Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλά στο Euro2day.gr για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, «νόμου Κατρούγκαλου» και Solvency II.
Το ΕΕΑ, από τη μια πλευρά, ζητά αλλαγή πλεύσης στο ασφαλιστικό, προκειμένου να μη δούμε φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και από την άλλη, συζητά με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η προώθηση των ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας.
Κύριε Χατζηθεοδοσίου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας κατάφερε τελικά να πείσει την κυβέρνηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που απαιτούσε φορολογική ενημερότητα από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προκειμένου αυτοί να ανανεώσουν την άδεια επαγγέλματός τους.
Πράγματι, εδώ και έξι μήνες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε διαμηνύσει πως δεν θα ζητούσε φορολογική ενημερότητα από τα μέλη του και πως θα έφτανε μέχρι και την παραίτηση του προέδρου του. Ήταν παράλογο αλλά και αντισυνταγματικό, από τα πλέον των τετρακοσίων επαγγελμάτων, να ζητείται φορολογική ενημερότητα μόνο από τους ασφαλιστές. Χαίρομαι λοιπόν που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πείστηκε και ανέτρεψε αυτή τη διάταξη του νόμου με τροπολογία (θα αρκεί το εκκαθαριστικό της εφορίας). Αυτό έγινε με τις συντονισμένες προσπάθειες όχι μόνο του ΕΕΑ αλλά και της ΕΑΔΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος) και του συνόλου των Επιμελητηρίων της χώρας. Αξίζει λοιπόν ένα μπράβο σε όλους αυτούς και γίνεται φανερό πως η ενότητα μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Ποια η πρακτική χρησιμότητα από αυτή την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου;
Ένα μεγάλο μέρος των διαμεσολαβούντων αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει διάφορες οφειλές όπως προς τον ΟΑΕΕ και την εφορία. Όλοι αυτοί θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους, ενώ τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να το συνεχίσουν, προσπαθώντας να βρουν τρόπους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο («νόμος Κατρούγκαλου») έπληξε σημαντικά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Στο ΕΕΑ καταγράφονται αποχωρήσεις από τον κλάδο;
Πράγματι, το ασφαλιστικό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι άδειες των διαμεσολαβητών ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Στην εκκαθάριση του 2014 στο ΕΕΑ, 800 διαμεσολαβούντες διέκοψαν (οικειοθελώς) οριστικά το επάγγελμά τους. Από την αρχή του 2015 έως σήμερα, έχουν πράξει αναλόγως άλλοι 150, κάτι που σημαίνει ότι παρατηρείται εκροή από το επάγγελμα, λόγω και της ανακοίνωσης του νέου ασφαλιστικού και του νέου φορολογικού. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οι ασφαλιστές είναι από τα λίγα επαγγέλματα που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο. Ο λόγος είναι ότι θα υποχρεωθεί μια μερίδα ασφαλιστών με χαμηλά εισοδήματα -χωρίς να συμφωνεί με αυτό το ΕΕΑ- σε «μαύρη» εργασία, γιατί απλά δεν θα μπορεί να αντέξει την πληρωμή τόσο μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών απειλείται όμως και από το εποπτικό πλαίσιο του Solvency ΙΙ. Έχει αυτό αρχίσει να φαίνεται στην αγορά;
Το Solvency II επηρεάζει δραστικά τις ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτώντας από αυτές υψηλότερα αποθεματικά και αυστηρότερες διαδικασίες για τη λειτουργία των ασφαλιστικών γραφείων. Δηλαδή, το κόστος αυτών των γραφείων θα αυξηθεί. Άρα το επάγγελμα θα επηρεαστεί αρνητικά, ως «καραμπόλα» των όσων προβλέπονται για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όλα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν. Ένα μέρος των διαμεσολαβούντων ήδη παραπαίει και επιβιώνει μη πληρώνοντας εισφορές και φόρους. Αυτό βέβαια αφορά στο σύνολο της αγοράς και δεν περιορίζεται στους ασφαλιστές. Η ουσία είναι πως παρατηρείται διαρκής μείωση των διαμεσολαβούντων και αυτό θα συνεχίζεται χρόνο με τον χρόνο, αν η οικονομία δεν καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Επισήμως πάντως, το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,7% και τα επόμενα χρόνια σε ακόμη πιο μεγάλα νούμερα.
Έχει σημασία και το πού θα κατευθυνθεί αυτή η ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ενώ κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, κάποιες μεγάλες -συνήθως πολυεθνικές- αυξάνουν τα μερίδιά τους. Το ΕΕΑ έχει καταγγείλει τη δημιουργία ολιγοπωλίων σε διάφορους κλάδους.
Ακούμε ότι το ΕΕΑ βρίσκεται σε επαφές με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες. Πού αποσκοπούν αυτές οι συναντήσεις; Έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο των ΣΔΙΤ στον ασφαλιστικό κλάδο;
Είχαμε μια συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και θα έχουμε σύντομα άλλη μία. Συναντηθήκαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, προκειμένου να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο ασφαλιστικό. Πριν τρία χρόνια που το ΕΕΑ μιλούσε για την αναγκαιότητα των ΣΔΙΤ, υπήρχαν διάφορες αντιδράσεις και ιδίως από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης. Χαίρομαι λοιπόν γιατί σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης μιλάει για ΣΔΙΤ. Πρόσφατα π.χ. ακούσαμε για ΣΔΙΤ στην ανακύκλωση. Από την πλευρά του, το ΕΕΑ συζητά για ΣΔΙΤ στο μέτωπο της υγείας με τη συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές. Βέβαια, το θέμα έχει ξεκινήσει πειραματικά από τον ΕΟΠΥΥ, όμως εμείς θέλουμε να δώσουμε στο εγχείρημα σάρκα και οστά και χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως σε ορισμένους τομείς, η δημιουργία ΣΔΙΤ είναι επιβεβλημένη.