Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βορίδης: Ετσι θα δεχθούν οι δανειστές μείωση του πλεονάσματος

«Πατριωτικό και λαϊκό» το αίτημα για εκλογές, τονίζει στο Euro2day.gr o βουλευτής. Το νέο «συμβόλαιο» με τους εταίρους και η «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες. «Αλαζών και επηρμένος» ο Τσίπρας. Οι τηλεοπτικές άδειες και η εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ.

Βορίδης: Ετσι θα δεχθούν οι δανειστές μείωση του πλεονάσματος

Λίγα 24ωρα πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ Μάκης Βορίδης περιγράφει, μέσω του Euro2day.gr, το πλαίσιο του νέου πολιτικού αφηγήματος του κόμματος, στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μιλά για τη «Συμφωνία Αλήθειας» που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον ελληνικό λαό και εξηγεί για ποιο λόγο οι δανειστές θα «δεχθούν υποχρεωτικά» τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα, σε συνάρτηση με τη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 4% ανά έτος.

Ο βουλευτής Αττικής και πρώην υπουργός κάνει λόγο για «δικαίωση» της ΝΔ αναφορικά με τις εκλογές που ζητά από τον περασμένο Απρίλιο, χαρακτηρίζοντάς τες «πατριωτικό και λαϊκό αίτημα», ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Η εξουσία και η αλαζονεία τον έχουν τυφλώσει. Αλαζών, επηρμένος, υβρίζει αλλά... η Νέμεσις δεν αργεί», εκτιμά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας, υπό προϋποθέσεις, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αδύνατη, άνευ νοήματος και πολιτικά επικίνδυνη», σημειώνει.

Τι να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη; Θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ή, ως συνηθίζεται, ένα γενικό πλαίσιο;

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ένα πλαίσιο προγραμματικό καθώς και ορισμένες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία οικοδομώντας τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τον ελληνικό λαό. Μία τέτοια δέσμευση που ακούσατε τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας. Θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες δεσμεύσεις, που θα δημιουργήσουν ελπίδα και αισιοδοξία στον λαό μας.

Η ΝΔ μιλά για την ανάγκη σύναψης ενός νέου συμβολαίου με τους δανειστές. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό, όταν κορυφαία στελέχη των Βρυξελλών έχουν ταχθεί κατά των αλλαγών στους στόχους για τα πλεονάσματα;

Αποτελεί δέσμευσή μας και ταυτόχρονα πολιτικό μας στόχο η μείωση των πλεονασμάτων στο 2%. Τα πλεονάσματα αυτά όμως είναι συνδεδεμένα με την επίτευξη ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού στόχου, δηλαδή της μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 4% ανά έτος. Η επίτευξη αυτών των ρυθμών ανάπτυξης θα φέρνει κατ' αποτέλεσμα το ίδιο απόλυτο ποσό πλεονασμάτων, χωρίς όμως να στραγγαλίζεται η οικονομία. Το «μυστικό» για την επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας βρίσκεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην έξοδο από την ύφεση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσέλκυση επενδύσεων, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή με ένα σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα όσων υλοποιεί ο κ. Τσίπρας. Σε αυτό το περιβάλλον οι δανειστές θα δεχθούν υποχρεωτικά τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα, ειδικώς όταν θα ξέρουν ότι τα ποσά που θα απελευθερωθούν, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, δεν θα μετατραπεί σε προσλήψεις ημετέρων και διεύρυνση ενός ήδη μεγάλου και δυσλειτουργικού διεφθαρμένου κράτους αλλά θα χρησιμοποιηθεί για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αφενός και της ενεργού εσωτερικής ζητήσεως αφετέρου.

Ζητήσατε εκλογές από τον περασμένο Απρίλιο, μισό σχεδόν χρόνο μετά τις προηγούμενες. Εκ του αποτελέσματος, μήπως τελικά βιαστήκατε; Πότε βλέπετε κάλπες και ποιο θα είναι το διακύβευμά τους;

Πολύ καλά κάναμε που ζητήσαμε, πολύ καλά κάνουμε που ζητάμε εκλογές. Η δυναμική των πραγμάτων μάς δικαιώνει. Μιλάμε για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, μιλάμε για μία διακυβέρνηση που κάθε μέρα που περνάει σωρεύει δεινά. Η ανάγκη να προκληθούν εκλογές δεν είναι απαίτηση της «Νέας Δημοκρατίας». Ίσα-ίσα πολιτικά συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνά η διαφορά διευρύνεται, η συντριβή της Αριστεράς επέρχεται, η πιθανότητα αυτοδυναμίας αυξάνεται. Η Νέα Δημοκρατία κομματικά έχει μόνο να κερδίσει από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Η πατρίδα όμως καταστρέφεται, η ανασυγκρότησή της καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, ο λαός υποφέρει και απελπίζεται. Οι εκλογές είναι πατριωτικό και λαϊκό αίτημα. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον ένας αλαζονικός και εξουσιομανής πολιτικός, αδιάφορος για την καταστροφή που προξενεί, προκλητικός απέναντι στον λαό. Δεν είδατε πώς μίλησε στην υπό απόλυση δημοσιογράφο; Ο πανίσχυρος πρωθυπουργός να επιτίθεται στο θύμα των πολιτικών του. Τι είδους άνθρωπος το κάνει αυτό; Η εξουσία και η αλαζονεία τον έχουν τυφλώσει. Αλαζών, επηρμένος, υβρίζει αλλά «η Νέμεσις δεν αργεί».

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ; Θα ήταν εφικτό -υπό προϋποθέσεις- να υλοποιηθεί στην πράξη ο «μεγάλος συνασπισμός», με τη συμμετοχή τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ;

Αφήστε πρώτα να δούμε αν θα χρειάζεται συνεργασία και ποιες θα είναι οι δυνάμεις που θα εκπροσωπούνται στο επόμενο κοινοβούλιο. Η συζήτηση για τις συμμαχίες είναι πολύ πρόωρη. Η συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατη, άνευ νοήματος και πολιτικά επικίνδυνη.

Γιατί το κόμμα σας αντιδρά τόσο έντονα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών; Το τίμημα, πάντως, που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τον διαγωνισμό, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος.

Αντιδρούμε γιατί περιορίζεται η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η ενημέρωση. Αντιδρούμε γιατί άνευ λόγου χάνουν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι. Είναι αφελές να περιορίζει κάποιος τη συζήτηση για το δημόσιο συμφέρον στο τίμημα για τις άδειες. Το όφελος είναι οι θέσεις εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων, των μετοχών τους, των εργαζομένων, είναι δηλαδή το παραγόμενο προϊόν. Αντιδρούμε σε έναν αντισυνταγματικό νόμο, αντιδρούμε στον αυταρχισμό της Αριστεράς, αντιδρούμε στην οικοδόμηση ενός κράτους εχθρού της ελευθερίας. Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία είχε ως βασικό πλεονέκτημα ότι από το ίδιο τμήμα φάσματος μπορούσαν να εκπέμψουν περισσότερα κανάλια. Και για να τιμωρήσουμε τους μη πειθήνιους στην εξουσία της Αριστεράς δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας επέλεξε, αντί για περισσότερα, να έχουμε λιγότερα. Ο νόμος θα καταργηθεί, η ελευθερία θα επιστρέψει στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Είστε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ποια τα μέχρι τώρα συμπεράσματά σας;

Much ado about nothing, μέχρι στιγμής. Επικοινωνιακό show από ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, για να αποδείξουν την ύπαρξη της διαπλοκής. Προειλημμένες αποφάσεις, προκατασκευσμένα πορίσματα. Για ορισμένα δάνεια εξάλλου, ήδη διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παρά ταύτα, θα περιμένω για τη διαμόρφωση της τελικής μου θέσεως, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Η μέχρι τώρα εντύπωσή μου όμως είναι αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v