Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Simon Fasdal: Πού κρύβονται οι ευκαιρίες στα ομόλογα

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η Ελλάδα, σημαντική η θετική επίπτωση από μια συμμετοχή των ομολόγων στο QE, τονίζει το κορυφαίο στέλεχος της Saxo Bank σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Γιατί δεν βλέπει «φούσκα» στις αγορές ομολόγων.

Simon Fasdal: Πού κρύβονται οι ευκαιρίες στα ομόλογα

Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε «φούσκα» στις αγορές των ομολόγων, σύμφωνα με τον επικεφαλής συναλλαγών σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank, Simon Fasdal.

Ο κ. Fasdal τονίζει στο Euro2day.gr ότι βλέπει πως η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στο QE θα έχει σημαντική θετική επίδραση, ενώ εξηγεί τις καινοτομίες που προσφέρει η πλατφόρμα συναλλαγών της Saxo Bank στα ομόλογα.

Για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές;

Κοιτάζοντας τους αριθμούς και βλέποντας πού βρισκόμασταν πέρυσι, είμαστε σε καλύτερη θέση. Μπορεί τα πράγματα να εξελίσσονται αργά, αλλά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και επίσης αυτά που είχαν συμφωνηθεί έχουν επιτευχθεί από την Ελλάδα. Φυσικά, είναι μια διαδικασία αργής αλλαγής αλλά όλα αυτά θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για μια συζήτηση για την προσθήκη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Νομίζω ότι η προσθήκη των ελληνικών ομολόγων θα είναι το επόμενο φυσικό στάδιο στη διαδικασία, γιατί σε επίπεδο κεντρικής τράπεζας είναι ένα μικρό βήμα, αλλά από την άλλη πλευρά, θα έχει πολύ σημαντική θετική επίδραση. Οπότε είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί και είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε κατά νου το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνολικά θα χρειαστεί χρόνος, αλλά υπήρχαν και άλλες χώρες που ήταν επίσης σε κρίση και τα κατάφεραν, και μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με αυτές τις δύο-τρεις περιπτώσεις χωρών. Ο κλάδος του τουρισμού θα είναι μια βασική πηγή ανάπτυξης αλλά, από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις και να φτιάξει επίσης τις βασικές αρχές του χρηματοοικονομικού της συστήματος.

Βλέπετε ευκαιρίες στις αγορές των ομολόγων με τις αποδόσεις τόσο χαμηλά και μετά από μία τόσο καλή πορεία φέτος;

Ναι, είναι γεγονός ότι στη διάρκεια του 2016, όλες οι κατηγορίες ομολόγων έχουν διαγράψει εξαιρετική πορεία. Η ποσοτική χαλάρωση και ο χαμηλός πληθωρισμός λειτούργησαν ως κινητήριες δυνάμεις, ωστόσο ρόλο έπαιξε και η επαναξιολόγηση των ομολόγων από τις αναδυόμενες αγορές, που επέστρεψαν στη μόδα. Ωστόσο δεν περιμένουμε στο τέταρτο τρίμηνο να καταρρεύσουν οι τιμές στα ομόλογα, δεν πιστεύω ότι η αγορά των ομολόγων βρίσκεται σε επίπεδα «φούσκας», δεν είμαστε καθόλου κοντά σε κάτι τέτοιο!

Στην πραγματικότητα, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η έλλειψη πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που προκύπτει όχι μόνο από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και από τη γενικότερη καθυστέρηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τα ομόλογα, αφού αποτρέπει -ή τουλάχιστον καθυστερεί- τις κεντρικές τράπεζες από το να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στάση, από τους ήπιους τόνους που τηρούν σήμερα. Ειδικά για τη Fed, ακόμα και αν ανεβάσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές, απέχουμε πολύ από τις παρελθοντικές περιόδους περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, που οι αυξήσεις που λάμβαναν χώρα ήταν έξι με επτά. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πού θα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο τέταρτο τρίμηνο.

Εξακολουθούμε να διατηρούμε ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα μεγαλύτερου χρόνου λήξης και τα συναφή προϊόντα, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άμεσων επιπτώσεων σε περίπτωση έξαρσης των φόβων για τον πληθωρισμό. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή, ωστόσο φανταστείτε μια ξαφνική και έντονη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, που θα υποδαύλιζε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Για τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, τα περισσότερα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης προσφέρουν ελάχιστη ή μηδενική αξία. Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχουν αρνητικές αποδόσεις. Συνεπώς, δεν διακρίνουμε καμία ιδιαίτερη αξία σε αυτή την κατηγορία αξιογράφων. Αντίθετα, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2016, το οποίο πυροδοτήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων: τη σταθεροποίηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, το γενικότερο υποτονικό συναίσθημα για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, τους δισταγμούς της Fed και τις χαλαρές πολιτικές της ΕΚΤ και της BoJ, καθώς και τις ήπιες δηλώσεις που ακολούθησαν τις μαζικές πωλήσεις μετοχών, στις αρχές του έτους.

Επίσης, παρατηρούμε μια αλλαγή στο allocation των μεγάλων pension funds. Από μια πολύ χαμηλή συμμετοχή στα χαρτοφυλάκια, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αυξάνονται σταδιακά, και ναι, είναι μια αργή διαδικασία, αλλά η τάση είναι σαφής. Ακόμα και σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να έχουν ευνοϊκότερη πορεία σε σχέση με άλλες κατηγορίες ομολόγων, αφού η άνοδος των παγκόσμιων αποδόσεων θα αποτελούσε ένδειξη υγείας για την παγκόσμια οικονομία, το ράλι του 2016 ουσιαστικά αφορούσε την ευθυγράμμιση με τις άλλες κατηγορίες ομολόγων και, τέλος, οι αναδυόμενες αγορές δεν θα αποτελούσαν την πιο ευάλωτη κατηγορία απέναντι σε περιστατικά ξαφνικής ανόδου των παγκόσμιων αποδόσεων.

Ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες στις συναλλαγές ομολόγων που προσφέρει η Saxo Bank στους επενδυτές;

Ναι, η Saxo Bank εγκαινίασε την πρώτη πλήρως ψηφιακή πρόταση στη διαπραγμάτευση εταιρικών και κρατικών ομολόγων και στο πλαίσιο της νέας αυτής πρότασης, προσφέρουμε στους πελάτες μας πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες σε περισσότερα από 5.000 εταιρικά και κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και υψηλής απόδοσης από ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεργασία με 40 από τους μεγαλύτερους παρόχους ρευστότητας στην αγορά ομολόγων, προσφέρουμε τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές μεγαλύτερη διαφάνεια, πιο οικονομική και πιο αποδοτική πρόσβαση στις επενδυτικές ευκαιρίες προϊόντων σταθερού εισοδήματος.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, οι περισσότερες συναλλαγές στην πλατφόρμα ολοκληρώνονται εντός λίγων δευτερολέπτων, ενώ οι πελάτες εξοικονομούν μεγάλα κόστη λόγω της ανταγωνιστικής φύσης ενός περιβάλλοντος που αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς dealers. Κατά μέσο όρο, μέσω της πλατφόρμας θα είναι εφικτή η καλύτερη τιμή κατά 30 μονάδες βάσης στα εταιρικά ομόλογα και κατά 5-10 μονάδες βάσης στα κυβερνητικά ομόλογα. Παράλληλα, το περιβάλλον των συναλλαγών δημιουργεί στους πελάτες παρόμοια εμπειρία συναλλαγών με αυτήν που έχουν συνηθίσει κατά τη διαπραγμάτευση μετοχών, προσφέροντας ταχύτητα εκτέλεσης και διαφάνεια, καθώς και μια τεχνολογία ικανή να αντεπεξέλθει στην πολύ πιο σύνθετη φύση των κατακερματισμένων αγορών ομολόγων, με απλό τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v