Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Χαλιωρής: «Επέκταση μέσω εξαγορών»

Οι αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Λατινικής Αμερικής περιλαμβάνονται στους άμεσους στόχους επέκτασης της Πλαστικά Θράκης σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κ. Χαλιωρή. Τι εκτιμά για τα αποτελέσματα του 2008.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Κ. Χαλιωρής: «Επέκταση μέσω εξαγορών»
Μέσω εξαγορών επιδιώκει η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης να επεκταθεί σε νέες αγορές και να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, ήδη διεξάγει συζητήσεις με δυνητικούς στόχους εξαγοράς και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον «Μ» ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χαλιωρής, αναφέρει ότι στους άμεσους στόχους του ομίλου συγκαταλέγεται και η επέκταση στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Λατινικής Αμερικής.
 
Επίσης υπογραμμίζει την ετοιμότητα της εταιρείας για την αξιοποίηση ωφελειών από την πτώχευση της αμερικανικής Propex, διαβεβαιώνει ότι οι επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής μονάδας της Thrace Linq στις ΗΠΑ προχωρούν ανεξάρτητα από τις εξελίξεις αυτές, προαναγγέλλει νέες επενδύσεις από τη μητρική εταιρεία και από τρεις θυγατρικές για την παραγωγή προϊόντων υψηλών περιθωρίων κέρδους και επισημαίνει πως κατά τη φετινή χρήση δεν θα υπάρξουν πιθανότατα μη λειτουργικά κέρδη, όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι, καθώς δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει η επιδιωκόμενη πώληση δύο ακόμη ακινήτων εντός του 2008.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα οικονομικά μεγέθη του 2008; Από ποιους τομείς αναμένεται να προέλθει η ανάπτυξη φέτος;

Επιδίωξή μας για το 2008 είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των περιθωρίων κέρδους, κυρίως των κλάδων της άκαμπτης συσκευασίας και των τεχνικών υφασμάτων, μέσω μιας σειράς από ενέργειες οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωσή της θα προβεί στο προσεχές διάστημα σε εκτίμηση για την πορεία των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2008.

Φέτος προβλέπεται να έχετε μη λειτουργικά κέρδη όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι;

Το πλάνο αξιοποίησης των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί. Η επιχείρηση πρόκειται ακόμα να προβεί στην πώληση ενός ακινήτου στην Κλάρα της Ιρλανδίας και ενός άλλου στο Forfar της Σκοτίας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την πώλησή τους εντός του 2008.

Επιχειρείτε ένα φιλόδοξο άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ο κυριότερος ανταγωνιστής σας βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Τι περιθώρια υπάρχουν να κερδίσετε από αυτό; Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στην αγορά μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη;

Η Propex αποτελεί τη βασική ανταγωνίστριά μας στην αμερικανική αγορά στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα και παραμένουμε σε ετοιμότητα ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιθανές εμπορικές στρεβλώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν.

Θα προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός σας για την επέκταση της παραγωγικής μονάδας της Thrace Linq στις ΗΠΑ ή θα ανασταλεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πώληση εγκαταστάσεων της Propex;

Οπωσδήποτε οι εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο και στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αξιολογούνται κάθε φορά και συχνά καθορίζουν τις επιχειρηματικές επιλογές και κινήσεις μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το επιχειρηματικό πλάνο μας που αφορά στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας στην αμερικανική αγορά εξελίσσεται ανεξάρτητα από την πορεία της Propex, συνεπώς η υλοποίηση της επένδυσης της Thrace Linq για την επέκταση της μονάδας μη υφαντού γεωυφάσματος έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2008.

Στην έκθεση του Δ.Σ. που συνοδεύει τα οικονομικά μεγέθη του 2007 αναφέρεται ότι θα προχωρήσετε σε επενδύσεις σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

Η αλλαγή του προϊοντικού μίγματος υπέρ των προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους αναμένουμε να συμβάλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης επενδύσεων σε τέσσερα προϊόντα υψηλών περιθωρίων κέρδους και ειδικότερα στους σάκους πολυαιθυλενίου, στο φιλμ stretch hood, στο γεώπλεγμα (geogrid) καθώς επίσης και στο μη υφαντό ύφασμα spun bond.

Λέτε επίσης ότι προγραμματίζονται νέες επενδύσεις για επέκταση στους κλάδους των τεχνικών υφασμάτων και της άκαμπτης συσκευασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε θυγατρικές του εξωτερικού. Σε τι θα αφορούν αυτές οι επενδύσεις και σε ποιες θυγατρικές αναφέρεστε;

Οι επενδύσεις οι οποίες προαναφέρθηκαν θα πραγματοποιηθούν από τη μητρική εταιρεία και από τη θυγατρική μας Don & Low Ltd. Αναφορικά με τον κλάδο της άκαμπτης συσκευασίας, οι νέες επενδύσεις αφορούν σε επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας injection και thermoforming της Πλαστικά Θράκης Pack και της θυγατρικής μας στη Ρουμανία Thrace Greiner Packaging.

Για φέτος προγραμματίζονται νέες εξαγορές; Υπάρχουν δυνητικοί στόχοι αυτήν τη στιγμή;

Η περαιτέρω γεωγραφική διείσδυση και η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων μας αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία διερεύνησης πιθανών συνεργασιών διεθνώς. Με την έννοια αυτή όλες οι εταιρείες με τις οποίες βρισκόμαστε σε συζητήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς στόχους εξαγοράς στο μέλλον. Ωστόσο στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια εξέλιξη.

Διερευνάτε νέες αγορές και ποιες είναι αυτές;

Η είσοδος σε νέες αγορές στον κλάδο των γεωυφασμάτων αποτελεί επιδίωξή μας σε μόνιμη βάση. Στο άμεσο μέλλον στόχος μας είναι η δημιουργία ισχυρής παρουσίας στις αγορές των χωρών του Κόλπου και της Λατινικής Αμερικής όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τιμή της μετοχής σας; Αντανακλά τις δυνατότητες και τις προοπτικές του ομίλου;

Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής να αντανακλά την πραγματική αξία της εταιρείας. Αντικειμενικός στόχος μας είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας μέσω τόσο της βελτίωσης της αποδοτικότητας της επιχείρησης όσο και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 527 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 24 - 29/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v