Κάλεσμα της Medicon στις τράπεζες για ρεαλιστικό συμβιβασμό

Ο ιδρυτής της εταιρείας Σπύρος Δημοτσάντος καλεί τις πιστώτριες τράπεζες να στηρίξουν την εισηγμένη, που επλήγη καίρια από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, συμφωνώντας σε ένα «βιώσιμο χρέος».

Κάλεσμα της Medicon στις τράπεζες για ρεαλιστικό συμβιβασμό

Το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων του 2012 (PSI) προκάλεσε στη Medicon Hellas ζημία άνω των 20 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας μέσα σε μία μέρα, μια υγιή εταιρεία σε υπερχρεωμένη.

Η εισηγμένη σήμερα «παλεύει» σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον (μειώσεις προϋπολογισμών νοσοκομείων, πτώση τιμολογίων, καθυστερήσεις πληρωμών) και ζητά από τις πιστώτριες τράπεζες ένα ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό των δανειακών της υποχρεώσεων.

Για όλα αυτά, μιλά στο Euro2day.gr ο ιδρυτής της Medicon Hellas κ. Σπύρος Δημοτσάντος.

Κύρε Δημοτσάντο, πώς έκλεισε το 2016 για τη Medicon Hellas;

Υπήρξε μια άνοδος στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2015, ωστόσο η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε λογιστικούς-συγκυριακούς παράγοντες που ενίσχυσαν σημαντικά τα μεγέθη του Δεκεμβρίου.
Άλλωστε, δεν θα ήθελα να δώσω μια ψευδή εικόνα αισιοδοξίας, γιατί όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων, από τις οποίες προκύπτει ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της Medicon Hellas.

Πληροφορούμαστε για μειωμένες τιμές και για καθυστερήσεις πληρωμών.

Έτσι είναι. Οι καθυστερήσεις πληρωμών των κρατικών νοσοκομείων κυμαίνονται γύρω στους 18 με 23 μήνες και επιπλέον, χρόνο με τον χρόνο, επιβεβαιώνεται μια τάση μείωσης των τιμών, η οποία φυσικά πιέζει ολοένα και περισσότερο τις προμηθεύτριες εταιρείες όπως η Medicon Hellas.

Πόσο έχει κοστίσει η πολιτική περικοπών στην εισηγμένη εταιρεία;

Πάρα πολύ. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού, αλλά και δύο φορές σε περικοπές αποδοχών. Πιστεύω ότι τα περιθώρια πτώσης των αποδοχών των εργαζομένων μας έχουν εξαντληθεί. Με άλλα λόγια, εμείς έχουμε ματώσει προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή μια εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να έχει λαμπρή πορεία ακόμη και μέσα στην κρίση, αν δεν γινόταν το ανεκδιήγητο κούρεμα των ομολόγων που υποχρεωτικά μας είχε δώσει το δημόσιο, προκειμένου να εξοφλήσει παλαιότερες απαιτήσεις μας από αυτό.

Πόσο κόστισε στη Medicon Hellas το κούρεμα των ομολόγων αυτών;

Θέλω να πληροφορήσω όσους αναγνώστες δεν το γνωρίζουν πως η Medicon Hellas ήταν παραδοσιακά μια υγιέστατη και κερδοφόρος εταιρεία. Ωστόσο, από τη μια μέρα στην άλλη, τα πράγματα άλλαξαν με το περιβόητο PSI και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Θυμίζω πως εμείς δεν επιλέξαμε να επενδύσουμε σε κρατικούς τίτλους, αλλά αντίθετα το δημόσιο μας υποχρέωσε να τους πάρουμε, έτσι ώστε να αποπληρώσει παραγγελίες που είχαμε δώσει στα νοσοκομεία. Θεωρώ πως πρόκειται για μια ανήθικη και ανάρμοστη πράξη, για μια «κλοπή». Η ουσία είναι πως επρόκειτο για μια αρχική ζημία της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, που αυξάνεται -λόγω των τόκων και άλλων παραγόντων- χρόνο με τον χρόνο. Υπολογίζω πως η ζημία αυτή αποτιμάται μέχρι σήμερα κοντά στα 27 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αδύνατον να καλυφθεί από την εταιρεία.

Δεν έχετε καταφέρει να διακανονίσετε τα χρέη σας προς τις τράπεζες;

Οι τράπεζες μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε να στηρίξουν τις προσπάθειες εξυγίανσης που εμείς επιθυμούμε και αναζητούμε. Αν και εμείς δεν ευθυνόμαστε στο παραμικρό για το πρόβλημα υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουμε, ματώνουμε προκειμένου να κρατήσουμε εν ζωή την εταιρεία. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται πως οι τράπεζες θα πρέπει να συνδράμουν έτσι ώστε το υπολειπόμενο χρέος να είναι βιώσιμο, αποπληρώσιμο και «εύπεπτο». Ακούμε κυβερνητικούς παράγοντες να μιλούν για δυνατότητες κουρεμάτων σε εταιρείες που είναι βιώσιμες. Η Medicon Hellas -που επαναλαμβάνω δεν ευθύνεται για τον υπερδανεισμό της-, χωρίς τον βραχνά του υπερδανεισμού, θα μπορέσει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά επίσης να δράσει απελευθερωμένη και να αναπτυχθεί περαιτέρω, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v