Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Στο 1 δισ. ο τζίρος των ΙΚΕΑ στην 5ετία

"Συντηρητικό" χαρακτηρίζει τον στόχο για τζίρο των ΙΚΕΑ άνω του 1 δισ. ευρώ το 2013 ο επικεφαλής του ομίλου, Β. Φουρλής. Το σχέδιο ανάπτυξης στην πενταετία. Νέα ιδέα μελετά ο επιτυχημένος επιχειρηματίας.

  • Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα
Φουρλής: Στο 1 δισ. ο τζίρος των ΙΚΕΑ στην 5ετία
Τζίρο άνω του ενός δισ. ευρώ προσδοκά το 2013 ο όμιλος Φουρλή μόνον από τη δραστηριότητα της ΙΚΕΑ, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το πλάνο ανάπτυξης των 12 καταστημάτων της σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Και αυτό, καθώς ο όμιλος Φουρλή προχωρά με γοργούς ρυθμούς στις προγραμματισμένες επενδύσεις του στην προσεχή πενταετία.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο euro2day.gr, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Βασίλης Φουρλής, προναγγέλλει ότι πέρα από την υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης στους τομείς του οικιακού εξοπλισμού μέσω ΙΚΕΑ, των αθλητικών ειδών μέσω Intersport αλλά και της χονδρικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ο όμιλος εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης σε νέο τομέα της λιανικής, διερευνώντας προς το παρόν τις πιθανές ευκαιρίες.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Β .Φουρλής εκτιμά ότι το 2008 θα είναι θετικό έτος σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του ομίλου, ενώ προβλέπει ότι στα επόμενα 2 - 3 χρόνια ο δανεισμός του ομίλου θα μειωθεί δραστικά.

Τέλος, πιστεύει πως η επαπειλούμενη ύφεση δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν την ελληνική αγορά.

*** Το κείμενο της συνέντευξης

H αρχή του 2008 σηματοδοτήθηκε για τον όμιλο από τη λειτουργία του δεύτερου αθηναϊκού ΙΚΕΑ στα τέλη Μαρτίου στον Κηφισό. Ποιες είναι οι ενδείξεις από τη λειτουργία του;

Πηγαίνει πολύ καλά, έχει υψηλή επισκεψιμότητα και οι πωλήσεις του εμφανίζονται ίδιες με εκείνες του ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο. Βέβαια, το πρώτο αθηναϊκό ΙΚΕΑ έχασε πωλήσεις και πελατεία, η οποία μετακινήθηκε στο δεύτερο κατάστημα, γεγονός ωστόσο που επέφερε και ισορροπία.

Πέρα από το κατάστημα, άρχισε να λειτουργεί και το νέο κέντρο logistics του ομίλου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο την τροφοδοσία και την αποτελεσματικότητα όσο και τη μείωση του λειτουργικού κόστους της House Market. Πριν, είχαμε επτά διάσπαρτες ενοικιαζόμενες αποθήκες για την εξυπηρέτηση της ΙΚΕΑ και από τώρα θα έχουμε μία και ιδιόκτητη κεντρική αποθήκη. 

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση ανάπτυξης στην ΙΚΕΑ με την προσθήκη του νέου αθηναϊκού καταστήματος αλλά και του κυπριακού στα τέλη του 2007, ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία ανάπτυξης του τομέα;

To 2007 η House Market πραγματοποίησε τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται τα δύο ελληνικά καταστήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και μόλις κατά ένα τρίμηνο το κυπριακό ΙΚΕΑ, το οποίο λειτούργησε στις αρχές Σεπτέμβρη του 2007. Έτσι φέτος αναμένουμε ότι θα ξεπεράσουμε την αρχική εκτίμηση για τζίρο 300 εκατ. ευρώ.

Ο εσωτερικός μας στόχος, ωστόσο, για το μέλλον και συγκεκριμένα για το 2013, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ΙΚΕΑ και το δίκτυό της θα αριθμεί πλέον 12 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, κάνει λόγο για τζίρο 1 δισ. ευρώ. Νομίζω ότι είναι ένας συντηρητικός στόχος που μπορεί να κατακτηθεί βάσει του πλάνου ανάπτυξης της εταιρίας. 

Εντός της προσεχούς πενταετίας, λοιπόν, στοχεύετε να δημιουργήσετε 8 νέα καταστήματα ΙΚΕΑ και να τετραπλασιάσετε τον τζίρο της δραστηριότητάς της. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτού του σχεδίου;

Την προσεχή πενταετία στα τέσσερα υπάρχοντα καταστήματα θα προσθέσουμε τα τρία σημεία που έχουμε αναγγείλει ότι θα δημιουργήσουμε στη Βουλγαρία, δύο ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα, αλλά και τρία ακόμη καταστήματα στην ελληνική επικράτεια, τα οποία ωστόσο δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πού θα δημιουργηθούν. Εξετάζουμε τόσο την περιοχή της Αθήνας όσο και της Κρήτης, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν.

Σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή τίθεται η δημιουργία του πρώτου καταστήματος στη Βουλγαρία, όπου ήδη έχουμε προσυμφωνήσει για το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγείρουμε το κατάστημα. Το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ με ορίζοντα λειτουργίας στα μέσα του 2009.

Παράλληλα, προχωρούν τα ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα, τα οποία θα δημιουργηθούν σε μισθωμένους χώρους και άρα θα απαιτήσουν μικρότερα κεφάλαια, περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστο. Για τα άλλα δύο καταστήματα στη Βουλγαρία έχουμε εντοπίσει τις πόλεις, αλλά δεν έχουμε κλεισμένες συμφωνίες για ακίνητα. 

Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις; Εκτός από την παραγωγή ρευστότητας από τις υφιστάμενες επενδύσεις, έχετε επίσης ρευστοποιήσιμα στοιχεία, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή σας;

Το 2008 ενδεχομένως να αυξηθεί ο δανεισμός μια και θα προχωρήσει ταυτόχρονα σειρά επενδύσεων, ωστόσο εκτιμώ ότι τα επόμενα 2 - 3 χρόνια ο δανεισμός του ομίλου θα μειωθεί σημαντικά. Εκτός από την απόδοση των επενδύσεών μας, υπενθυμίζω ότι θα έχουμε έκτακτα κέρδη φέτος από την πώληση του υπόλοιπου 10% που εξακολουθούμε να διατηρούμε στην Κωτσόβολος.

Παράλληλα, το 2009 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιοποίηση του ιδιόκτητου οικοπέδου στην Πειραιώς, ώστε να πωληθεί και να επιστρέψει κεφάλαια πίσω στον όμιλο.

Εκεί προχωράτε σε επένδυση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία καταστημάτων και εμπορικών χώρων, ενώ ήδη μέρος του οικοπέδου έχει πωληθεί στην εταιρία Jumbo. Έχετε ήδη επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές;

Υπάρχει ενδιαφέρον από δύο - τρία funds του εξωτερικού, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Εμείς θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη καθώς θεωρούμε ότι αυτή θα επιφέρει αποτελεσματικότερη πώληση.

Για να επιστρέψουμε στο 2008, τόσο οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες όσο και οι εσωτερικές οικονομικές συνθήκες προδιαγράφουν μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση. Ποιες ενδείξεις καταγράφετε ως όμιλος και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του έτους;

Ο Μάρτιος για όλες τις εταιρίες του λιανεμπορίου ήταν κακός, αλλά υπήρξε εποχική αιτία, δηλαδή το Πάσχα, που εορτάστηκε φέτος στα τέλη Απριλίου. Έτσι όλοι θα συγκρίνουν τις επιδόσεις τους τετράμηνο με τετράμηνο.

Εάν εξαιρέσουμε αυτή τη συγκυρία, η Φουρλής δεν έχει διακρίνει κάποια άλλη ένδειξη καταναλωτικής υστέρησης. Η υπόθεση των λιμανιών έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις τόσο με έξτρα κόστη (χρησιμοποιούμε άλλα λιμάνια και οδική μεταφορά που αυξάνει τα μεταφορικά) όσο και με τις ελλείψεις προϊόντων που δημιουργούνται.

Ωστόσο, εάν με ρωτάτε κατά πόσο υπάρχει πτώση της ζήτησης λόγω της ύφεσης, πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί ακόμη. Το αν θα δούμε επιπτώσεις στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα μείωσης των εξαγωγών μας προς τρίτες χώρες ή από την πτώση του τουρισμού.

Ο άλλος παράγοντας, που ενδεχομένως θα επηρεάσει την οικονομία, είναι το αν τελικώς οι τράπεζες θα περιορίσουν τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ή αν θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος των χρηματοδοτήσεων, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ή θα επηρεάσει την υλοποίηση των επενδύσεων για κάποιες επιχειρήσεις.

Αν διαρκέσει για μεγάλο διάστημα η παγκόσμια ύφεση ίσως δούμε επιπτώσεις, προς το παρόν ωστόσο δεν συναντάμε ανυπέρβλητες συνθήκες στην πραγματική οικονομία και όσον αφορά στη Φουρλής, δεν αισθάνομαι ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. 

Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθούν το 2008 τα μεγέθη του ομίλου;

Οι επίσημες προβλέψεις μας προς την επενδυτική κοινότητα διατυπώνονται στην τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, οπότε θα αποφύγω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα νούμερα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα είναι μια θετική χρήση, καθώς όλοι οι τομείς δραστηριοποίησής μας αναπτύσσονται κανονικά.

Φέτος έχουμε τα δύο νέα ΙΚΕΑ, η Intersport αναπτύσσεται διαρκώς ώστε στην τριετία να έχει διπλασιάσει το δίκτυό της, ενώ ο τομέας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συνεχίζει να αναπτύσσεται σε Ελλάδα και Ρουμανία, μια και έχουμε κατοχυρώσει ηγετικά μερίδια. 

Πέρα από την ανάπτυξη στους δεδομένους τομείς δραστηριοποίησης, εξετάζετε το ενδεχόμενο επέκτασης σε νέες αγορές ή τομείς;

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε μια φάση ανάπτυξης όπου μας επιτρέπεται να κοιτάξουμε και άλλα πράγματα πέρα από την ΙΚΕΑ, τα ηλεκτρικά και την Intersport.

Είναι εντελώς θεωρητικό ενδιαφέρον και δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο στόχος μας για το μέλλον είναι να εξετάσουμε μία ακόμη επέκταση στη λιανική με κάποιο διεθνές concept.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v