Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Παπούλης: Με χαρτοφυλάκιο 1 δισ. η Trade Estates ως το 2031

Ισχυρή διψήφια αύξηση μεγεθών το 2024 αναμένει η εταιρεία, αποκαλύπτει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΠ. Τα εμπορικά πάρκα και οι υποδομές logistics, συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Δ. Παπούλης: Με χαρτοφυλάκιο 1 δισ. η Trade Estates ως το 2031

Το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης έως το 2028, αλλά και τις μετέπειτα προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όμορες αγορές όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, κ. Δημήτρης Παπούλης.

Ο ίδιος αναφέρει πως η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα εμπορικά πάρκα και οι υποδομές logistics αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας, η οποία ήδη αναμένει ισχυρή διψήφια αύξηση μεγεθών για την τρέχουσα χρήση, ως απόρροια των κινήσεων ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου με ακίνητα εισοδήματος το προηγούμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στην υποτιμολόγηση της μετοχής της νεοεισαχθείσας στο ΧΑ εταιρείας, αναφέρεται στη συγκυρία των υψηλών επιτοκίων που πλήττουν τον κλάδο οριζόντια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Συμπληρώνει ωστόσο πως ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, ως επενδυτική επιλογή έχει μικρή διείσδυση στο εγχώριο επενδυτικό κοινό, με αποτέλεσμα να μην αναλύονται επαρκώς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει δε την υψηλή διασπορά, το ισχυρό μετοχολόγιο αλλά και τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερισμάτων.

Ο κ. Παπούλης αναφέρεται αναλυτικά στις προγραμματισμένες επενδύσεις δημιουργίας εμπορικών κέντρων σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό και στις υποδομές Logistics σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ζήτηση από τους χρήστες, η οποία εκτιμά ότι θα συνεχίσει αμείωτη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής και της εισαγωγής στο ΧΑ, αλλά και τις κινήσεις ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Trade Estates το 2024;

Τα κεφαλαία που αντλήθηκαν μέσω της δημόσιας εγγραφής και της εισαγωγής της Trade Estates στο ΧΑ τον Νοέμβριο του 2023, κατευθύνθηκαν στο σύνολο τους στην εξαγορά της εταιρείας Γιαλού ΜΑΕ, ιδιοκτήτριας του SmartPark. Τα οφέλη αυτής της στοχευμένης επένδυσης είναι άμεσα για την εταιρεία μας και τους μετόχους της, καθώς το 1ο τρίμηνο του 2024 έκλεισε με σημαντική αύξηση στα μεγέθη, καθώς τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 69% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023 ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ , σημειώνοντας αύξηση κατά 2,5 εκατ. ευρώ ή 61% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Για το σύνολο του έτους 2024, τα ενοποιημένα συνολικά μισθωτικά έσοδα της TRADE ESTATES, αναμένεται να ανέλθουν στα 35 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA, αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ.ευρώ, δηλαδή αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2023.

Οι αναπτύξεις μας σε Πάτρα και Ηράκλειο βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, με το Εμπορικό Πάρκο της Πάτρας (Top Parks Πάτρας) να ξεκινάει την εμπορική του λειτουργία στο τέλος του 2024. Το Top Parks της Πάτρας θα εξελίξει σημαντικά τον εμπορικό χάρτη της πόλης προσφέροντας έναν νέο προορισμό με εύκολη πρόσβαση και δωρεάν πάρκινγκ που καλύπτει τις βασικές ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Το έργο του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό βρίσκεται σε τελικό στάδιο υπογραφής προσυμφώνου με πλάνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2027. Παράλληλα, στον τομέα των Logistics Centers, προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης και αδειοδότησης των αναπτύξεων στον Ασπρόπυργο, όπου θα εξυπηρετηθούν οι περιφερειακές ανάγκες της InterΙΚΕΑ Group, και στην Ελευσίνα για την Κωτσόβολος. Τα δύο αυτά εμβληματικά έργα Logistics αναμένεται να είναι σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη στο τέλος του 2024 ενώ η έναρξη λειτουργίας τους δρομολογείται για το 4ο τρίμηνο του 2025.

Ο κλάδος ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων διεθνώς διέρχεται κρίση ενώ στην Ελλάδα διαπιστώνεται αντίστροφη εικόνα. Που αποδίδεται αυτή την αντίφαση;

Η Ελλάδα βρέθηκε σε πρωτοφανή ύφεση για περισσότερο από μία δεκαετία. Το γεγονός αυτό επέφερε ισχυρή πίεση στο σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια και στον κλάδο των ακινήτων. Λόγω του κινδύνου Grexit, για μεγάλη χρονική περίοδο, το ελληνικό real estate βρέθηκε εκτός χάρτη μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και αντίστοιχα στο στόχαστρο βραχυπρόθεσμων ευκαιριακών κεφαλαίων που εκμεταλλεύονται παρόμοιες κρίσης ανά τον κόσμο. Η παραπάνω δυσχερής κατάσταση προκάλεσε την ανατιμολόγηση της αγοράς με πρωτοφανή συμπίεση των τιμών, όπου για μεγάλη περίοδο οι ξένοι επενδυτές σύγκριναν για παράδειγμα τις τιμές των ακινήτων της Αθήνας με αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου κ.λπ.

Ειδικά στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων που αφορούν τη λιανική, δεν υπήρξαν νέες αναπτύξεις για τουλάχιστον μία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα είναι η χώρα να υπολείπεται από τις περισσότερες της Ευρώπης σε σύγχρονες αναπτύξεις που αφορούν το λιανεμπόριο. Το παραπάνω στοιχείο δικαιολογεί ότι η χώρα συνεχίζει να παραμένει στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη στο δείκτη τετραγωνικών μέτρων κατά κεφαλή σε αναπτύξεις εμπορικών πάρκων, η οποία είναι μία κατηγορία ακινήτων που τα τελευταία 5-6 χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης αλλά και εμπορικών επιδόσεων από όλες τις αντίστοιχες κατηγορίες ακινήτων λιανικής (εμπορικά κέντρα, high street retail, εμπορικά πάρκα κ.λπ.).

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των αγορών, των επενδυτών και της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Η αγορά της Ελλάδος επανατιμολογείται συνεχώς εδώ και 3-4 χρόνια με τα νέα θετικά δεδομένα σε όλο το εύρος των κατηγοριών ακινήτων. Οι επενδυτές αξιολογούν πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συγκρίνοντας πλέον τις τιμές με αυτές της Δυτικής Ευρώπης. Ειδικά στο τομέα των εμπορικών ακινήτων λιανικής, αυτός επηρεάζεται σημαντικά και από το γεγονός ότι η χώρα με την επιστροφή στην κανονικότητα, επανέρχεται και στο ραντάρ πολλών εταιρειών λιανικής που είχαν ακυρώσει, τα προηγούμενα χρόνια, τα επεκτατικά τους πλάνα στην Ελλάδα λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Η πλειονότητα αυτών των εταιρειών επιστρέφει δυναμικά ζητώντας σύγχρονο προϊόν real estate λιανικής και η ζήτηση για νέες αναπτύξεις, όπως το convenience necessity retail που προσφέρουν τα εμπορικά πάρκα, είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στον τομέα των Logistics, η χώρα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης εγκαθίσταται δυναμικά στον πυρήνα των ανερχόμενων δυνάμεων στον παγκόσμιο χάρτη της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με ώριμες αγορές όπως αυτή της Ρουμανίας που είναι καθιερωμένος ισχυρός παίκτης στο συγκεκριμένο χώρο, διαπιστώνουμε ότι το stock των αποθηκευτικών χώρων Logistics ξεπερνά τα 7 εκατ. τετραγωνικά μέτρα όπου οι πολύ μεγάλοι χώροι άνω των 40-50.000 τ.μ. αποτελούν περίπου το 33% του συνόλου. Η Ελλάδα που προσδοκά να διαδραματίσει αντίστοιχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, έχει ένα stock 2.000.000 τ.μ., όπου μόνο το 14% αποτελείται από χώρους άνω των 40-50.000 τ.μ. 

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τους θετικούς οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας εξηγούν σε σημαντικό βαθμό την διαφοροποίηση της αγοράς στην πλειονότητα των κατηγοριών του real estate έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Η Trade Estates διέγνωσε εγκαίρως τις παραπάνω ελλείψεις και τις ευκαιρίες σε συνδυασμό με την επερχόμενη αυξημένη ζήτηση και διαμόρφωσε την στρατηγική επιλογή εξειδίκευσης της σε αυτούς τους δύο πυλώνες ακινήτων, διασφαλίζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε βάθος 10ετίας.

Πού αποδίδεται το γεγονός του ότι η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι της τιμής εισαγωγής της;

Το φαινόμενο του σημαντικού discount διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών ακινήτων δεν παρατηρείται μόνο στο ταμπλό του ΧΑ αλλά στο σύνολο σχεδόν των ξένων αγορών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο βάθος και εμπορευσιμότητα από την Ελληνική. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι αυξήσεις των επιτοκίων των τελευταίων ετών, που στην περίπτωση των ελληνικών ΑΕΕΑΠ επηρεάζουν διπλά τις εταιρείες μέσω του κόστους δανεισμού αλλά και του φόρου, ο υπολογισμός του οποίου βασίζεται στο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Ένας εξίσου όμως σημαντικός λόγος κατά την άποψη μας είναι το ότι η κατηγορία των ΑΕΕΑΠ αποτελεί για την επενδυτική κοινότητα του ΧΑ μία νέα επενδυτική επιλογή γύρω από την οποία υπάρχει σχετικά περιορισμένη γνώση. Γνώση που είναι, όμως, απαραίτητη για την ανάλυση και αξιολόγηση τους με ποιοτικά, αριθμητικά και στρατηγικά κριτήρια. Αναπόφευκτα λοιπόν υπάρχει μία προσέγγιση που τελικά τιμολογεί τις ΑΕΕΑΠ που έχουν σχετική εμπορευσιμότητα με λίγο ή πολύ τον ίδιο τρόπο τη στιγμή που δεν είναι όλες ίδιες είτε στις στρατηγικές τους, είτε στις αποδόσεις τους. Εμείς στην Trade Estates φροντίσαμε ευθύς εξ αρχής να δηλώσουμε και να εφαρμόσουμε πιστά τη στρατηγική μας εξειδίκευση σε δύο συγκεκριμένους αλληλένδετους κλάδους ακινήτων, που έχουν αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα και μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές, γιατί απλούστατα σχετίζονται με την ευκολία και τις πρωταρχικές ανάγκες του καταναλωτή, τις ανταγωνιστικές τιμές αλλά και τους όρους για τους μισθωτές αλλά και την σημαντική ζήτηση έναντι της προσφοράς αντίστοιχων αναπτύξεων, γεγονός που με την σειρά του διασφαλίζει μακροπρόσθεσμες θετικές προοπτικές για την εταιρεία μας.

Επίσης, με την στρατηγική μας είμαστε απολύτως συνεπείς απέναντι στους μετόχους μας. Δημιουργήσαμε μέσω των εξαγορών μας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που παράγουν εισόδημα και σε συνδυασμό με την αποδοτική λειτουργία τους και τη συνεχή διαχείριση του κόστους χρήματος, πετυχαίνουμε σημαντικές θετικές χρηματοροές διασφαλίζοντας ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι η εταιρεία μας με στοχευμένες κινήσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κίνδυνου, αλλά και βέλτιστης χρήσης χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διασφαλίζει ότι τουλάχιστον το 70% των δανειακών αναγκών για το 2024 τρέχουν με all in κόστος κάτω του 3,5%. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε η εκτέλεση του αναπτυξιακού μας πλάνου για τη δημιουργία νέων ακινήτων να εξελίσσεται παράλληλα με ικανοποιητική ετήσια απόδοση για τους μετόχους μας, Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο όπου από την μία μεριά η αγορά συνειδητοποιεί τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της εταιρείας μας μέσω των ισχυρών αποτελεσμάτων, της καταβολής ικανοποιητικών μερισμάτων και τη συνεπή εκτέλεση του αναπτυξιακού και επενδυτικού μας πλάνου, ενώ από την άλλη η επερχόμενη μείωση επιτοκίων, θα επηρεάσουν θετικά και θα διορθώσουν την στρέβλωση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα στην τιμή της μετοχής.

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επενδύσεων και ποια έργα αφορά;

Το επενδυτικό μας πλάνο έχει ορίζοντα σε πρώτη φάση το 2027. Αφορά στην ανάπτυξη νέων έργων, τόσο στον κλάδο των Εμπορικών Πάρκων, όσο και στα Logistics Centers νέας γενιάς, αλλά και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της βέλτιστης αξιοποίησης και απόδοσής τους. Όπως ανέφερα, η κατασκευή των εμπορικών πάρκων Top Parks βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στην Πάτρα το ποσοστό ολοκλήρωσης των εργασιών βρίσκεται στο 80%, με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας στο τέλος του 2024, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το ποσοστό ολοκλήρωσης των εργασιών βρίσκεται στο 25% , με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2025. Οι δυο αυτές αναπτύξεις χρηματοδοτούνται με χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η οποία επιδρά θετικά και στη μείωση του μέσου κόστους δανεισμού της εταιρείας. Το έργο του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό βρίσκεται σε τελικό στάδιο υπογραφής προσυμφώνου με πλάνο ολοκλήρωσης το 2027. Παράλληλα, στον τομέα των Logistics Centers, προχωράμε την ανάπτυξη στην Ελευσίνα και έχουμε σε προτεραιότητα την επένδυση του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της InterIKEAστον Ασπρόπυργο.

Περιγράψτε μας το μοντέλο συνεπένδυσης με την InterIKEA για τη δημιουργία του νέου περιφερειακού κέντρου αποθήκευσης του ομίλου στην Ελλάδα

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της εξειδίκευσης που διαθέτουμε συνολικά στον τομέα του omnichannel retail και ενισχύει τη στρατηγική μας στον πυλώνα των Logistics Centers νέας γενιάς, μετά τη λειτουργία των δύο επιτυχημένων Κέντρων σε Σχηματάρι και Οινόφυτα Βοιωτίας. Αναπτύσσουμε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους πολύ μεγάλου μεγέθους, που συγκεντρώνουν κάτω από την ίδια στέγη την εξυπηρέτηση των φυσικών σημείων πώλησης καθώς και των ψηφιακών καναλιών διάθεσης των προϊόντων, στον Ελλαδικό χώρο, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με το λιμάνι του Πειραιά. Η ανάπτυξη νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής (DC) της InterIKEA στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Θα έχει έκταση 50.000 τ.μ. και θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Σχεδιάζεται και αναπτύσσεται σε συνεργασία με την TenBrinkeHellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεδομένης της επικέντρωσης σε εμπορικά κέντρα και logistics, εν πολλοίς η δραστηριότητα της TradeEstates εξαρτάται από τις ανάγκες του εμπορίου. Ποιες τάσεις διακρίνεται και ποια είναι η ζήτηση;

Από το ξεκίνημα μας, η εξειδίκευση που στρατηγικά επιλέξαμε να ακολουθήσουμε, μας βοήθησε να αναπτύξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο με ανθεκτικότητα και ευελιξία, στοιχεία απαραίτητα στη σημερινή εποχή για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων που παραδοσιακά υπάρχουν στην κατανάλωση και στο λιανικό εμπόριο. Διακρίναμε εγκαίρως την εξέλιξη των καταναλωτικών συνηθειών δίνοντας προτεραιότητα στο convenience retail – δηλαδή στη λιανική που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας με ανταγωνιστικές τιμές, εύκολη πρόσβαση και δωρεάν parking - και διαμορφώσαμε ανάλογα την στρατηγική ανάπτυξης των εμπορικών πάρκων μας. Επίσης διακρίναμε, την εξέλιξη στον τομέα της διακίνησης εμπορευμάτων όπως αυτός επηρεάστηκε τα τελευταία χρόνια από την ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους μεταφορών παράλληλα με την αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρονικού εμπορίου αναδεικνύοντας την νέα τάση συγκέντρωσης όλων των δραστηριοτήτων διακίνησης εμπορευμάτων κάτω από την ίδια στέγη – και άρα ανάγκη πολύ μεγαλύτερων ενιαίων Logistics Centers - έναντι του μοντέλου διασποράς πολλαπλών μικρότερων σημείων αποθήκευσης και διακίνησης που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Οι παραπάνω τάσεις αναμένουμε να συνεχιστούν τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία ή ακόμα και μεταγενέστερα έως το σημείο όπου οι δείκτες της Ελληνικής αγοράς πλησιάσουν κοντά στους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής που αναλύσαμε προηγουμένως.

Έχετε προχωρήσει σε συμβάσεις μίσθωσης για τα υπό ανάπτυξη ακίνητα; Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι;

Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διεθνείς και εγχώριοι retailers για τα υπό ανάπτυξη Εμπορικά Πάρκα Top Parks στην Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης είναι πολύ μεγάλο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανακοινώσιμη είναι η παρουσία της ΙΚΕΑ και της Sinsay και στα δύο εμπορικά μας πάρκα, και βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης υπογραφής συμφωνιών με τους υπόλοιπους μισθωτές των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες. Μέσω των στρατηγικών σχέσεων με τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους retailers του necessity και value retail που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαμορφώνουμε ένα προϊοντικό μείγμα που καλύπτει τις πρωταρχικές ανάγκες της οικογένειας μέσα από μία ευχάριστη εμπειρία. Κατ’ αυτή την έννοια διασφαλίζουμε συχνές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στα εμπορικά μας πάρκα, μία συνήθεια που υποστηρίζεται και από την εύκολη πρόσβαση, το δωρεάν πάρκινγκ με σκιασμένες θέσεις, τους ενδιαφέροντες χώρους καφέ και σύντομης εστίασης κ.λπ. Όπως κάθε νέο εμπορικό μας πάρκο, έτσι και στην Πάτρα το Top Parks θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη για την αγορά της συγκεκριμένης πόλης δημιουργώντας έναν νέο μοντέρνο προορισμό για τους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο project είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Trade Estates γιατί η επιτυχία του θα δρομολογήσει την επανάληψη του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης και σε πολλές άλλες μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.

Πώς ωριμάζει η επένδυση του retail park στο Ελληνικό;

Το Commercial Hub του Ελληνικού στο οποίο αναπτύσσουμε το εμπορικό πάρκο που θα στεγάσει το ΙΚΕΑ νέας γενιάς των νοτίων προαστίων της Αθήνας, καθώς και 8-9 διεθνείς και Έλληνες μεγάλους retailers αποτελεί τη ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου μας. Στο τέλος του 2023 εκδόθηκε η οικοδομική του άδεια ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να εξελιχθούν σημαντικά οι εργασίες υποδομών του συγκεκριμένου project. Η λειτουργία του όπως προαναφέραμε τοποθετείται στο τέλος του 2027. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προοπτική της συγκεκριμένης ανάπτυξης και θεωρούμε ότι ως προορισμός θα αποτελέσει ορόσημο για τα εμπορικά πάρκα Top Parks.

Μετά την ολοκλήρωση του πλάνου ανάπτυξης έως το 2028 σε ποια θέση θα βρίσκεται η Trade Estates και ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της εταιρείας μας στα μέσα του 2021 με μικτή αξία χαρτοφυλακίου 184 εκατ. ευρώ μέσω της εισφοράς αντίστοιχης αξίας ακινήτων από τον όμιλο Fourlis, καταφέραμε μέσα σε 2 ½ χρόνια να αυξήσουμε κατά τουλάχιστον 2 ½ φορές το μέγεθός της στα 484 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, διευρύνοντας παράλληλα τη μετοχική μας βάση με νέους πανίσχυρους μετόχους όπως η Autohellas και η Latsco Hellenic Holdings -το family office της κ. Μαριάννας Λάτση - αλλά και ελεύθερη διασπορά άνω του 24% μέσω της οποίας μετέχουν πολύ σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πάνω από 3.000 ιδιώτες μέτοχοι.

Από την έναρξη της λειτουργίας μας μέχρι σήμερα, οι επενδυτικές επιλογές μας καλύπτουν την παρουσία μας σε στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε, την Κύπρο και την Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού μας πλάνου μέχρι το 2027, η αξία του χαρτοφυλακίου μας να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια σκοπεύουμε να αναπτύξουμε νέα εμπορικά πάρκα σε μικρότερου μεγέθους πόλεις της Ελλάδος. Παράλληλα, εξετάζουμε την δυνατότητα παρόμοιας ανάπτυξης στην αγορά της Κύπρου, αλλά και την πιθανότητα εξαγορών εν λειτουργία εμπορικών πάρκων στην αγορά της Βουλγαρίας.

Στόχος μας είναι η αύξηση του μεγέθους της εταιρείας μας, παραμένοντας προσηλωμένοι στην εξειδίκευση μας και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών και εύκολων στην χρήση προορισμών για τους καταναλωτές, προσφέροντας παράλληλα στις μεγάλες εταιρείες λιανικής αποτελεσματικές end to end λύσεις αρχίζοντας από τα μεγάλα πετυχημένα καταστήματα λιανικής τους και φτάνοντας μέχρι τους μεγάλους λειτουργικούς χώρους αποθήκευσης και διακίνησης, που εξυπηρετούν το φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο. Aπό την ίδρυση της Trade Estates, o στόχος δεκαετίας που έχουμε θέσει είναι η αύξηση της εύλογης μικτής αξίας του χαρτοφυλακίου μας (GAV) έως το 2031 στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v