Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρούσσος: Τα σχέδια της Revoil για μερίδια αγοράς και κερδοφορία

O διευθύνων σύμβουλος της Revoil αποτιμά την πορεία του 2018 και αναλύει τους φετινούς στόχους της εισηγμένης. Τι λέει για μείωση τραπεζικού δανεισμού, νέα προϊόντα και δρομολογούμενες συνεργασίες.

Γ. Ρούσσος: Τα σχέδια της Revoil για μερίδια αγοράς και κερδοφορία

Το 2018, η Revoil επέστρεψε στην κερδοφορία, απαλλαγμένη από τις ζημίες της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Γεώργιος Ρούσσος μιλά στο Euro2day.gr, κάνοντας έναν ποιοτικό απολογισμό της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και θέτοντας τους στόχους για το 2019, στους οποίους συγκαταλέγονται η αύξηση της κερδοφορίας, η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς, η σύναψη νέων συνεργασιών και η περαιτέρω υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού.

Παράλληλα, ο κ. Ρούσσος αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, κρατώντας «μικρό καλάθι» για την πορεία της φετινής ζήτησης. «Το 2019, η εκτίμησή μου είναι ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 2018, καθώς δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι αισιοδοξίας, σε μία χρονιά με αρκετές αβεβαιότητες, συγκρατημένο αγοραστικό κοινό και θολό πολιτικό τοπίο λόγω εκλογών» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Κύριε Ρούσσο, πώς εξελίχθηκε το 2018 σε όμτι αφορά τη ζήτηση στην αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών; Παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη στα καύσιμα κίνησης; Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η αγορά κατά τη φετινή χρονιά;

Θα αναφερθώ με στοιχεία ενδεκαμήνου σε οριακή άνοδο της εγχώριας αγοράς κατά 0,65% σε ό,τι αφορά τα καύσιμα κίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε μεγάλη πτώση, κατά 25% περίπου. Το 2019, η εκτίμησή μου είναι ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 2018, καθώς δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι αισιοδοξίας, σε μία χρονιά με αρκετές αβεβαιότητες, συγκρατημένο αγοραστικό κοινό και θολό πολιτικό τοπίο λόγω εκλογών. Σίγουρα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης, οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν τη ζήτηση σε συνδυασμό με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου.

Πώς κινήθηκε η Revoil την προηγούμενη χρονιά σε ό,τι αφορά τους όγκους πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς της και τον αριθμό των πρατηρίων της;

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πτώση των πωλούμενων όγκων ήταν ανάλογη της αγοράς, με τα καύσιμα κίνησης να καταγράφουν απώλειες κοντά στο 4,8%. Το μερίδιο αγοράς με στοιχεία Νοεμβρίου ανήλθε στο 9,7% ενώ ο αριθμός πρατηρίων με τα σήματα της εταιρείας στα 532, με 49 νέες συνεργασίες και 53 αποχωρήσεις στο ίδιο διάστημα.

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της εταιρείας το 2018, αν συνεκτιμήσουμε ότι η εισηγμένη απαλλάχθηκε από τις ζημίες της ναυτιλιακής δραστηριότητας;

Οι ζημίες της ναυτιλιακής δραστηριότητας ανήκουν στο παρελθόν, η εταιρεία είναι επικεντρωμένη στον κλάδο πετρελαιοειδών και η κερδοφορία στη τελική γραμμή των αποτελεσμάτων επέστρεψε μετά το 2015.
Είμαι ικανοποιημένος για τις εμπορικές συμφωνίες που πέτυχε η εταιρεία με τους προμηθευτές της, για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης με την περαιτέρω μείωση του τραπεζικού της δανεισμού, για την ενδυνάμωση του δικτύου πρατηρίων με ποιοτικότερα πρατήρια σε σχέση με αυτά που αποχώρησαν.
Δεν είμαι ευχαριστημένος με την απώλεια σε πωλούμενους όγκους, η οποία δεν μας βοήθησε να πετύχουμε όλους τους στόχους που είχαμε θέση στην αρχή της χρονιάς.

Eταιρείες του κλάδου ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μια πολιτική διεύρυνσης της προϊοντικής τους γκάμας τόσο στον τομέα των καυσίμων όσο και σε άλλα προϊόντα (ενέργεια, ασφάλειες, καταναλωτικά είδη κ.λπ.). Εσείς πώς έχετε κινηθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Σε ό,τι αφορά την γκάμα προϊόντων στον τομέα των καυσίμων, η εταιρεία σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διεθνή ερευνητικά κέντρα, έχει αναπτύξει και λανσάρει τα τελευταία χρόνια τα εμπλουτισμένα καύσιμα «Revolution», τα οποία διατίθενται σε δύο τύπους, στην αμόλυβδη βενζίνη 95 και στο πετρέλαιο κίνησης και μπορούν οι καταναλωτές να τα προμηθευτούν αποκλειστικά από τα πρατήρια REVOIL και τις ειδικές αντλίες με σήμα τον Πάνθηρα. Τα οφέλη που έχει κάθε καταναλωτής και κάθε όχημα από τη χρήση των καυσίμων Revolution είναι πολλαπλά, καθώς προσφέρουν μέγιστη προστασία στον κινητήρα, ενισχύουν την απόδοση του οχήματος και εξασφαλίζουν οικονομία στην κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά λοιπά προϊόντα, η εταιρεία εξετάζει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα πανελλαδικό δίκτυο 532 σημείων πώλησης στην προώθηση προϊόντων ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) και λοιπών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των αδειών και εξετάζει συνεργασίες που θα διευρύνουν την γκάμα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Revoil για τη νέα χρονιά;

Ο βασικός στόχος της εταιρείας για το 2019 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της κερδοφορίας της, η οποία θα προέλθει κυρίως:

- Από την αύξηση των πωλήσεων με την ανάπτυξη των εμπλουτισμένων καυσίμων της αμόλυβδης βενζίνης 95 revolution και του πετρελαίου κίνησης diesel revolution.

- Την επέκταση του δικτύου πρατηρίων με 30 νέα σημεία σε περιοχές όπου η εταιρεία έχει μικρή παρουσία όπως στα Βόρεια προάστια της Αθήνας, στο κέντρο μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.) και σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

- Την ανάπτυξη της κάρτας στόλου των επαγγελματιών, μέσω νέων συνεργασιών και το λανσάρισμα της νέας κάρτας Revoil για τους καταναλωτές.

- Την περαιτέρω μείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 4 εκατομμύρια.

Η άνοδος των πωλήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά περίπου 0,5%, με την εταιρεία να εδραιώνεται σε ποσοστά πάνω από το 10%.

Ποιες είναι οι σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες; Θα ενδιαφερόσαστε για την έκδοση εταιρικού ομολόγου;

Οι σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες πάντα ήταν και είναι εξαιρετικές. Είναι μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας, που έχουν εξασφαλίσει στη Revoil γραμμές χρηματοδότησης που της επαρκούν για τις ανάγκες της είτε αφορούν κεφάλαιο κίνησης, εγγυητικές επιστολές, factoring, ή γραμμές leasing. H εταιρεία εντός του 2018 κατάφερε να μειώσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,5% περίπου, ενώ και για το 2019 στοχεύει σε περαιτέρω μείωση. Η Revoil εξετάζει τις επιλογές που έχει για βελτίωση των όρων δανεισμού της και τη μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v