Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξυδάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης αποπνέει φόβο με όσα λέει

Δεν εκφοβίζουμε εμείς, ο φόβος ο ίδιος είναι ντυμένος «Μητσοτάκης», δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο συμβιβασμός μας σε μια σειρά θεμάτων και ο βολονταρισμός που επιδείξαμε, ήταν λάθη μας».

Ξυδάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης αποπνέει φόβο με όσα λέει

Ο Νίκος Ξυδάκης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθηνών [Β3], αναφέρεται χωρίς «στρογγυλεύσεις» στα λάθη που οδήγησαν στην ευρω-ήττα και προτάσσει το «ελληνικό όνειρο» του κόμματός του: Κοινωνική Κινητικότητα, Παιδεία και Οικονομία της Γνώσης.

Πήρατε, λέτε, το σκληρό μήνυμα των ευρωεκλογών και βάσει αυτού πορεύεστε στις εθνικές κάλπες. Κατάλαβε ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ τα λάθη του; Ποια θεωρείτε πιο σημαντικά;

Έχει δώσει ήδη ο πρωθυπουργός την κατάλληλη απάντηση, αλλά θα την επαναλάβω. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μάχη κατά της οπισθοδρόμησης. Έλαβε ένα μήνυμα. Το έχει ήδη αποκωδικοποιήσει και κυρίως έχει καταλάβει εξ αυτού τα λάθη και τις παραλείψεις του, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας. Πολλοί πολίτες δεν προσήλθαν στις εκλογές γιατί έχουν δυσαρεστηθεί από πρακτικές και καθυστερήσεις. Άλλοι, κουρασμένοι από τα μνημονιακά προγράμματα, προτίμησαν να απέχουν. Ο λαός δικαιούται να επιβραβεύει, δικαιούται να «τιμωρεί», δικαιούται να μιλά στην κάλπη ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Πιστεύω πως ο συμβιβασμός μας σε μια σειρά θεμάτων ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας. Εξαιτίας αυτού δεν καταφέραμε να αλλάξουμε περισσότερα πράγματα, ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης ήρθαν πολύ αργά για να αφομοιωθούν από τους πολίτες. Έπρεπε να είχαμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως τα μέτρα ήταν απλά ένα μικρό πρώτο βήμα για μερική επανόρθωση από τις καταστροφικές επιλογές ως το 2015, τις επιλογές των Σαμαρά - Βενιζέλου. Τέλος, ο βολονταρισμός που επιδείξαμε, μας στέρησε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πως ο κοινωνικός μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο και διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν φαινόμενα ολιγωρίας, ραστώνης και κακής συμπεριφοράς στελεχών μας, από τα έδρανα της Βουλής μέχρι την πιο μικρή οργάνωση. Όλα αυτά βέβαια, πρέπει να τα βλέπουμε στο κατάλληλο πλαίσιο. Το πρόσημο που αφήνει η τετραετία, με την έξοδο από την μνημονιακή εποπτεία, είναι σαφώς θετικό.

Υπερφορολόγηση μεσαίων στρωμάτων, κόψιμο ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους, σκανδαλώδεις υποθέσεις των οποίων η δικαστική εξέλιξη δεν συνάδει, μέχρι στιγμής, με τις προαναγγελίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα (Novartis), υπέρογκα τραπεζικά δάνεια κομμάτων που δεν επιστρέφονται, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών πολιτών για χρέη ακόμα και παραβιάζοντας το όριο του ακατάσχετου... Ολα μαζί ξεχείλισαν το ποτήρι ή αρκούσαν κάποια;

Ασφαλώς και έχουν επηρεάσει την κρίση της εκλογικής βάσης όσα αναφέρετε. Πρέπει όμως να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Δεν επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τα βαρύτερα οικονομικά μέτρα, το αντίθετο. Καταλαβαίνω το αίσθημα απόγνωσης πολλών ανθρώπων με τους οποίους μιλώ και μου λένε για την άλφα περικοπή ή φόρο, επιπρόσθετα στα όσα τα πέντε μνημονιακά χρόνια είχαν εφαρμοστεί. Αλλά να κοιτάμε την κλίμακα των πραγμάτων. Τα μνημόνια από το 2010 ως το 2015 επέβαλαν τεράστιες περικοπές και οδήγησαν σε κλείσιμο πάνω από 150 χιλ. μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας την ανεργία στο 27%. Η κυβέρνησή μας παρέλαβε άδεια ταμεία, έκανε μια στρατηγική υποχώρηση, την έθεσε στην κρίση του λαού τον Σεπτέμβριο του '15, διεκδίκησε και εφάρμοσε μνημόνιο μεν, αλλά με πιο «μαλακά» χαρακτηριστικά και μειωμένα πλεονάσματα -όχι αυτά που θα διάλεγε η ίδια, αλλά πάντως πολύ μειωμένα συγκριτικά με τα συμφωνηθέντα από τους Σαμαρά και Βενιζέλο.

Στη διάρκεια τριών ετών προστάτευσε τους πιο αδύναμους, γύρισε τη χώρα στην ανάπτυξη, έφερε ρεκόρ επενδύσεων, μείωσε την ανεργία κατά 400 χιλ. άτομα και στο τέλος έβγαλε τη χώρα από τον μνημονιακό ζυγό. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία. Από την άλλη, όπως και εσείς λέτε, πέρα από τα οικονομικά ζητήματα αναπτύχθηκε δυσπιστία από τον χειρισμό κάποιων άλλων. Ας πούμε, σε κάποιες περιπτώσεις όχι άδικα. Όμως η αλήθεια είναι ότι η λυσσαλέα αντίδραση της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και πολλών ΜΜΕ, συνετέλεσε στο να θεωρήσει ο πολίτης ότι η κυβέρνηση συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Δεν διώξαμε…

Ποιες «ομάδες» πολιτών από αυτούς που «διώξατε» στα χρόνια της σχεδόν 4ετούς διακυβέρνησής σας θα καταφέρετε να επαναπατρίσετε; Εννοώ, επαγγελματικές, ηλικιακές, κοινωνικές.

Δεν διώξαμε καμιά ομάδα. Νομίζω πως ήδη το έχω επισημάνει πως πολλοί ψηφοφόροι μας, που ανήκουν σε όλες τις «ομάδες» πολιτών που αναφέρατε, δεν ήρθαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ή ψήφισαν αν θέλετε κάποια μικρά κόμματα, όχι όμως δεξιά. Στόχος μας είναι να «επαναπατρίσουμε» όπως χαρακτηριστικά είπατε, τους ψηφοφόρους εκείνους που αποτελούν την κρίσιμη μάζα των πολλών. Ρωτήσατε αν θα το καταφέρουμε. Μα αριστερό κόμμα είναι αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη, ασκεί την αυτοκριτική του και ανασυντάσσεται για τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Γι' αυτό θα το καταφέρουμε. Έστω, θα αγωνιστούμε στον μέγιστο βαθμό. Εγώ έχω επικεντρώσει το ενδιαφέρον μου στην προσπάθεια να πείσω τους συμπατριώτες μου από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά γενικότερα, να μην επιτρέψουν την παλιννόστηση της Δεξιάς και της ζοφερής εποχής των μνημονίων και του ΔΝΤ, το οποίο ήδη υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ διαφημίζουν ως απαραίτητο εταίρο της χώρας μας.

Το σχήμα είναι ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά στα ψηφοδέλτιά σας είναι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο στο κυβερνητικό «διαζύγιο» και η Κατερίνα Παπακώστα…

Γιατί να μην είναι; Όταν άτομα με ιδεολογική «καταγωγή» διάφορη από την Αριστερά συμφωνούν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης στην προτεραιότητα της διαμόρφωσης προοδευτικού μετώπου, είναι καλοδεχούμενα στον κοινό αγώνα. Κάτω από τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να δώσουν μια μάχη απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά. Η κοινή στόχευση αφορά την ενδυνάμωση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάδειξη ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, τη θωράκιση των θεσμών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Τελικά, η κυβερνητική εξουσία έφερε έπαρση; Και πώς εκφράσθηκε; Σε συμπεριφορές μόνο;

Δεν θα εστίαζα το θέμα σε αυτή καθεαυτή τη λεγόμενη αλαζονεία. Είναι διαχρονικό φαινόμενο της πολιτικής ζωής του τόπου η απομόνωση -συχνά- των κυβερνώντων και η αποκοπή τους από μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας. Από κει και πέρα η «τρίχα έγινε τριχιά» από τα τρολ των social και με τη χρήση «αλγόριθμων ψεύδους» έγινε προσπάθεια να πληγεί το βαρύ χαρτί της παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας. Κοντολογίς με fake news προσπάθησαν να θέσουν θέματα καθεστωτικής συμπεριφοράς, ποιοι; Αυτοί που έπαιρναν τα δωράκια της Siemens και βαρύνονται ιστορικά για ανάπτυξη τύπου «Παντσαβόλτα». Ας κοιτάξουν στο δίκτυο οι νεότεροι να μάθουν ποιος ήταν ο Παντσαβόλτα και οι ξένοι «επενδυτές» της τριετίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 Η προβολή του φόβου για τον «νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη» δεν απέδωσε στις ευρωεκλογές. Γιατί να αποδώσει τώρα;

Εμείς δεν προτάσσουμε τον φόβο. Είναι έξω από την ιδεολογική μας ταυτότητα. Τον φόβο τον αποπνέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τα λεγόμενά του και όσοι πέριξ αυτού θέλουν να κρυφτούν αλλά... η χαρά δεν τους αφήνει. Όλοι μαζί εκδηλώνουν εκτός από ρεβανσισμό, τάση να χρησιμοποιήσουν «οδοστρωτήρα» απέναντι στη νομιμότητα και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η εργασία επτά ημερών, η κινητικότητα των εργαζομένων, τα παιδιά από το Περιστέρι που μπορούν να γίνουν ψυκτικοί ενώ των πλούσιων οικογενειών να τελειώνουν το Χάρβαρντ ή το Καλάμπια, η σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου στα Νοσοκομεία, το ασφαλιστικό Πινοσέτ και πολλά ακόμη δεν είναι λόγια ή εκφοβιστική προπαγάνδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο φόβος ο ίδιος, ντυμένος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή πολιτική δύναμη που προέρχεται από τον λαό, καταφεύγει και λογοδοτεί στον λαό, στους πολλούς, θα βρίσκεται πάντοτε απέναντι σε ελίτ και ελιτίστικες συμπεριφορές, απέναντι στη μαύρη προπαγάνδα εκφοβισμού του λαού μας. Και θα δίνει τον δικό του τόνο για το αύριο. Μια κοινωνία όπου η κινητικότητα των στρωμάτων, η διασφάλιση παιδείας και υγείας για όλο τον κόσμο, η δημιουργία μιας οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας -αυτά πρέπει να είναι βασικά σημεία του «ελληνικού ονείρου».

Η ΝΔ βλέπει ελλείμματα και εκτροχιασμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δική της πολιτική. Εκτός από το να τα διαψεύδετε, τι όραμα δίνετε εσείς στον πολίτη, δεδομένων των περιορισμών που επιβάλλει η μεταμνημονιακή εποπτεία;

Πράγματι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ετοιμάζει με δήθεν αόριστες δηλώσεις, όπως της κας Ξαφά, του κ. Στουρνάρα και εσχάτως του κ. Θεοχάρη. που χαρακτήρισε το ΔΝΤ «φυσικό σύμμαχο» της χώρας μας, την επιστροφή σε καθεστώς μνημονίου. Η μία μετά την άλλη οι δηλώσεις που ακούμε από τη ΝΔ και τους υποστηρικτές της αποσκοπούν στο να ετοιμαστεί η επιστροφή σε συνθήκες πτώχευσης. Απαντώντας στην ουσία του ερωτήματός σας, θα πω πως η μέχρι σήμερα πολιτική μας αποτελεί την αφετηρία επανόρθωσης των μνημονιακών καταστροφών της κοινωνίας και της οικονομίας. Η πολιτική μας καθορίστηκε από τον αγώνα που δώσαμε κόντρα στις πιέσεις των δανειστών, στο έλλειμμα συμπαράστασης από την ΕΕ, στη μεθοδική και επί χρόνια διάλυση του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης των πολιτών, κόντρα στη διαπλοκή της οικονομικής ελίτ με τους πολιτικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v