Σημαντική μείωση των απωλειών που κατέγραφε η Κως στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου και ισχυρές ενδείξεις για ολική επαναφορά της ζήτησης από το εξωτερικό για το 2017 στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, καταγράφει η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβύνου.
Σε αντίθεση με τα άλλα νησιά που σήκωσαν το βάρος υποδοχής των προσφυγικών ροών (Λέσβος, Σάμος) η Κως κατάφερε να «ψαλιδίσει» τις αρχικές απώλειες και η επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Κως εξηγεί στο Euro2day.gr γιατί συνέβη αυτό: «Κατ’αρχάς ηΚως διαθέτει διαφορετικό τουριστικό προϊόν από τα άλλα νησιά που δέχθηκαν πλήγμα εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Βασική διαφορά είναι οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί το νησί με μεγάλους τουρ οπερέϊτορ. Αυτοί προγραμματίζουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό πτήσεων και συνεργάζονται με πολλά ξενοδοχεία της Κω. Γι’αυτό, άλλωστε, η Κως είχε φθάσει να είναι τρίτος ή τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της χώρας».
Η Κ. Σβύνου περιγράφει στο Euro2day.gr την απόσταση που χρειάστηκε να διανυθεί από το κακό ξεκίνημα μέχρι την ανάκαμψη που καταγράφεται στην περίοδο αιχμής.
Η κακή φετινή εκκίνηση αποτυπώθηκε στην ακύρωση του 18% των πτήσεων που είχαν αρχικά προγραμματίσει οι τουρ οπερέϊτορ για την Κω. «Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτές που απέμειναν ξεπερνούν τις 900.000 θέσεις» λέει η Κ. Σβύνου.
Σε αντίθεση με τα δύο άλλα νησιά, δηλαδή, η Κως κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν άθικτο το μεγαλύτερο μέρος του «αγωγού» (πτήσεις) που τη συνδέει με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Έτσι, υπήρχε η βάση για μια επίθεση «γοητείας» στις αγορές. «Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μαζί με το νησί συμπορεύθηκαν και κάποιοι τουρ οπερέϊτορ. Είχαν προγραμματίσει μεγάλο αριθμό πτήσεων φέτος για την Κω, τα πρώτα δρομολόγια έφθασαν στο νησί με πολλές άδειες θέσεις και είχαν κάθε λόγο να αυξηθεί η ζήτηση» τονίζει η Κ. Σβύνου.
Η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού εξηγεί πως αναπτύχθηκε το σχέδιο αντεπίθεσης στις αγορές. «Αρχικά προχωρήσαμε σε ειδικές προσφορές με σκοπό να κατεβάσουμε την τιμή του πακέτου για τον τελικό επισκέπτη».
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να γίνουν ορατά αλλά δεν είχαν μόνο θετικό πρόσημο. «Οι ειδικές προσφορές λειτούργησαν μεν ως κίνητρο για να έρθουν οι ξένοι τουρίστες στο νησί, αλλά λειτούργησαν και ως μειονέκτημα. Συνέβαλλαν, μεν στην αύξηση της ζήτησης, αλλά προσέλκυσαν στο νησί επισκέπτες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Γεγονός που είχε πολλαπλό αρνητικό αντίκτυπο στις ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις του νησιού» λέει η Κ. Σβύνου.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων της Κω, ενώ η τουριστική κίνηση άρχισε να ανακάμπτει, την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις κατέγραφαν μείωση εσόδων.
«Η μείωση τζίρου σε κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φθάνει το 30%, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα φθάνει έως και το 70%. Επιπλέον, δεν υπάρχει ισοκατανομή των αφίξεων στο νησί με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις», εξηγεί.
Ταυτόχρονα με τις προσφορές των ξενοδόχων υλοποιήθηκαν ενέργειες προβολής της Κω. Όπως σημειώνει η επικεφαλής των ξενοδόχων βασικός αρωγός ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ στήριξαν μεταξύ άλλων ενεργειών προβολής, στέλνοντας travel bloggers στην Κω.
Πολυεπίπεδη και πολύ αποτελεσματική, σύμφωνα με την Κ. Σβύνου, ήταν η βοήθεια που πρόσφερε η Marketing Greece στην προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της Κω και της προώθησής της εντός και εκτός Ελλάδας. Κάποιες κινήσεις έγιναν και από τον Δήμο του νησιού, όπως αναφέρει η Κ. Σβύνου, αν και υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής που δεν βοήθησαν την προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του νησιού.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν δύο ενέργειες που υλοποιήθηκαν. Η πρώτη αφορούσε την αγορά της Πολωνίας από την οποία έφθασε στο νησί στις αρχές Μάϊου ένα αεροπλάνο γεμάτο με πωλητές γραφείων ταξιδίων και εκπροσώπους των ΜΜΕ της χώρας. Η δεύτερη αφορούσε στη διοργάνωση συνάντησης παραγόντων της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς που οργανώθηκε από την έγκυρη ταξιδιωτική έκδοση FVW. Τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με την Κ.Σβύνου, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά στην ανάκαμψη που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι κρατήσεις από τη Γερμανία.
Περιγράφοντας τον περιορισμό των απωλειών η πρόεδρος των ξενοδόχων της Κω εξηγεί πως τον Μάιο η μείωση κίνησης έφθασε το 22%, τον Ιούνιο η πτώση υποχώρησε στο -17% και τον Ιούλιο ακόμα περισσότερο στο -13%.
Σύμφωνα με την Κ. Σβύνου οι αγορές που λειτούργησαν ως μοχλοί για τον περιορισμό των απωλειών ήταν οι γερμανική και η βρετανική οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% των ξένων τουριστών που φθάνουν στην Κω.
Στον αντίποδα, ωστόσο, η Κ. Σβύνου επισημαίνει την εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζει φέτος η αγορά της Ολλανδίας με την πτώση να κινείται στα επίπεδα του -40%. Ας σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αγορά είναι η τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης πελατών για την Κω.
Για την αναθέρμανση της Ολλανδικής αγοράς προετοιμάζεται, ήδη, επικοινωνιακή αντεπίθεση της Κω. Το διάστημα 27-30 Οκτωβρίου, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να φθάσουν στο νησί πωλητές και ιδιοκτήτες Ολλανδικών ταξιδιωτικών γραφείων και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης.
Αυτό, όμως, που κάνει αισιόδοξους τους τουριστικούς παράγοντες της Κω είναι η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ για τον Οκτώβριο η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Κ. Σβύνου αν δεν είχε ακυρωθεί σχεδόν το 20% των πτήσεων και με δεδομένη τη δυναμική κρατήσεων του τελευταίου διαστήματος ίσως η χρονιά να έκλεινε κοντά στα περυσινά επίπεδα.
Η πρόεδρος των ξενοδόχων Κω, ωστόσο, εκτιμά ως η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί με μείωση της τάξης του 15%. Η ίδια, ωστόσο, αναφέρει πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επόμενη χρονιά καθώς, μεταξύ άλλων, καταγράφεται άνοδος και στις προκρατήσεις για το 2017.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ενδείξεις πως μικρού και μεσαίου μεγέθους τουρ οπερέϊτορ της Ολλανδίας που στέλνουν παραδοσιακά πελάτες τους στην Τουρκία αναζητούν ελληνικούς προορισμούς για την επόμενη χρονιά.
Η ολική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς την Κω, πάντως, δεν είναι δεδομένη και είναι εφικτή υπό έναν σοβαρό «αστερίσκο»: Αυτό που ευχόμαστε εμείς είναι να υπάρχει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώστε ότι η Κως δέχεται σοβαρό πλήγμα με πολλές ακυρώσεις από κάτοχους πράσινων διαβατηρίων της Τουρκίας (κρατικοί υπάλληλοι). Σημειώστε, επιπλέον, πως ακόμα και σήμερα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες του 2015 από τις προσφυγικές ροές προς την Κω διαμορφώνοντας στους ξένους τουρίστες μια εντελώς διαφορετική εικόνα απ’ αυτή που αντικρίζουν όταν φθάνουν εδώ».