Epsilon Net: Τα οφέλη από εισαγωγή στην ΕΝ.Α.

Τους μελλοντικούς στόχους αλλά και τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια από την εισαγωγή της Epsilon Net στην ΕΝ.Α. παραθέτει ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας, κ. Γιάννης Μίχος. Γιατί επέλεξε την EN.A. και όχι την αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου.

Epsilon Net: Τα οφέλη από εισαγωγή στην ΕΝ.Α.
Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Τους μελλοντικούς στόχους της εταιρίας αλλά και τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια από την εισαγωγή της Epsilon Net στην ΕΝ.Α. παραθέτει ο πρόεδρος και CEO, κ. Γιάννης Μίχος. Γιατί επέλεξε την EN.A. και όχι την αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου.

1. Τι σημαίνει για την Epsilon Net η εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 τη διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των 5.587.720 κοινών ονομαστικών μετοχών της Epsilon Net στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί την αναγνώριση της επιτυχημένης επιχειρηματικής μας πορείας και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός νέου κύκλου επιχειρηματικών κινήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η επιλογή της Εναλλακτικής Αγοράς ήταν για εμάς μια συνειδητή απόφαση. Θα ήθελα να τονίσω ότι είχαμε ξεκινήσει από τις αρχές του 2007 οργανωμένες επαφές με χρηματιστηριακούς οίκους και συμβούλους στο Λονδίνο, διερευνώντας τις διαδικασίες εισαγωγής στην αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου. Η εξαγγελία της δημιουργίας της ΕΝ.Α. έστρεψε το ενδιαφέρον μας στην Αθήνα.

Τα οφέλη από την επιλογή της Εναλλακτικής Αγοράς είναι τρία:

α) Δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών μας και της μελλοντικής μας ανάπτυξης.

β) Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά της πληροφορικής.

γ) Διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας σε επίπεδο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

2. Ποιες διαδικασίες ακολούθησε η εταιρία για την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η αίτηση της εταιρίας κατατέθηκε στο τέλος του 2007 με σύμβουλο την Τράπεζα Κύπρου. Διαθέσαμε με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 560.000 νέες μετοχές (το 10% του μετοχικού μας κεφαλαίου) στην τιμή των 3 ευρώ ανά μετοχή. Με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίσαμε το κριτήριο της διασποράς.

Η επιτυχημένη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης έγινε με την αρωγή της Τράπεζας Κύπρου και αντλήθηκαν 1,68 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης για τη διαπραγμάτευση των μετοχών μας ορίστηκε η Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008.

3. Ποιο είναι το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρίας;

Η εταιρία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορικής, αναπτύσσοντας τυποποιημένο λογισμικό για λογιστικά γραφεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορολογιστικές εφαρμογές και μισθοδοσία). Παράλληλα προσφέρουμε:

α) Υπηρεσίες ενημέρωσης - βάσης δεδομένων για φορολογικά και εργατικά θέματα μέσω Διαδικτύου στους συνδρομητές μας, ενσωματώνοντας άμεσα κάθε νέα αλλαγή στο θεσμικό νομικό πλαίσιο.

β) Εκπαιδευτικές υπηρεσίες με την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής πιστοποίησης.

Όλα τα προϊόντα μας έχουν αναπτυχθεί με τα πιο σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής. Επιπλέον, αξιοποιούμε ιδιαίτερα την τεχνογνωσία μας σε σχέση με την αγορά. Ξέρουμε τις ανάγκες των πελατών μας γιατί προερχόμαστε από αυτόν τον χώρο και είμαστε συνεχώς δίπλα τους. Τους ακούμε και μας εμπιστεύονται.

4. Ποια είναι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Epsilon Net;

Το κυριότερο μέγεθος για εμάς είναι το πελατολόγιό μας, που αριθμεί 17.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης, έχουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο 110 πιστοποιημένων συνεργαζόμενων μεταπωλητών.

Η μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας στην αγορά καθώς και η πελατοκεντρική προσέγγισή μας δεν αντανακλώνται μόνο στο ευρύ πελατολόγιο αλλά και στα ανοδικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες χρήσεις (2004 – 2006) πραγματοποιήσαμε αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 94%. Οι πωλήσεις μας το 2006 διαμορφώθηκαν σε 6,26 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων στο 1,096 εκατ. ευρώ. Η αυξητική τάση στα μεγέθη συνεχίστηκε και το 2007. Η άνοδος στις πωλήσεις εκτιμούμε ότι θα υπερβεί το 20% και αντίστοιχα θα επηρεαστούν θετικά και τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη.

Σε σχέση με τον ετήσιο κύκλο των πωλήσεων, θα ήθελα να τονίσω δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:

α) Έχουμε παρά πολύ μεγάλη διασπορά πελατολογίου, πρακτικά λοιπόν δεν μας επηρεάζει σημαντικά κανένας πελάτης. Επίσης, δεν έχουμε καθόλου έσοδα από τον δημόσιο τομέα, ούτε ασχολούμαστε με μεγάλα ιδιωτικά έργα, παράγοντες που, κατά την άποψή μας, μειώνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

β) Υπάρχει σημαντική σταθερότητα εσόδων από έτος σε έτος μέσω της σταθερής σχέσης συνεργασίας που διατηρούμε με κάθε πελάτη μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών από μια ποικιλία διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών (software, υπηρεσίες ενημέρωσης, εξειδικευμένη εκπαίδευση). Αυτή είναι και η διαφορά μας από τις περισσότερες μεσαίες και μεγάλες εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα.

Θέλω να τονίσω ότι λόγω της σταθερής αναπτυξιακής μας πορείας τα τελευταία χρόνια (20% ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μεγεθών) έχουμε συμπεριληφθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις 500 πιο δυναμικές επιχειρήσεις της Ευρώπης (σύμφωνα με την κατάταξη ”Europe’s Growth Plus Top 500).

5. Ποια χαρακτηριστικά της Epsilon Net κάνουν την εταιρία ιδιαίτερη;

Η Epsilon Net από το ξεκίνημά της επέλεξε μια καινοτόμα στρατηγική marketing. Δεν επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ή μία σειρά προϊόντων. Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε ολοκληρωμένα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δυναμικό κοινό. Το target group της εταιρίας είναι τα λογιστικά - φοροτεχνικά γραφεία, τα λογιστήρια και οι οικονομικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων.

Από το ξεκίνημα της επιχειρηματικής μας προσπάθειας το 1992, και ιδιαίτερα από το 1999, όπου η προσπάθειά μας μετεξελίχθηκε νομικά σε ανώνυμη εταιρία, υποστηρίζουμε με συνέπεια το κοινό των λογιστών. Σήμερα δεν έχουμε απλώς 17.000 πελάτες. Έχουμε 17.000 σχέσεις συνεργασίας μαζί τους.

Η στρατηγική αυτή βεβαίως απαιτεί από τα στελέχη μας καθημερινή και συστηματική προσπάθεια και τις αντίστοιχες υποδομές κα επενδύσεις. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό τμήμα υποστήριξης με λειτουργία σε καθημερινή βάση από τις 9:00 έως τις 21:00. Θέλω να τονίσω επίσης ότι είμαστε η μόνη εταιρία στο τυποποιημένο λογισμικό που διαθέτουμε εκτός από τμήμα τεχνικής υποστήριξης και τμήμα φορολογικής υποστήριξης των πελατών μας (ουσιαστικά δηλαδή απαντάμε στον πελάτη που υποστηρίζουμε όχι μόνο στο ”πώς” κάνει κάτι μια εφαρμογή, αλλά στο ”γιατί” το κάνει).

Η υποστήριξη παρέχεται από εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας. Μέσα από όλα αυτά αποδεικνύουμε καθημερινά με έργα και όχι με λόγια και το κεντρικό μήνυμα της διαφημιστικής μας καμπάνιας: ” Η υποστήριξη γράφεται με epsilon”.

6. Ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτήσετε με τα αντληθέντα κεφάλαια;

Οι επενδύσεις που ήδη ξεκίνησε να υλοποιεί και σχεδιάζει να ολοκληρώσει εντός του 2008 η εταιρία περιλαμβάνουν:

(i) Νέα προϊόντα λογισμικού στις υφιστάμενες σειρές.

(ii) Εξειδικευμένα προϊόντα λογισμικού για βάσεις δεδομένων, για κάθετες αγορές, με στόχο τη διεύρυνση του πελατολογίου.

(iii) Ανάπτυξη των υποδομών της, με έμφαση στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

7. Τι πιστεύετε για την πορεία της Εναλλακτικής Αγοράς γενικά;

Η ΕΝ.Α. είναι μια χρηματιστηριακή αγορά με ειδικά χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι η δημιουργία της αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό άλλωστε συμμετέχουμε και μάλιστα αισθανόμαστε ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθώς κρινόμαστε πρώτοι σε αυτή την αγορά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καινοτομίας και εξωστρέφειας, που μπορούν να βρουν διέξοδο μέσω της συμμετοχής τους στην ΕΝ.Α., στα θέματα της χρηματοδότησης αλλά και στη διαμόρφωση της γενικότερης επιχειρηματικής τους στρατηγικής.

8. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρίας;

Ολοκληρώνουμε το 2008 έναν πενταετή κύκλο σχεδιασμού και επενδύσεων συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Τα 2/3 αυτών των επενδύσεων είχαν υλοποιηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης στην ΕΝ.Α. και είχαν ως κύριο στόχο τη δημιουργία δύο ολοκληρωμένων σειρών τυποποιημένου λογισμικού.

Ολοκληρώνουμε φέτος το τελευταίο στάδιο του επενδυτικού μας σχεδίου, με κύριο άξονα τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών για κάθετες αγορές.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουμε την παρουσία μας στη διεθνή αγορά, με τη συμμετοχή μας ως εκθέτες στη μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής στην Ευρώπη, στη CEBIT. Μετά την ολοκλήρωσή της θα μελετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποτελέσματα της παρουσίας μας και τα επιχειρηματικά μηνύματα.

Η επόμενη πενταετία θα είναι μία πενταετία εξωστρέφειας. Στόχος μας είναι οι αγορές πληροφορικής όχι μόνο στις βαλκανικές χώρες αλλά και στην κεντρική Ευρώπη. Διαθέτουμε υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και ισχυρή στελεχιακή ομάδα. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά, όπως πάντα, προσεκτικοί στις επιχειρηματικές μας κινήσεις. Η επιτυχία στηρίζεται στον σωστό σχεδιασμό και στην επιχειρηματική συνέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v