Η δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για άντληση ρευστότητας συνεχίζεται, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρείες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.
Σ΄ αυτό το περιβάλλον, ο κ. Παναγιώτης Λέκκας, πρόεδρος της CNL Capital δηλώνει στο Euro2day.gr πως η Εταιρεία του είναι έτοιμη να επενδύσει φέτος σε πολύ περισσότερες εταιρείες μετέχοντας σε βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το ιστορικό των επενδύσεων της CNL Capital είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς και τα 27 ομολογιακά δάνεια που έχουν λήξει έχουν αποπληρωθεί κανονικά, ενώ το σύνολο των ανοιχτών ομολογιακών της δανείων είναι ενήμερο.
Τέλος, ο κ. Λέκκας αναφέρεται στη μερισματική πολιτική που έχει ως στόχο να ακολουθήσει η εταιρεία του, η οποία περιλαμβάνει τη διανομή μετρητών δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο, με μια ετήσια αφορολόγητη απόδοση στο 4% της χρηματιστηριακής της αξίας.
Κύριε Λέκκα, πώς κινήθηκε πέρυσι η αγορά των δανείων. Μπόρεσαν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν απρόσκοπτα ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα;
Με βάση την εικόνα που έχουμε από τις πολλές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή, δεν αντιληφθήκαμε να υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Η αίσθησή μας είναι ότι όσο δύσκολη ήταν η κατάσταση το 2017, άλλο τόσο ήταν και πέρυσι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση. Εμείς θεωρούμε ότι στην αγορά που απευθυνόμαστε (δάνεια έως ένα εκατ. ευρώ και για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους) δόθηκαν μόλις γύρω στα 500-600 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, όταν μόνο η εταιρεία μας έδωσε σχεδόν 12 εκατ. ευρώ μέσα από 29 ομολογιακά δάνεια. Μιλάμε για μερίδιο αγοράς γύρω στο 2%.
Γενικότερη αίσθησή μας είναι ότι το τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες και σε μεγαλύτερα projects των δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις στις οποίες εμείς εστιάζουμε (κύκλος εργασιών 3-30 εκατ. ευρώ) αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα διαδικασιών (παίρνει πολύ χρόνο μέχρις ότου απαντήσουν οι τράπεζες), όχι μόνο προβλήματα κόστους (η πραγματική επιβάρυνση είναι σαφώς υψηλότερη από το ονομαστικό επιτόκιο) αλλά επίσης και θέματα σχετικά και με το τι είδους χρηματοδότησης προσφέρεται. Για παράδειγμα, η μόνη κατηγορία χορηγήσεων που ουσιαστικά φαίνεται να δουλεύει είναι τα COSME, δηλαδή επιδοτούμενα κατά 50% δάνεια που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και για τα οποία κατά κανόνα απαιτείται cash collateral από πλευράς των δανειζόμενων επιχειρήσεων.
Ακούμε για τράπεζες έτοιμες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια και για συνεργασία ΧΑ με EBRD προκειμένου οι μικρομεσαίες εταιρείες να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα. Πιστεύετε πως μέσα στην επόμενη διετία, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά, οπότε η Εταιρεία σας θα είχε να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ζήτηση;
Να διαχωρίσουμε τη χρηματοδότηση σε τραπεζική και εναλλακτική. Σε ότι αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση, κομβικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στα κόκκινα δάνεια. Όσο οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι τόσο αργές όσο σήμερα, οι πραγματικές δυνατότητες των τραπεζών και η διάθεσή τους να αναλάβουν ρίσκο (το οποίο με βάση το εποπτικό σύστημα είναι υψηλότερο στις μικρές εταιρείες απ’ ότι στις μεγάλες) δεν βλέπουμε πώς θα αυξηθούν ουσιαστικά. Εμείς παράλληλα διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες πολλές καλές εταιρείες να μας προσεγγίζουν για συνεργασία και μπορούμε να πούμε ότι η ζήτηση το φετινό Ιανουάριο ήταν πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σε κάθε περίπτωση, με βάση μελέτες που έχουν γίνει, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια. Άρα, ακόμη και αν οι τράπεζες χορηγήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερα δάνεια, αυτά θα περιορίσουν ως ένα βαθμό ένα μεγάλο πρόβλημα.
Σε ότι αφορά τώρα την εναλλακτική χρηματοδότηση, βλέπουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ενίσχυση. Θεωρούμε για παράδειγμα ότι η αγορά των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων έχει πάει μέχρι τώρα αρκετά καλά και θα μπορούσε να εξελιχθεί. Βλέπουμε μάλιστα πως ορισμένες εταιρείες στις οποίες έχουμε επενδύσει, μέσα από τη δική μας βοήθεια έχουν κάνει επιπλέον βήματα, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να εξετάζουν τόσο την έκδοση εισηγμένων εταιρικών ομολόγων, όσο και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
Πιστεύουμε λοιπόν πως η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα η CNL Capital αποτελεί βασικό φορέα εξοικείωσης των μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών με την εναλλακτική χρηματοδότηση.
Το σημείο κλειδί είναι ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε περνούν μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που θα χρειαζόταν για να εκδώσουν ένα εταιρικό ομόλογο ή γενικότερα για να βρουν χρηματοδότηση από μη τραπεζικούς θεσμικούς φορείς. Έτσι αντιμετωπίζεται σταδιακά το πρόβλημα που εστιάζεται στο ότι μια μικρομεσαία ελληνική εταιρεία γνώριζε μέχρι τώρα μόνο την τράπεζα. Και όταν η τραπεζική στρόφιγγα έκλεισε, αγνοούσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Πώς βλέπετε την πορεία της CNL Capital το 2019; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Το 2018 έκλεισε με 22 ενεργά ομολογιακά δάνεια και με επενδεδυμένο το 80% των κεφαλαίων μας.
Σε ότι αφορά το 2019, μέχρι την άνοιξη αναμένεται να έχει χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων που μας έχουν εμπιστευθεί οι μέτοχοι. Και επειδή η ζήτηση είναι ολοένα και αυξανόμενη, θα εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος να μοχλεύσουμε τα ίδια κεφάλαιά μας. Πέρυσι τρέχαμε με ένα μέσο ρυθμό σχεδόν 2,5 επενδύσεων ανά μήνα και για φέτος στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις τρεις επενδύσεις μηνιαίως. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες επιστρέφουν για να δανειστούν εκ νέου από εμάς, διαθέτουμε περισσότερα κεφάλαια σε επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, εφόσον βέβαια στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι εταιρείες αυτές έχουν βελτιώσει τα μεγέθη τους, που είναι και το συνηθέστερο. Άρα συνδυάζοντας όλα αυτά, φέτος θα μπορούσαμε ενδεχομένως να διαθέσουμε διπλάσια κεφάλαια από πέρυσι, αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από τη γενικότερη πορεία της αγοράς.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω και τη μεγάλη προσοχή που επιδεικνύουμε στα ποιοτικά στοιχεία των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε. Μέχρι σήμερα, και τα 27 ομολογιακά δάνεια που έχουν λήξει έχουν αποπληρωθεί κανονικά και το σύνολο των ανοιχτών μας ομολογιακών δανείων είναι ενήμερο. Παρόλα αυτά υποχρεούμαστε να κάνουμε προβλέψεις με βάση το IFRS9. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις μας κυμαίνονται γύρω στο 0,3% με 0,4% των δανείων μας και δεν διαφοροποιούνται αισθητά από αυτά που ισχύουν διεθνώς για την κατηγορία των δανείων που χορηγούμε.
Ποια θα είναι η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσετε;
Πολιτική μας είναι η καταβολή χρηματικών διανομών στους μετόχους μας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Έτσι, στην τακτική γενική συνέλευση που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο θα αποφασιστεί η διανομή μερίσματος και παράλληλα το φθινόπωρο σκοπεύουμε να δώσουμε προμέρισμα. Μέσω αυτών των δύο διανομών, επιδιώκουμε να προσφέρουμε μια ετήσια μερισματική απόδοση 4% και μάλιστα αφορολόγητη για το μέτοχο. Τα υπόλοιπα κέρδη θα επανεπενδύονται προς όφελος των μετόχων της.