Α. Τσόκκος: Τα σχέδια του Mr κυπριακά ξενοδοχεία

Ο Mr 8% των κυπριακών ξενοδοχείων κ. Ανδρέας Τσόκκος μιλά σχετικά με πολλά θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη μετοχή της κυπριακής εισηγμένης. Tι δηλώνει για τον νόμο απόσυρσης ξενοδοχειακών κλινών, τις υπεραξίες που θα προκύψουν από τις αναθεωρημένες αξίες περιουσιακών στοιχείων.

Α. Τσόκκος: Τα σχέδια του Mr κυπριακά ξενοδοχεία
Ο Mr 8% των κυπριακών ξενοδοχείων κ. Ανδρέας Τσόκκος μιλά σχετικά με πολλά θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας. Ξεχωρίζουμε τον νόμο περί απόσυρσης ξενοδοχειακών κλινών, τις υπεραξίες που θα προκύψουν από τις αναθεωρημένες εύλογες αξίες των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο τέλος του 2007 και τους ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

* Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ξενοδοχειακής και της τουριστικής γενικότερα βιομηχανίας στην Κύπρο; Σημαίνει κάτι η φετινή διαφαινόμενη αύξηση στις αφίξεις;

Η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη και όχι τυχαία η τουριστική βιομηχανία έχει χαρακτηριστεί ο αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας. Αποτελεί το 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, καθιστώντας τη μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία μέσω καινοτόμων πρακτικών συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγιή και διαχρονική ανάπτυξή της.

Τη φετινή χρονιά οι κόποι και οι προσπάθειές μας για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας έφεραν καρπούς, γεγονός το οποίο διαφάνηκε τόσο στις αφίξεις τουριστών όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό, που σημείωσαν αισθητή άνοδο.

Ο όμιλός μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας, έναν ρόλο ο οποίος δεν είναι τυχαίος, αλλά προϊόν της δυναμικής, συντονισμένης και αναπτυξιακής πορείας μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το εννεάμηνο του 2007 τα κέρδη του ομίλου έτρεξαν με ρυθμό 12,8%, φτάνοντας στα 5.124.123 £, σε σύγκριση με 4.541.407 £ για την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Ο καθαρός κύκλος εργασιών μας ανήλθε στα 22.058.164 £, από 16.091.396 £ το ίδιο διάστημα του 2006, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 37%.

Τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά στα οποία κινήθηκε ο μέσος όρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο.

Αυτός ο δυναμικός αναπτυξιακός ρυθμός του ομίλου μας, ο οποίος σε πλάνο τριετίας, σύμφωνα και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις μας, διαφαίνεται ιδιαίτερα ανοδικός, μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον και ικανοποίηση για την ουσιαστική συμβολή μας στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας.

* Πώς κρίνετε τον νέο νόμο περί κινήτρων απόσυρσης ξενοδοχειακών κλινών και κατά πόσον αυτός είναι σε θέση να ωφελήσει την εταιρεία σας;

Η κυπριακή κυβέρνηση, κατανοώντας πλήρως τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, έχει εξαγγείλει πρόγραμμα κινήτρων, όπως αυτό της απόσυρσης ξενοδοχειακών μονάδων και της αναβάθμισης των υφισταμένων, προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Με το εν λόγω πρόγραμμα θα αποσυρθούν μονάδες, μέσω της αλλαγής χρήσης, της κατεδάφισης ή της αντικατάστασης, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με τα ποιοτικά κριτήρια της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες.

Το σχέδιο της απόσυρσης κλινών χαμηλών κατηγοριών έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης και του Σχεδίου Υλοποίησης 2003 - 2010 της κυπριακής κυβέρνησης.

Τα οφέλη για τον όμιλό μας, με τον ποιοτικό χαρακτήρα (συνεχόμενες ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων, ποιοτική αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.) και το όραμα που τον διακρίνουν, είναι τεράστια, καθιστώντας μας περισσότερο ανταγωνιστικούς, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια ζώνη όπου κατέχουμε τη μερίδα του λέοντος.

* Οι προβλέψεις τις οποίες έχετε κάνει για την εταιρεία σας αναφέρονται σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων κατά την επόμενη διετία. Σε ποιους παράγοντες στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία;

Ο όμιλός μας υλοποιεί μια ιδιαίτερα δυναμική αναπτυξιακή πολιτική η οποία κινείται σε δύο άξονες δραστηριοτήτων.

Αφενός στον τομέα του τουρισμού, με κινητήριους μοχλούς την εξαιρετική οικονομική ευρωστία μας, τη συνεχόμενη ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μας εγκαταστάσεων, την ενίσχυση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου μας και του μεριδίου αγοράς μας αντίστοιχα (πέραν του 8% συνολικά και υπερδιπλάσιο όσον αφορά στην παραθαλάσσια ζώνη, που ήδη κατέχουμε σήμερα), στις πλέον προνομιακές παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, και αφετέρου στην ποιοτική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο όμιλός μας πραγματοποίησε σημαντικές κινήσεις εμπλουτισμού του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου του. Το 2006 εξαγόρασε το 99,17% της Dome Investments Public Company, ιδιοκτήτριας του Dome Beach Hotel στην Αγία Νάπα.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήσαμε μία άλλη σημαντική αγορά, του Vrissiana Beach Hotel, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά και συνορεύει με το ξενοδοχείο του ομίλου Constantinos The Great. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνισή του, η οποία κόστισε 2,6 εκατ. λίρες.

Το 2007 πραγματοποιήσαμε την εξαγορά της Diomedes Hotels η οποία είναι ιδιοκτήτρια τριών ξενοδοχειακών μονάδων στον Πρωταρά, του Iliada Hotel, του Antigoni Hotel και του Flora Hotel Apts.

Αυτήν τη στιγμή ο όμιλός μας διαχειρίζεται δεκαπέντε ξενοδοχειακές μονάδες, ένα τουριστικό χωριό και δεκαοκτώ συγκροτήματα οργανωμένων διαμερισμάτων. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες είναι ιδιόκτητες και οι συνολικές κλίνες υπερβαίνουν τις 8.500, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% των διαθέσιμων κλινών στην Κύπρο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο επιθυμώ να επισημάνω είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες που διατηρεί ο όμιλός μας με τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς οργανισμούς (π.χ. ΤUI, Thomas Cook, First Choice και My Travel), με τους οποίους συνάπτει συμβόλαια (Allotment και Commitment) για διάθεση των κλινών του.

Επίσης, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο σημαιοφόρος της τουριστικής βιομηχανίας, με την υπογραφή συμβολαίων για τους χειμερινούς μήνες. Με την εμπειρία 25 ετών στον τομέα ανάπτυξης γης, ο όμιλός μας προέβλεψε τη ραγδαία ανάπτυξη του εν λόγω τομέα και φρόντισε να προμηθευτεί προνομιακά παραθαλάσσια τεμάχια γης, ιδανικά για την ανέγερση πολυτελών επαύλεων και διαμερισμάτων προς πώληση, στοχεύοντας έτσι στην επαναλαμβανόμενη εισροή εσόδων και στη συνεχή μεγιστοποίηση των κερδών μας.

Υπάρχουν ήδη υπό εξέλιξη δύο αξιόλογα έργα που αφορούν στην αξιοποίηση αυτών των τεμαχίων γης (Athena και Marlita) στην παραθαλάσσια περιοχή του Πρωταρά και το ενδιαφέρον τόσο από την κυπριακή αγορά όσο και από ξένες είναι μεγάλο.

Το Athena, το οποίο θα έχει σημαντική συνεισφορά στα φετινά μας οικονομικά αποτελέσματα, αποτελείται από είκοσι εννέα (29) παραθαλάσσιες επαύλεις και είκοσι τέσσερα (24) διαμερίσματα, που ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής τους, την ιδανική τοποθεσία τους καθώς και για την ξεχωριστή αισθητική στην αρχιτεκτονική τους.

* Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2007 θα προκύψει η νέα αποτίμηση των παγίων στοιχείων σας με βάση τις εύλογες αξίες. Πόσο αναμένετε να επηρεάσει το γεγονός αυτό το ύψος των ιδίων κεφαλαίων σας;

Αναμένουμε ότι η νέα αποτίμηση των παγίων στοιχείων μας θα επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό το ύψος των ιδίων κεφαλαίων μας, δεδομένης της σημαντικότατης ανοδικής πορείας που έχει σημειωθεί στις τιμές ακινήτων και γης τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

* Σε μια τέτοια περίπτωση ο δείκτης P/BV θα κυμαίνεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο της μονάδας. Σε ποια επίπεδα τιμών αναμένονται οι δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης με βάση τις εκτιμώμενες για φέτος οικονομικές επιδόσεις;

Είναι γεγονός ότι βάσει πολύ συντηρητικών προβλέψεων, ο δείκτης P/BV θα κυμαίνεται στο ήμισυ περίπου της μονάδας. Οι δείκτες P/E Ratio και μερισματικής απόδοσης αναμένεται να κινηθούν στο 10 και στο 2,75% αντίστοιχα, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη ελκυστική εικόνα της μετοχής μας.

Να σημειωθεί ότι ακολουθούμε συνεπή, σταθερή μερισματική πολιτική, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική μας επέκταση και με τις εν γένει χρηματοοικονομικές εξελίξεις, έχοντας ως γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ομίλου και των μετόχων μας.

Για το 2007 το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου μας αποφάσισε να γίνει καταβολή μερίσματος ύψους 75 σεντς £ (περίπου 1,28 λεπτά) ανά μετοχή, αυξημένου κατά 50% σε σχέση με το περυσινό.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 507 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 7/12 - 11/12/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v