική ανάλογης πορείας. Όμως, όπως φαίνεται και από τα συνεχιζόμενα και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 θετικά αποτελέσματα, δεν πρόκειται απλώς μια ευτυχής για την εταιρία συγκυρία, αλλά πορεία με σταθερότητα και διάρκεια. Παρ' όλα αυτά παραμένει πάγια πολιτική της διοίκησης της F.G. Europe να διατηρούμε χαμηλούς τόνους και να είμαστε συνετοί όσον αφορά στις προβλέψεις που δημοσιοποιούνται εκ μέρους μας, προς όφελος πάντα της αγοράς και των επενδυτών.

Η θεαματική αύξηση που σημειώθηκε στην κερδοφορία του τριμήνου οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Κατ' αρχάς, σημειώθηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 αύξηση των πωλήσεων των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 16%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ, ειδικότερα για τον τομέα των κλιματιστικών, σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 30%.

Η άνοδος των πωλήσεων της μητρικής, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η περαιτέρω μείωση της χαμηλών περιθωρίων κέρδους δραστηριότητας της εταιρίας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, που διατηρούσε το κόστος σε υψηλά επίπεδα, ψαλιδίζοντας τα συνολικά κέρδη, οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν από την πτώση του δολαρίου, η έναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Τουρκία και τα κέρδη από την πώληση του 32,25% των μετοχών που κατείχε η F.G. Europe στην Υδροηλεκτρική Αχαΐας Α.Ε. συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυξημένων, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, επιπέδων κερδοφορίας.

ΕΡ.: Η μεγάλη άνοδος του πρώτου τριμήνου συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αν ναι, προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση των φετινών σας προβλέψεων;

ΑΠ.: Η άνοδος των πωλήσεων που σημειώνεται συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς φαίνεται ότι συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ανάλογους ρυθμούς, τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα του κλιματισμού. Επιπλέον, για τα κλιματιστικά η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί καθώς εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο.

Όσον αφορά στις λευκές και στις μαύρες ηλεκτρικές συσκευές, όμως, η αγορά παρουσιάζει σημεία κάμψης της ζήτησης, που είναι απόρροια του γενικότερου αρνητικού κλίματος της αγοράς και των επακόλουθων επιπτώσεων στο καταναλωτικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Εξάλλου, η ελληνική αγορά λευκών συσκευών διανύει περίοδο ωριμότητας, που χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση του ρυθμού των πωλήσεων και την απουσία εξάρσεων. Οι πωλήσεις των μαύρων συσκευών της SHARP σημειώνουν για το πρώτο τρίμηνο μικρή κάμψη εξαιτίας και του συνεχιζόμενου προβλήματος αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης σε τηλεοράσεις LCD από την ιαπωνική SHARP, η οποία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ουσιαστικά να καλύπτει τις παραγγελίες μας.

Συνεπώς, μπορεί μεν το πρώτο τρίμηνο να χαρακτηρίζεται από θετικά για την εταιρία αποτελέσματα, ενδεικτικά και για την εξέλιξη του έτους, όμως συνολικά η αγορά των διαρκών καταναλωτικών αγαθών παραμένει ασταθής, το κλίμα στο ΧΑΑ είναι μάλλον αρνητικό και ευμετάβλητο, επηρεαζόμενο και από τις διεθνείς συνθήκες, και επομένως εν μέσω τέτοιου κλίματος δεν θα συνιστούσε συνετή και υπεύθυνη κίνηση εκ μέρους μας να προβούμε σε αναθεώρηση των προβλέψεών μας συνολικά για το έτος.

ΕΡ.: Από φέτος έχει ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιό σας και μια νέα αγορά, αυτή της Τουρκίας. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την αγορά, πώς προτίθεστε να δράσετε και τι μπορείτε να προσδοκάτε σε βάθος χρόνου;

ΑΠ.: Συγκεκριμένα, η αγορά της Τουρκίας αποτελεί τη δέκατη χώρα όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος της F.G. EUROPE, διαθέτοντας κατ' αποκλειστικότητα τα κλιματιστικά FUJITSU. Η αγορά της Τουρκίας είναι τεράστια, που προς το παρόν κυριαρχείται από τοπικούς κατασκευαστές και στην οποία η FUJITSU μέχρι πρόσφατα κατείχε ένα περιορισμένο ποσοστό της τάξης του 3% - 4%.

Η αγορά όμως έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω διείσδυσης των προϊόντων της FUJITSU, καθώς επίσης εμφανίζει αξιόλογα περιθώρια αύξησης για μονάδες κλιματισμού κεντρικού τύπου, λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μάλιστα, στον τομέα αυτό, των μονάδων κεντρικού κλιματισμού, οι τοπικοί κατασκευαστές είναι πίσω στην τεχνολογία και τις δυνατότητες κατασκευής. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο δραστηριοποίησης της εταιρίας στην αγορά της Τουρκίας, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη από την είσοδό μας στην εν λόγω αγορά.

ΕΡ: Στην αγορά επικρατεί έντονος σκεπτικισμός γύρω από τις επιπτώσεις που προκαλεί η διεθνής συγκυρία αλλά και άλλοι εσωτερικοί παράγοντες. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε η F.G. Europe και πώς αντέδρασε;

ΑΠ.: Πέρα από τις έμμεσες επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που αντικατοπτρίζονται στην πορεία του Γενικού Δείκτη, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η F.G. Europe προήλθαν κυρίως από εσωτερικούς παράγοντες, όπως η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το αυξημένο κόστος των μεταφορών λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου κτλ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι κατά την πρόσφατη απεργία των οδηγών φορτηγών είχαμε ανεκτέλεστες παραγγελίες κάποιες χιλιάδες κομμάτια.

Οι δυσκολίες αυτές μας ανάγκασαν να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση του λιμανιού του Αστακού για τον εκτελωνισμό των προϊόντων. Όμως, παρά τη σύμπτωση των αντίξοων συγκυριών, αντιδράσαμε άμεσα και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ανταποκριθούμε στη ζήτηση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΕΡ.: Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της ενέργειας και ποια είναι τα επόμενα βήματα που αναμένονται;

ΑΠ.: Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφορούν στην έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου ισχύος 15 MW που κατασκευάστηκε από τη θυγατρική της RF Energy, Καλλίστη Ενεργειακή Α.Ε. στην Τσούκα Αρκαδίας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου της θυγατρικής Αιολική Κυλινδρίας Α.Ε. στο Κιλκίς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2008, ώστε να μπορέσουμε να παραγάγουμε ρεύμα στις αρχές του 2009.

Μέχρι τότε θα έχει προηγηθεί και η ολοκλήρωση της κατασκευής και η έναρξη λειτουργίας του δεύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Κερυνίτη Αχαΐας, τον Σεπτέμβριο. Πέραν τούτων, εξετάζουμε και αναλύουμε περαιτέρω κινήσεις, επενδυτικές ευκαιρίες και ευκαιρίες εξαγορών και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις όταν προκύψουν νεότερες εξελίξεις.

Η κατά 40% θυγατρική της F.G. EUROPE εταιρία RF ENERGY στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην καθιέρωσή της ως μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμμετοχής και διαχείρισης ενεργειακών projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειές μας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρίας προβλέπει την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και την υλοποίηση νέων projects, ενώ το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ εντός των επόμενων 3 έως 5 ετών.

Είμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης της εταιρίας, που πρόκειται όμως να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, διαρκώς συσσωρευόμενη τεχνογνωσία και εμπειρία καθώς και μία δυναμική ομάδα στελεχών και μηχανικών.

ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε την πορεία της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ή σε έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου;

ΑΠ.: Όσον αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της 26ης Μαρτίου 2008 παρείχε εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε ΑΜΚ κατά το χρονικό διάστημα που θα κριθεί γονιμότερο. Προς το παρόν όμως, και μιλώντας για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι χρηματιστηριακές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά στην πορεία της τιμής της μετοχής, είναι αλήθεια ότι εμφανίζει την τελευταία περίοδο στασιμότητα, που οφείλεται όμως στην άσχημη χρηματιστηριακή συγκυρία. Πρόσφατη αποτίμηση αναλυτών δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα  3,98 ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στην ισχυρή άνοδο της ζήτησης που εξακολουθεί να παρουσιάζει ο κλάδος των κλιματιστικών και στη διασπορά της καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εξάλλου, είναι πλέον σαφές ότι η ζήτηση ξεπερνά το χαρακτηριστικό της εποχικότητας που εμφάνιζε παλαιότερα. Παράγοντες όπως η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου που καθιστά χαμηλότερο το κόστος ενός κλιματιστικού και για θέρμανση, η στροφή της αγοράς προς τα επώνυμα κλιματιστικά ποιότητας και η αυξανόμενη ζήτηση κλιματιστικών μονάδων κεντρικού και ημικεντρικού τύπου για κατοικίες και κτίρια με σύνθετες ανάγκες αυξάνουν τη ζήτηση στον κλάδο των κλιματιστικών και αναμένεται να επηρεάσουν ανάλογα τις πωλήσεις της και την κερδοφορία της F.G. Europe, κάτι που επακολούθως αναμένεται να αποτυπωθεί και στην τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v