Π. Λυμπέρης: Ποια Αμοιβαία θα ξεχωρίσουν

Τα μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, λόγω της μεγαλύτερης επενδυτικής ευελιξίας που διαθέτουν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναταραχές στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει ο γ.δ. της Marfin AEΔΑΚ κ. Π. Λυμπέρης, τονίζοντας ταυτόχρονα οτι αναμένει βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος.

Π. Λυμπέρης: Ποια Αμοιβαία θα ξεχωρίσουν
Δεδομένης της βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος κατά το 2002, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να είναι μία σαφώς καλύτερη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της Marfin ΑΕΔΑΚ κ. Π. Λυμπέρης.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα αμοιβαία που θα αντέξουν στις όποιες αναταραχές στις διεθνείς αγορές δεν είναι άλλα από τα μικτά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Πώς θα κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο;

”Προσπαθώντας να οδηγηθούμε σε όσο το δυνατόν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της χρηματαγοράς, είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος ανέρχεται περίπου στα επίπεδα του 4% (ΑΕΠ). Με δεδομένο ότι θα υπάρξει βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος κατά το 2002, επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ και επιτάχυνση των έργων για το 2004, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 2002 θα πρέπει να είναι μία σαφώς καλύτερη χρονιά.

Η ικανότητα των εταιριών να αξιοποιήσουν σωστά τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων, που προέβησαν κατά το παρελθόν αλλά και η σημαντική διόρθωση των τιμών των μετοχών τους, ασφαλώς και θα δώσει ακόμη ένα πλεονέκτημα για το έτος που διανύουμε”.

- Ποια είναι τα μηνύματα από την ευρωζώνη;

”Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυμανθεί φέτος από 0,7% μέχρι 1,7% έναντι 1,3% - 1,7% πέρυσι. Θετικό στοιχείο αποτελεί η άνοδος της εμπιστοσύνης στο σημαντικό κλάδο των υπηρεσιών καθώς και της μεταποίησης.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε το Δεκέμβριο στις 49,2 μονάδες έναντι 46,9 του Νοεμβρίου, πλησιάζοντας το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σημαντικό στοιχείο δε, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει αποφεύχθει η ύφεση και είναι δυνατή πλέον η αντιστροφή της τάσης, είναι ότι η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προβεί σε μείωση του κόστους χρήματος από το επίπεδο των 4,75% στο επίπεδο του 3,25%, σε δύο μόνο φάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τα λεγόμενα του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη θα αρχίσει στα μέσα του τρέχοντος έτους. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι πρώτοι δείκτες θα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

- Ποιες τάσεις εκδηλώνονται στην αγορά των Α/Κ;

”Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η αγορά Α/Κ στο τέλος Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 25,62 δισ. ευρώ από 26,79 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους 2001 (-4,36%).

Η κατά 398 δισ. δρχ. (1,16 δισ. ευρώ) μείωση των ενεργητικών οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των μικτών εσωτερικού κατά 472 δισ. δρχ. (1,39 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων κατηγοριών και υποκατηγοριών αμοιβαίων κεφαλαίων σημείωσε αυξήσεις ενεργητικού.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία της αγοράς των Α/Κ παρατηρούμε μία άτακτη μετακίνηση κεφαλαίων, η οποία οφείλεται όμως αποκλειστικά στο ενεργητικό ενός και μόνο αμοιβαίου του κλάδου.

Στο γενικότερο διεθνές περιβάλλον το οποίο διανύουμε και υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έλεγα ότι το αμοιβαίο το οποίο έχει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα να αντιμετωπίσει τις όποιες αναταραχές στις διεθνείς αγορές, είναι ο κλάδος των μικτών.

Και αυτό, γιατί τα μικτά αμοιβαία είναι αυτά με τη μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v