Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιάννης Βοτσαρίδης: Οι φετινοί στόχοι της Interlife

Ο CEO της ασφαλιστικής μιλά στο Euro2day.gr για τα καυτά ζητήματα στην ιδιωτική ασφάλιση. Η πρόταση για ΣΔΙΤ μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών.

Γιάννης Βοτσαρίδης: Οι φετινοί στόχοι της Interlife

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife Γιάννης Βοτσαρίδης μιλά στο Euro2day.gr για τους φετινούς στόχους της εταιρείας του, που είναι η αύξηση της παραγωγής στα εκατό εκατομμύρια ευρώ και η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των τελευταίων ετών. Παράλληλα, δηλώνει υπέρμαχος της διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους: «Διαρκής στόχος μας είναι η άνοδος των εσόδων και των κερδών της εταιρείας και, βέβαια, κύριο μέλημά μας είναι η αύξηση των μερισματικών αποδόσεων», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτών, ο Γιάννης Βοτσαρίδης αναφέρεται σε μια σειρά καυτών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο, όπως η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στη χώρα μας, οι εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών και φυσικά η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος των φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και CEO της Interlife αναλύει την πρότασή του για σύμπραξη μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου οι πολίτες να αποζημιώνονται ουσιαστικά και σύντομα, απέναντι σε έναν κίνδυνο που θα τον δούμε να διογκώνεται κατά τα επόμενα χρόνια.

Κύριε Βοτσαρίδη, πρόσφατα καταθέσατε πρόταση για Σύμπραξη μεταξύ δημόσιου τομέα και ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να καλυφθούν οι κατοικίες των νοικοκυριών από φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Ποια ήταν τα βασικά σημεία της πρότασής σας;

Η φύση και η έκταση των ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα συνεχίζουν να απαιτούν τεράστιες αποζημιώσεις, που συχνά το κράτος αδυνατεί να καταβάλλει. Διαχρονικά, στην Ελλάδα οι αποζημιώσεις της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους καταστροφές δεν ξεπερνούν το 40% της ζημιάς (συχνά και πολύ λιγότερο) και οι σχετικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Αποτέλεσμα, οι περιουσίες καταστρέφονται και δεν μπορούν να επανασυσταθούν. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η Πολιτεία δεν μπορεί -και στο μέλλον θα μπορεί ακόμη λιγότερο- να αποζημιώνει, μόνη αυτή, τους πολίτες από φυσικές καταστροφές.

Προκύπτει, κατά συνέπεια, ως απολύτως αναγκαίο να θεσμοθετηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, ώστε οι αποζημιώσεις να φθάνουν συνολικά τουλάχιστον το 90% των ζημιών, με το ήμισυ και πλέον (αυτών των αποζημιώσεων) να καλύπτεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι οποίες, έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εκτίμηση του προς ασφάλιση περιουσιακού στοιχείου, αλλά και τα προηγμένα μέσα για τις πραγματογνωμοσύνες ζημιών, μπορούν να συνεισφέρουν με ακριβέστερους υπολογισμούς και ταχύτερες διαδικασίες στη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων.

Ήδη, οι Έλληνες ασφαλιστές παίρνουν τη σκυτάλη και ετοιμάζουν, μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι ΣΔΙΤ με το κράτος. Οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές και εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό, πολύ συχνά και με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι, δε, ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οικονομικά οι φυσικές καταστροφές, χωρίς δυσθεώρητα ύψη ασφαλίστρων, δεδομένου ότι με τις συμπράξεις αυτές δημιουργείται επιμερισμός των δαπανών και οικονομίες κλίμακος. Ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η Πολιτεία το θέμα, είναι γνωστό ότι το κράτος δεν έχει ακόμη προχωρήσει θεσμικά σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά ελπίζουμε ότι έχει αρχίσει να διερευνά τις προοπτικές λύσεων σε αυτό το πλαίσιο.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα αίτια για το υπάρχον ασφαλιστικό κενό στη χώρα μας; Ποιες ευθύνες έχουν γι’ αυτό οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Κατ’ αρχήν, το ίδιο το Κράτος δεν δίνει κίνητρα στον πολίτη να ασφαλίσει την περιουσία του, την υγεία του κ.λπ. Ακόμη και στον κλάδο ζωής, που είχε δώσει παλαιότερα φορολογικά κίνητρα για συνταξιοδοτική ασφάλιση, σε κάποια στιγμή και αυτά τα κατήργησε. Ωστόσο, το «ασφαλιστικό κενό» προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Ποτέ η ελληνική Πολιτεία δεν ασχολήθηκε με μια οργανωμένη καμπάνια για την αναγκαιότητα της ασφάλισης και για το χτίσιμο ασφαλιστικής συνείδησης. Η οποία, μπορεί να ξεκινάει από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως γινόταν παλιά, εάν θυμάστε, που υπήρχε μια διαρκής καμπάνια μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την αποταμίευση. Τέτοια μηνύματα για τη σκοπιμότητα της ασφάλισης, η νεολαία μας αλλά και το ευρύτερο κοινό δεν τα λαμβάνει, τουλάχιστον από δημόσιους φορείς. Όσον αφορά την ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κι αυτή μεγάλη. Μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχαμε κάνει ούτε εμείς, σε συλλογικό επίπεδο, καμία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού. Πέραν μεμονωμένων εταιρειών, που ουσιαστικά προβάλλουν τα προγράμματά τους, η φωνή των ασφαλιστών για τη σημασία και το όφελος της ασφαλιστικής πρόληψης δεν ακούγεται. Τελευταία, πάντως, και με αφορμή τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, ο κλάδος μας έχει ενεργοποιηθεί σε επίπεδο εταιρειών αλλά και συλλογικά μέσω ΕΑΕΕ με διάφορες πρωτοβουλίες, επαφές και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα.

Το 2024 έχει ξεκινήσει με ένα σημαντικό ποσοστό ανόδου της ασφαλιστικής παραγωγής. Σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην αύξηση των τιμολογίων και πόσο έχουν επηρεαστεί τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών;

Υπάρχει άνοδος της ασφαλιστικής παραγωγής, αλλά για τα ακριβή ποσοστά θα είμαστε σίγουροι μόνον στο τέλος του έτους και κατά πόσον αυτή οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων ή στην άνοδο των τιμολογίων. Όσο για τα περιθώρια κέρδους, έχουν επηρεαστεί καθοδικά, λόγω αύξησης της συχνότητας των ζημιών, αύξησης του κόστους αποζημίωσης ζημιών («σφοδρότητα») αλλά και ανόδου του κόστους λειτουργίας των εταιρειών (διοικητικά, μισθολογικά κ.ά. κόστη).

Πώς κινήθηκε η Interlife κατά το πρώτο μισό του 2024; Ποιοι είναι οι φετινοί της στόχοι;

Η Interlife κινήθηκε θετικά το α’ εξάμηνο του 2024 με αύξηση εργασιών της τάξεως του 8%-9%. Οι βασικοί μας στόχοι φέτος είναι η παραγωγή να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και η εταιρεία να διατηρήσει την υψηλή της κερδοφορία, όπως τα προηγούμενα έτη.

Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το κύμα των εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνουμε ότι ήδη υπάρχει συγκέντρωση στον κλάδο, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ γενικότερα σημειώνεται κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά.

Ποιο μήνυμα έχετε να απευθύνετε στους μετόχους της Interlife; Θα συνεχίσετε την πολιτική των καλών μερισματικών αποδόσεων;

Το μήνυμα που η Interlife απευθύνει στους μετόχους της είναι ότι διαρκής στόχος μας είναι η άνοδος των εσόδων και των κερδών της εταιρείας και, βέβαια, κύριο μέλημά μας είναι η αύξηση των μερισματικών αποδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v