Με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ελκυστικού περιβάλλοντος, εκτιμά ότι μπορεί να ανακοπεί και να αναστραφεί το Brain Drain, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε ψηλά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, κυρίως μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, έδωσε κίνητρα για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα.
«Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής αντιστροφής του φαινομένου», αναφέρει ο κ. Φωτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ρυθμός του brain drain δεκαπλασιάστηκε στη διάρκεια της κρίσης και κάνονας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινονοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που συστάθηκε το 2016, στην προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.
Πέραν του ΕΛΙΔΕΚ, ο κ. Φωτάκης στέκεται και στη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση επιστημόνων στην Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προαναγγέλλει τη χρηματοδοτική ενίσχυση του στελεχικού δυναμικού καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε μια ισορροπία από τη χώρα προς τα έξω και το αντίστροφο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φωτάκης μιλά και για το «ελληνικό παράδοξο», δηλαδή για το γεγονός ότι ενώ στη χώρα υπάρχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που αναδεικνύεται στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και στα ερευνητικά προγράμματα, εντούτοις οι καινοτομικές επιδόσεις της χώρας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τονίζει ότι μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της επένδυσης στην οικονομία, στη γνώση.
Παρά τον προβληματισμό του για τις διαφαινόμενες κοινωνικές επιπτώσεις, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αναφέροντας ότι οι επιστημονικές ειδικότητες που σχετίζονται με αυτή βρίσκονται σε αφθονία στην Ελλάδα. Μάλιστα επισημαίνει ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις για τους τομείς που εμπίπτουν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως η αγροδιατροφή και η υγεία.
Τέλος, ο κ. Φωτάκης κάνει λόγο για θεαματική αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, μέσα σε συνθήκες κρίσης, τονίζοντας ότι οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν κόστος αλλά επένδυση. Τονίζει ιδιαίτερα τη σημαντική αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα, εκφράζοντας την άποψη ότι αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.