Αργοί οι ρυθμοί απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών

Ποιος φανταζόταν λίγα χρόνια πριν, ανταγωνιστές του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία; Ο Π. Τζωρτζάκης, διευθύνων σύμβουλος της FORTHnet, μιλά για τα σχέδια της εταιρίας, για την πιθανότητα εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή, αλλά και για το μέλλον του ”άγουρου” ακόμη κλάδου.

Αργοί οι ρυθμοί απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών
Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της FORTHnet, κ. Παντελή Τζωρτζάκη.

Αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της δικτυακής ιστορίας στην Ελλάδα, η FORTHnet καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως η εταιρία που έδωσε πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της πληροφορίας.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η διοίκηση της FORTHnet αποφάσισε να βουτήξει ακόμη βαθύτερα στα λιμνάζοντα –για τη χώρα μας- νερά της τεχνολογίας. Έσπασε τις τηλεφωνικές μας συνομιλίες σε ”πακετάκια”, φρόντισε για τη σωστή μετάδοσή τους μέσω του δικτύου που χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια (Internet) και ξεκίνησε να προσφέρει τηλεφωνία με χαμηλότερο κόστος από αυτό του ΟΤΕ!

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, μιλάει στο euro2day για τα μελλοντικά σχέδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξερευνητές της άγριας τηλεπικοινωνιακής ζούγκλας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, στο Σταμάτη Ζαχαρό

Πώς βλέπετε την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας; Έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εναλλακτικοί φορείς;

H απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών ακολούθησε δυστυχώς πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό τη δραστηριοποίηση των δυνητικών εναλλακτικών φορέων. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το υπόδειγμα διασύνδεσης (RIO) υποβλήθηκε από τον ΟΤΕ στα μέσα του 2001 -και όχι πριν από την 1/1/2001 όπως θα έπρεπε- κάνει σαφές το γιατί οι ενδιαφερόμενες εταιρίες δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν το κόστος επένδυσης της δαπάνης διασύνδεσης και να προετοιμάσουν με ακρίβεια τις κινήσεις τους για τα νέα δεδομένα.



Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, από άποψη υποδομής, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς το καταναλωτικό κοινό στο πλαίσιο ενός απελευθερωμένου περιβάλλοντος και ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα κινηθούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα, και να ευθυγραμμιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ανάπτυξη των εταιριών που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές λύσεις ομοιάζει με αυτή των video clubs στα 80’s ή των dotcoms στα 90’s. Πόσες εταιρίες νομίζετε ότι χρειάζεται η ελληνική αγορά;

Σε όλες τις αγορές που απελευθερώνονται, παρατηρούμε μεγάλη κινητικότητα και τάσεις αστραπιαίας εξάπλωσης νέων ”παικτών”, ενώ έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε ότι στο πλαίσιο του ορθολογισμού της συγκεκριμένης αγοράς επιβιώνουν μόνο τα ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα.

Αν αναλογιστούμε αντίστοιχα το πόσο μικρή είναι η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τελικά δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν βιώσιμοι πάνω από 3-4 όμιλοι εταιριών.

Αυτό που θα παίξει καθοριστική σημασία για το ποιοι θα είναι αυτοί, είναι οι επενδύσεις σε υποδομή, τεχνογνωσία και νέες υπηρεσίες και το κατά πόσο θα είναι σε θέση να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Ποιες οι δικές σας προσδοκίες για ανάπτυξη, πείτε μου σε γενικές γραμμές τους στόχους σας.

Ο θεμελιώδης στόχος της FORTHnet είναι να μετεξελιχθεί σε τηλεπικοινωνιακό φορέα που θα καταλάβει ηγετική θέση στην αγορά, προσφέροντας ένα σύνολο πρωτοποριακών και αξιόπιστων υπηρεσιών.

Η πλήρης δραστηριοποίηση τόσο σε επίπεδο εταιρικών όσο και σε επίπεδο τελικών καταναλωτών στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αποτελεί τον πρώτο εταιρικό στόχο για το 2002.

Παράλληλα, η εταιρία σκοπεύει να ολοκληρώσει άμεσα την εγκατάσταση του ιδιόκτητου Δικτύου Ασύρματης Σταθερής Πρόσβασης (LMDS), που έχει ήδη ξεκινήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και να προσφέρει υπηρεσίες μέσω της τεχνολογίας DSL (σ.σ. διασύνδεση που προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων), υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, είτε μέσω του IP (Internet Protocol) είτε μέσω της τεχνολογίας LMDS, υπηρεσίες ασύρματης σταθερής πρόσβασης, όπως high speed Internet, multimedia εφαρμογές και τηλεδιάσκεψη με υψηλή ποιότητα εικόνας.

Επιπλέον, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προσδοκιών μας για το 2002, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet που αναπτύσσουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στήνοντας το δικό σας ασύρματο δίκτυο, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στον καταναλωτή. Πόσο αξιόπιστο είναι ένα τέτοιο δίκτυο και σε ποιους απευθύνεται δεδομένου του υψηλού κόστους;

Οι υπηρεσίες ασύρματης σταθερής πρόσβασης που αναπτύσσουμε μέσω του ιδιόκτητου δικτύου μας, απευθύνονται κατά βάση σε επιχειρήσεις και σε οικιακούς χρήστες υψηλών απαιτήσεων.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι ανάγκες που έχουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών για εξειδικευμένες εφαρμογές, απαιτούν ένα σχετικά υψηλό κόστος υλοποίησης και εξοπλισμού που αναπόφευκτα οδηγεί σε αντίστοιχα υψηλό τίμημα διάθεσης της υπηρεσίας.

Η αξιοπιστία του δικτύου ασύρματης σταθερής πρόσβασης θεωρείται δεδομένη, εφόσον υποστηρίζεται από την πλέον ιδανική και προηγμένη υποδομή.

Μπορείτε να εξηγήσετε με πολύ απλά λόγια πώς καταφέρνετε να παρέχετε υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές του ΟΤΕ σε χαμηλότερες τιμές;

Η εταιρία μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χαμηλότερες τιμές, κυρίως λόγω της ενιαίας υποδομής που χρησιμοποιεί για την υλοποίησή τους.

Κι αυτό γιατί με το να αξιοποιούμε και να αναβαθμίζουμε συνεχώς την υποδομή μας, καταφέρνουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα σύνολο υπηρεσιών ξεκινώντας από μία κοινή βάση, και παράλληλα να πετυχαίνουμε οικονομία εύρους - που αντίστοιχα μας δίνει το περιθώριο να διαθέτουμε τις λύσεις μας σε χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού, είμαστε σε θέση να προτείνουμε, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας, συμφέρουσες προσφορές με πακέτα υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, που λειτουργούν μεταξύ τους συμπληρωματικά, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του καταναλωτή.

Η τηλεφωνία μέσω ΙΡ είναι το ίδιο ποιοτική με την παραδοσιακή μετάδοση φωνής;

H τηλεφωνία μέσω IP είναι πράγματι το ίδιο ποιοτική με την παραδοσιακή μετάδοση φωνής και προς αυτή την κατεύθυνση η FORTHnet έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ένα βασικό σημείο, είναι να δίνεται προτεραιότητα στη μετάδοση φωνής σε σχέση με τα δεδομένα, καθώς και να εφαρμόζεται ο μηχανισμός QoS (Quality of Service) τον οποίο διασφαλίζουμε χρησιμοποιώντας ATM backbone.

Πρόκειται για τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μετάδοσης πληροφοριών (φωνή, εικόνα, δεδομένα) πάνω από την ίδια υποδομή, καθώς εξασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένων παραγόντων η άριστη ποιότητα μετάδοσής τους.

Τι εξέλιξη νομίζετε ότι θα έχει το θέμα της αποχώρησης των Μινωικών Γραμμών από την εταιρία, ποιο θα ήταν κατά τη γνώμη σας το ευνοϊκότερο σενάριο;

Η διοίκηση της FORTHnet εξετάζει ιδιαίτερα προσεκτικά, σε συνεργασία με την ηγεσία των Μινωικών Γραμμών, όλες τις εναλλακτικές λύσεις για μια πιθανή αποχώρηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας με γνώμονα το όφελος και των δύο πλευρών.

Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι αυτό της εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα αναπληρώσει τις Μινωικές Γραμμές, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v