Kleemann: Το βάρος τώρα στις ξένες αγορές

Στην ανάπτυξη από το εξωτερικό ρίχνει το βάρος της η διοίκηση της Kleemann Hellas. Με αιχμή του δόρατος νέες επενδύσεις που ανέρχονται στα 11 εκατ. € τη διετία 2007 - 2008 φιλοδοξεί να εισέλθει σε νέες αγορές με καινούργια προϊόντα, που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει τα μερίδιά της στην παγκόσμια αγορά, τονίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Κωνσταντίνος Κουκούντζος. Τα επόμενα βήματα της εισηγμένης.

Kleemann: Το βάρος τώρα στις ξένες αγορές
Στην ανάπτυξη από το εξωτερικό ρίχνει το βάρος της η διοίκηση της Kleemann Hellas. Με αιχμή του δόρατος νέες επενδύσεις που ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ τη διετία 2007 - 2008 η βιομηχανία φιλοδοξεί να εισέλθει σε νέες αγορές με καινούργια προϊόντα, που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει τα μερίδιά της στην παγκόσμια αγορά.

Τα επόμενα βήματα της Kleemann στοχοθετούνται στην παραγωγή ανελκυστήρων πολύ υψηλών ταχυτήτων, που θα ξεκινήσει μαζικά από τον επόμενο χρόνο. Για τους στόχους και τις προοπτικές της εταιρείας μίλησε στον ”Μ” ο γενικός διευθυντής, από τον Σεπτέμβριο, κ. Κωνσταντίνος Κουκούντζος.

Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Δώστε μας μία εικόνα των προοπτικών του κλάδου και πώς συνδέονται με την ανάπτυξή σας. Η οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνεται. Τι εναλλακτικές λύσεις έχετε για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης;

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας την τελευταία διετία η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται. H εταιρεία, πάντως, είναι προετοιμασμένη και για ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση στην ελληνική οικοδομική δραστηριότητα. Οι ενέργειές μας σε τέτοια περίπτωση εστιάζονται στο εξής τρίπτυχο: στην αύξηση της μέσης αξίας παραγγελίας, στον εκσυγχρονισμό ανελκυστήρων και στη διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας.

Η ανάπτυξη του ομίλου την επόμενη τριετία θα προέλθει από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό;

Κάθε αγορά έχει τη δική της δυναμική και δυνατότητα. Η ελληνική αγορά, παρά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, διαθέτει περιθώρια ανάπτυξης. Το μεγάλο βάρος της ανάπτυξής μας, βέβαια, πέφτει στις διεθνείς πωλήσεις, που το 2007 θα ανέλθουν σε περίπου 43 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 43% του συνολικού μας τζίρου. Είμαστε ”δυνατά” τοποθετημένοι σε αγορές όπου υπάρχει μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και αραβικά κράτη. Μάλιστα, προβλέπουμε το παραπάνω ποσοστό να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Στους στόχους για το 2007 που είχε θέσει η διοίκηση του ομίλου στον απολογισμό του 2006 συμπεριλαμβάνονταν η είσοδος σε νέες αγορές του εξωτερικού και η προώθηση επιχειρησιακών συνεργασιών με άλλες εταιρείες του κλάδου στη διεθνή αγορά. Επιτεύχθηκαν αυτοί οι στόχοι και πώς εννοείτε τις συνεργασίες με άλλες εταιρείες;

Οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν και με το παραπάνω. Έχουμε παρουσία από φέτος σε δύο νέες αγορές, στην Ολλανδία και στη Σκανδιναβία, που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία.

Ωστόσο, για την είσοδό μας στις εν λόγω χώρες χρειάστηκε μεγάλη προετοιμασία καθώς παρουσίαζαν δυσκολίες, εξαιτίας των τοπικών κανονισμών που τις διέπουν.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι πωλήσεις μας σ’ αυτές ανεβαίνουν σταθερά μήνα με τον μήνα. Για το 2007 προσδοκούμε πωλήσεις περί το 1 εκατ. ευρώ από τις αγορές αυτές, με αυξανόμενους ρυθμούς για το 2008. Παράλληλα, η Kleemann προετοιμάζεται για την είσοδό της και σε νέες αγορές, στις οποίες διαβλέπει περιθώρια ανάπτυξης.

Αναφορικά με τις συνεργασίες που πραγματοποιούμε στο εξωτερικό, μπορεί να είναι από μία απλή εμπορική συμφωνία μέχρι συνεργασία σε επίπεδο R&D.

Αναφέρω ως παράδειγμα την πρόσφατη συνεργασία μας με την ελβετική Bucher, για τον σχεδιασμό κινητήριου μηχανισμού με ειδική ηλεκτρονική βαλβίδα, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα στην κίνηση του υδραυλικού ανελκυστήρα και να επιτυγχάνεται χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Τις βαλβίδες κατασκευάζει για λογαριασμό μας η Bucher και μας τις προμηθεύει προκειμένου να ενταχθούν στα συστήματα που κατασκευάζουμε.

Επίσης, άλλο παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί η μεταφορά τεχνογνωσίας για ανελκυστήρες υψηλών ταχυτήτων από Γερμανούς κατασκευαστές, προκειμένου να ενδυναμωθεί η παρουσία μας σε χώρες όπως η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες ζητούνται τα αντίστοιχα προϊόντα.

Ποιες επενδύσεις ολοκληρώνονται φέτος και τι προγραμματίζετε για του χρόνου; Πώς θα ”κεφαλαιοποιηθούν” στα μεγέθη του ομίλου;

Ο αρχικός προγραμματισμός του ομίλου για τη διετία 2007 - 2008 έκανε λόγο για παραγωγικές επενδύσεις ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2007 θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2008 προγραμματίζονται άλλες που θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, στη διετία θα επενδύσουμε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο στη μητρική Kleemann και δευτερευόντως στη νεοϊδρυθείσα θυγατρική εταιρεία Moda Cabina και στη θυγατρική Klefer. Αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή πολυώροφου πύργου δοκιμών για την ανάπτυξη συστημάτων ανελκυστήρων υψηλών ταχυτήτων, στην κατασκευή νέων βιομηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων, στην απόκτηση νέου υψηλής τεχνολογίας μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και στην εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα του ομολογιακού δανείου;

Έχει αποφασιστεί ήδη η έκδοση ενός ή περισσότερων κοινών ομολογιακών δανείων, μέχρι το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της προγράμματος. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες με τέσσερις τράπεζες για την έκδοση ισάριθμων ομολογιακών δανείων. Θα προηγηθούν τα δύο, συνολικού ποσού 19 εκατ. ευρώ, για τα οποία σύντομα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων, και θα ακολουθήσουν άλλα δύο, συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο τα μεγέθη του ομίλου είχαν συμπιεστεί εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών. Έχει εξομαλυνθεί το πρόβλημα αυτό;

Είχαμε δηλώσει και τότε ότι η μείωση αυτή ήταν παροδική και οφειλόταν στη μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η οποία όμως έχει ήδη αρχίσει να ενσωματώνεται στις τελικές τιμές των προϊόντων. Για τον λόγο αυτόν εκτιμούμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2007 η εικόνα της κερδοφορίας θα αλλάξει και στη λήξη του 2007 τα κέρδη προ φόρων θα ανέλθουν σε 15,9 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το 2006.

Η παρουσία των θεσμικών επενδυτών στην εταιρεία έχει διευρυνθεί τον τελευταίο καιρό; Σας ενδιαφέρει να αυξήσετε περαιτέρω τη συμμετοχή τους;

Μετά τις θέσεις που απέκτησαν διεθνή ”επώνυμα” επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο μετοχολόγιο της εταιρείας το 2006, δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς κάτι. Οι ξένοι κατά κύριο λόγο και οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους και το ποσοστό τους υπολογίζεται σε περίπου 15%, γεγονός που μας ικανοποιεί, καθώς έτσι επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας.

Αφενός μας ενδιαφέρει πράγματι η αύξηση της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών, αφετέρου η αγάπη και η πίστη των βασικών μετόχων στην εταιρεία υπαγορεύει τη διατήρηση μεγάλου μέρους των μετοχών της.

Είστε ικανοποιημένοι από την εμπορευσιμότητα της μετοχής σας; Εσείς ο ίδιος, άλλωστε, έχετε προβεί από τον Σεπτέμβριο σε συνεχείς αγορές μετοχών της εταιρείας.

Είναι αλήθεια ότι οι προσδοκίες μας είναι άλλες από αυτές της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η αγορά έχει τους κανόνες της και τους ρυθμούς της. Όταν πιστεύουμε ότι η μετοχή βρίσκεται σε χαμηλότερη αποτίμηση από την πραγματική της αξία, τότε κρίνουμε λογικό να προβούμε σε κάποια αγορά, στα μέτρα του δυνατού, όπως έγινε πρόσφατα όχι μόνο από εμένα αλλά και από τα αδέλφια μου, Νίκο και Κατερίνα, ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Η εμπορευσιμότητα σαφώς είναι ένα θέμα, όμως μην ξεχνάτε ότι δεν έχει σχέση μόνο με το free float κάθε μετοχής αλλά και με τη διάρκεια διατήρησης της θέσης από τους επενδυτές. Και εμείς πιστεύουμε ότι η πλειονότητα των επενδυτών μας συνειδητά επιλέγει να διατηρήσει τη θέση της στην εταιρεία.

Ποια θα είναι η μερισματική πολιτική σας για φέτος;

Είναι νωρίς ακόμη για να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο, εκτιμώ όμως ότι τα αναμενόμενα κέρδη της χρήσης δημιουργούν περιθώρια για μερισματική πολιτική αντίστοιχη των προηγούμενων χρόνων.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 504 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 16/11 - 20/11/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v