Cardico: Τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν

Αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της Cardico δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρίας, Ν. Καρδασιλάρης αναλύοντας το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εισηγμένης. Τι δηλώνει για τον περιορισμό κόστους, την αναβαθμισμένη σχέση με τους προμηθευτές του εξωτερικού, τη διευρυμένη γκάμα προϊόντων, αλλά και μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου.

Cardico: Τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Νίκος Καρδασιλάρης εξηγεί τους λόγους της περυσινής δυσμενέστατης συγκυρίας, αναλύει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείται και δηλώνει σαφώς αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της Cardico.

Αναφέρεται στον περιορισμό κόστους, στην αναβαθμισμένη σχέση με τους προμηθευτές του εξωτερικού, στη διευρυμένη γκάμα προϊόντων, στην αύξηση πωλήσεων, σε συζητήσεις για πώληση μη λειτουργικών ακινήτων και στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου με μετρητά.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Μετά την απρόσμενη περυσινή δυσμενή συγκυρία, ο όμιλός σας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι έχει αποδώσει μέχρι σήμερα;

Πράγματι πέρυσι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες λόγω απρόβλεπτων και απρόοπτων γεγονότων. Από τη μια πλευρά είχαμε τη ραγδαία μείωση στην τιμή της αμυγδαλόψιχας, που οδήγησε και σε αναστολή εργασιών μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, και από την άλλη την απεργία μεγάλης διάρκειας στα λιμάνια. Τα γεγονότα αυτά, όπως είναι φυσικό, επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Έτσι η διοίκηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε ενέργειες και δράσεις για τη βελτίωση της οργανωτικής, εταιρικής και χρηματοοικονομικής δομής του ομίλου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες είχαν ως στόχους την αξιοποίηση της θέσης που κατέχει η εταιρεία στην αγορά τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, τη μείωση του κόστους παραγωγής, διοίκησης και διάθεσης των προϊόντων καθώς και τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, μέσω της μετατροπής της χρονικής διάρκειας του δανεισμού αλλά και της μείωσής του με τη ρευστοποίηση στοιχείων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη λειτουργική δραστηριότητα του ομίλου.

Ειδικότερα, πετύχαμε ουσιαστική μείωση των εξόδων (περίπου 1.500.000 ευρώ σε ετήσια βάση), ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με νέες μεταποιητικές βιομηχανίες και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, εμπλουτίσαμε την γκάμα των προϊόντων τα οποία επεξεργαζόμαστε και τυποποιούμε (αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.), αξιοποιήσαμε τις παραγωγικές δυνατότητες της καινούργιας σύγχρονης μονάδας μας στο Σχηματάρι, ενισχύσαμε την εμπορική διεύθυνση εστιάζοντας στις πωλήσεις του εξωτερικού και, τέλος, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας και η νέα γενιά της οικογένειας.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ήδη απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και θα συνεχίσουν να είναι περισσότερο ορατά στο εγγύς μέλλον.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των φετινών αποτελεσμάτων της Cardico;

Καταφέρνοντας να αντεπεξέλθουμε στις μεγάλες δυσκολίες της περυσινής χρονιάς, το 2007 σηματοδοτεί για εμάς τη χρονιά της αναδιοργάνωσης και της σταθερότητας, της προσπάθειας για επαναφορά της εταιρείας στους ρυθμούς της περιόδου 2004 - 2005.

Ήδη με την έναρξη της νέας εσοδείας, την επαναφορά σε ομαλούς ρυθμούς τροφοδοσίας των πελατών μας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την είσοδο σε νέες αγορές ξεκίνησε από τον Οκτώβριο η ανάκαμψη, η οποία για το 2008 προβλέπεται ότι θα είναι ουσιαστική και θα επαναφέρει την εταιρεία στους παλιούς, γνώριμους ρυθμούς, ελαχιστοποιώντας τους πιθανούς κινδύνους.

Οι πελάτες του εξωτερικού εκτίμησαν το γεγονός ότι πέρυσι τιμήσατε τις συμφωνίες σας και έτσι υποχρεωθήκατε σε μεγάλη ζημία; Αν ναι, με ποιον τρόπο το ”εισπράττετε”;

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μας εκπροσωπεί τη χώρα στον κλάδο των ξηρών καρπών και αυτό είναι μια παράμετρος που έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη στρατηγική απόφασή μας να τιμήσουμε τα συμβόλαια αγοράς μας, γνωρίζοντας καλά τις πρόσκαιρες αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στα αποτελέσματά μας αλλά και ότι ενδεχομένως θα στενοχωρούσαμε ορισμένους φίλους μας.

Οι προμηθευτές μας αποτελούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Σήμερα όμως η απόφαση αυτή μας δικαιώνει και μας καθιστά προνομιακούς συνεργάτες των μεγαλύτερων οίκων της Αμερικής, των Blue Diamond, Paramount και όχι μόνο.

Τα οφέλη από τη στρατηγική απόφασή μας είναι πολυεπίπεδα και εστιάζονται στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών και μεγαλύτερων ποσοτήτων, καθώς και στο όριο πληρωμών. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα μπορούμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας με όρους πολύ καλύτερους σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης που σχεδιάζετε;

Οι επόμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από το λανσάρισμα νέων προϊόντων, την ανάπτυξη νέων αγορών και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, καθώς και την περαιτέρω μείωση των εξόδων.

Έτσι προγραμματίζουμε:

* Διείσδυση σε νέες αγορές με επώνυμα προϊόντα όπως ”αποξηραμένα φρούτα - Cardico” με ικανοποιητικά περιθώρια μικτού κέρδους και σταδιακή εξάπλωση και τοποθέτηση των προϊόντων πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό.

* Είσοδο σε νέες αγορές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργασία με δίκτυα διανομών σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία κ.ά.

* Ανάπτυξη νέων, σύγχρονων μορφών συσκευασίας και διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων, μια δράση που χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο. Διεύρυνση της συνεργασίας μας με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθώς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

* Δυναμική προώθηση και άλλων προϊόντων ξηρών καρπών καθώς και φρούτων, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά οποιουδήποτε δυνητικού κινδύνου από τυχόν αλλαγές στις τιμές των πρώτων υλών.

* Περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μέσω της πώλησης μη χρησιμοποιούμενων περιουσιακών στοιχείων (βρισκόμαστε σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές).

* Επαναδραστηριοποίηση της μονάδας επεξεργασίας φουντουκιών στη γεωργία.

* Πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε με αυξημένη ρευστότητα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την προνομιακή σχέση την οποία έχουμε με τους μεγάλους προμηθευτές μας και τους πολλούς, νέους πελάτες μας.

* Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα project το οποίο αφορά στη διατροφική αξία των ξηρών καρπών και θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού πωλήσεων, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο σημείο αυτό γιατί θα υπάρξει εμπεριστατωμένη ενημέρωση με την έναρξή του.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με την υλοποίηση αυτών των ενεργειών θέλουμε να πιστεύουμε ότι διασφαλίζουμε την προοπτική και τα αποτελέσματα της εταιρείας μας.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Φέτος καταφέρατε να επιστρέψετε σε κερδοφόρα πορεία. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει συνηθίσει να βλέπει την Cardico να παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις. Υπάρχουν ελπίδες να ξαναδούμε κάτι τέτοιο και σε ποιον χρονικό ορίζοντα;

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει συνηθίσει, όπως λέτε, να βλέπει την Cardico να παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αποδόσεις και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό είναι και το πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης. Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ο κλάδος μας ταλαιπωρήθηκε με τα απρόβλεπτα γεγονότα της περιόδου 2006 - 2007, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επαναληφθούν.

Τα γεγονότα αυτά, η έκταση των οποίων με κανέναν τρόπο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, προβλημάτισαν τη χρηματιστηριακή αγορά, ενδεχομένως δικαιολογημένα, σήμερα όμως πιστεύω ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία.

Η οικογένειά μας δραστηριοποιείται όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα με τις ίδιες σταθερές αξίες. Εμείς κλείνουμε τα αφτιά μας στις διάφορες Κασσάνδρες και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Προσπερνάμε τις υπερβολές που ενδεχομένως παρουσιάζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι με αφετηρία το 2007 η νέα χρονιά θα είναι διαφορετική για την εταιρεία μας.

Αναδημοσίευση από το φύλλο 506 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 30/11 - 04/12/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v