Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει το... δεξιό ΚΚΕ!

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται «δεν βγαίνει», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Γιατί είναι απαισιόδοξος για την οικονομία και γιατί αποκρούει την θεωρία του «πιεσμένου ελατηρίου». Οι θέσεις του κόμματος για τα εργασιακά και γιατί αμφισβητεί την επιτυχία στο ΕΣΠΑ.

Χατζηδάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει το... δεξιό ΚΚΕ!

Το σχέδιο με το οποίο η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πειστούν οι δανειστές για το νέο μείγμα πολιτικής, εξηγεί, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, o αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Εστιάζει στο τρίπτυχο «μείωση φόρων, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων», ως τα βασικά συστατικά του προτεινόμενου νέου μοντέλου οικονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας τον «αδιέξοδο συνδυασμό» της υπερφορολόγησης και των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει απαισιόδοξος για την περί ανάκαμψης εκτίμηση της Κομισιόν στο επόμενο εξάμηνο, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τον καταγγέλλει ότι «αποφεύγει τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο διάολος το λιβάνι».

Όσον αφορά το κόμμα του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί «μέσα σε λίγους μήνες έχουν γίνει τεράστια βήματα», υποστηρίζει ότι δεν ακολουθείται η πολιτική του «ώριμου φρούτου» και αποτιμά την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Δεδομένων αφενός της αποτυχημένης αντίστοιχης προσπάθειας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου δηλώσεων (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί κ.ά) κατά της αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και οι δανειστές θα πειστούν;

Θα τους μιλήσουμε με τη γλώσσα της κοινής λογικής. Όχι ως δεξιό ΚΚΕ. Θα τους παρουσιάσουμε έγκαιρα, πριν τις εκλογές, ένα εναλλακτικό σχέδιο ρεαλιστικό και καλά μελετημένο με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και χαμηλότερα πλεονάσματα για να βγαίνει το πρόγραμμα.

Προφανώς δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Θα τους προτείνουμε ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του όλα όσα έγιναν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια περίπου. Αφού έγινε εκεί, γιατί όχι εδώ;

Άλλωστε γνωρίζουν -όλοι γνωρίζουμε- ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αυτή την ώρα δεν βγαίνει. Αυτός ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, δεν είναι απλώς υφεσιακός, είναι αδιέξοδος.

Αν τους επόμενους μήνες γίνετε κυβέρνηση, πόσο χρόνο θα απαιτήσει η επίτευξη ανάπτυξης 4%, όπως υποστηρίζει η ΝΔ;

Αυτό προφανώς θα εξαρτηθεί από το σημείο που θα παραλάβουμε την ελληνική οικονομία, το σημείο εκκίνησης. Να είστε πάντως βέβαιος ότι και μόνο η πολιτική αλλαγή θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και θα της δώσει ώθηση.
Μια κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις θα αλλάξει αμέσως την εικόνα της Ελλάδας και τον τρόπο που μας βλέπουν οι αγορές και οι επενδυτές. Και εφόσον αυτή η αλλαγή κλίματος συνδυαστεί με ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες και στην αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ο στόχος για 4% ανάπτυξη θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Το Σεπτέμβριο, όταν μιλήσουμε αναλυτικά για το οικονομικό μας πρόγραμμα, θα σας πούμε περισσότερα.

Ασπάζεστε την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάκαμψη το β' εξάμηνο και ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017;

Γνωρίζετε ότι αυτές είναι προβλέψεις που αναθεωρούνται. Όμως για να έχουμε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση για το 2017 θα πρέπει πρώτα να δούμε που θα κλείσει το 2016. Η Κομισιόν έχει προβλέψει ύφεση 0,3%, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση 0,7% και ο ΙΟΒΕ σε νεώτερη εκτίμηση που έχει κάνει προβλέπει ύφεση 1%.
Πρέπει, ωστόσο, να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Σας είπα και παραπάνω: το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και η προσδοκία της κυβέρνησης ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα λειτουργήσει η θεωρία του ελατήριου δεν επαληθεύτηκε. Η οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται. Οι φόροι έχουν στραγγαλίσει την οικονομική δραστηριότητα και η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του «ου μπλέξεις» για τους επενδυτές. Όσο όμως δεν έχουμε νέες επενδύσεις η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπροστά ούτε θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί η ΝΔ αρνείται να συμμετάσχει σε «προσχηματικές διαδικασίες», όπως τις χαρακτηρίσατε; Υιοθετείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σε νερό και ρεύμα και βασικών ρυθμίσεων στα εργασιακά;

Η ΝΔ πιστεύει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει. Ωστόσο είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συναινετική διάθεση και δεν μας δίνει το περιθώριο να συνεννοηθούμε. Σας θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, μόλις έγινε αρχηγός της ΝΔ, ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση για να προτείνουμε από κοινού τις αναθεωρητέες διατάξεις. Η συνεννόηση των 2 μεγάλων κομμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Αναθεώρηση με δεδομένο ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από τη σημερινή και την επόμενη Βουλή. Με 180 τώρα και 150 μετά ή και το αντίστροφο.

Η απάντηση που μας έδωσε ο κ. Τσίπρα την εβδομάδα που πέρασε ήταν του τύπου: «αυτά σας προτείνω, αν σας αρέσει έχει καλώς, αλλιώς κόψτε το κεφάλι σας». Έτσι όμως ο ίδιος υπονομεύει την Αναθεώρηση. Και παρουσίασε μια πρόχειρη και βιαστική πρόταση για να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες της εβδομάδας. Σ' αυτό το πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης είναι και η δήθεν συνταγματοποίηση θεμάτων όπως το νερό, το ρεύμα και τα εργασιακά. Είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα που στόχο έχει να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια τους! Διότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση για το ρεύμα και το νερό έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές που οδηγούν αργά ή γρήγορα στην ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης τα εργασιακά θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της ερχόμενης αξιολόγησης. Και φυσικά: κουβέντα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κουβέντα για τις επενδύσεις!

Ποια είναι ακριβώς η θέση της ΝΔ στο θέμα των εργασιακών; Πώς απαντάτε στην κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι υιοθετείτε «ατζέντα ΔΝΤ»;

Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει.

Αντιθέτως, θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982 ο οποίος πιστεύουμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενσωματώσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Όλοι που συμμετέχουμε στον δημόσιο βίο υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές κλπ πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντεί τη ΝΔ και να διαστρεβλώνει τις θέσεις της. Βεβαίως η «ατζέντα ΔΝΤ» είναι πταίσμα μπροστά σε άλλα που έχουμε ακούσει αυτά τα χρόνια όπως, λ.χ., δοσίλογοι, γερμανοτσολιάδες κλπ. Όμως όσα έχει κατά καιρούς πει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ώρα που τα «λούζεται». Η πραγματικότητα τους εκδικείται συνεχώς.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά η χώρα βρέθηκε στην πρώτη θέση σε απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων. Ως αρμόδιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, πώς σχολιάζετε;

Η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ προσπαθεί να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Η αλήθεια είναι ήδη το 2014 ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος είχε φτάσει στο 85% και η Ελλάδα ήταν στην 4η θέση μεταξύ 28 χωρών της Ε.Ε. Και είχαμε ξεκινήσει το 2012 από τη 18η θέση. Προσθέστε, επίσης, ότι το 2015 αποφασίστηκε τελικά η Ελλάδα να μην καταβάλει εθνική συμμετοχή. Άρα η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ουσιαστικά όχι από το 85% στο 100%, αλλά από το 85% στο 95%. Αυτό εξηγεί και την εξέλιξη για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας, αγνοώντας την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, αλλά και το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επίσης η κυβέρνηση παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εκκριθεί 3ο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014 και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο.

Όμως παρά τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ παραμένει σχεδόν μηδενική. Η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα φτάνει στο 1,78% που αντιστοιχεί σε δαπάνες 225 εκατ. ευρώ. και στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση ανέρχεται στο 0.87% που αντιστοιχεί σε δαπάνες 47εκατ. ευρώ.
Επίσης, παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, την αξιολόγηση των προτάσεων και την έναρξη υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων.

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην «εντατική» και η πόλωση μεταξύ των κομμάτων συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη. Μήπως ήρθε η ώρα για μια πραγματική συνεννόηση και συνεργασία του πολιτικού μας κόσμου προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση;

Θα σας έλεγα ότι ή ώρα αυτή έχει έρθει εδώ και χρόνια από την ώρα που ξέσπασε η κρίση. Δυστυχώς, όμως, κάποιες δυνάμεις επένδυσαν στον λαϊκισμό για να καβαλήσουν το κύμα της δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια συνεννόησης ακόμα και στα στοιχειώδη. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική επιλογή η πόλωση. Δεν θέλει τη συνεννόηση με μας τους «τρισκατάρατους». Αυτό είναι το φύλλο συκής για τις ανακολουθίες, τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς της πολιτική του.

Η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των αλάθητων, αλλά προσπάθησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ειδικά πέρυσι το καλοκαίρι έβαλε πλάτη για να μείνει η χώρα στο ευρώ και στήριξε μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου την κυβέρνηση. Αντί όμως ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης που διαμορφώθηκε τότε επέλεξε και πάλι την πόλωση προσφεύγοντας σε εκλογές. Και στη συνέχεια επέλεξε να κυβερνήσει μόνο με τους ΑΝΕΛ και να αποφεύγει τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως ο διάολος το λιβάνι.

Είναι πολλά τα παραδείγματα σε αρκετούς τομείς πολιτικής που μπορώ να επικαλεστώ. Στέκομαι όμως στο τελευταίο αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Είναι ένα θέμα που κατ' εξοχήν προσφέρεται για συνεννόηση και του προσφέρθηκε από την πλευρά της ΝΔ. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει αυτή την προοπτική. Λοιπόν, είναι επιβεβλημένη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων –κοντεύουμε να χάσουμε ολόκληρη τη δεκαετία από την κρίση- αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτή με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται, ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς, αυτό οφείλεται στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της φθοράς του από την άσκηση εξουσίας και όχι στην πειστικότητα των δικών σας επιχειρημάτων. Πρόκειται για την περίπτωση του «ώριμου φρούτου»; Μήπως χρειάζεται η ΝΔ να αναδιαμορφώσει μέρος της στρατηγικής της;

Καταρχάς δεν συμμερίζομαι αυτή την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Σας θυμίζω ότι πριν 8 μήνες η ΝΔ ήταν σχεδόν ξεγραμμένη όταν φαινόταν ότι δεν είναι ικανή ακόμα και εσωκομματικές εκλογές να οργανώσει. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις ακόμα και αυτές που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αυγή» εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 6,7,8 ακόμα και 11 μονάδες. Ακόμα σημαντικότερα, ωστόσο, είναι τα επιμέρους ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία αυτών των δημοσκοπήσεων. Λ.χ., ο Κυριάκος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Τσίπρα, υπάρχει σημαντική απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, οι ψηφοφόροι θεωρούν ξανά ικανότερη τη ΝΔ σε διάφορους τομείς διακυβέρνησης κ.ο.κ.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι –παρόλο που βρισκόμαστε μακριά από τις εκλογές και οι ψηφοφόροι εμφανίζονται αναποφάσιστοι και αποστασιοποιημένοι από τις πολιτικές εξελίξεις– η ΝΔ έχει αρχίσει να εισπράττει θετική αποδοχή από τους πολίτες. Γι' αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε κατακαλόκαιρο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο , παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι πλέον είναι 2ο κόμμα.

Πέραν αυτών, η ΝΔ δεν ακολουθεί πολιτική ώριμου φρούτου. Διεκδικεί τη θετική ψήφο των πολιτών και γι' αυτό εργάζεται σκληρά σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω: άλλαξε ηγεσία και πήρε γενναίες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό της στο συνέδριο της ΝΔ. Κάνει συνέχεια ανοίγματα στην κοινωνία, για παράδειγμα με τις επισκέψεις και παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε χώρους δουλειάς, με την ανοιχτή πρόσκληση για εμπειρογνώμονες στο πρόγραμμα, με τη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες και τη διαβούλευση με τους φορείς για το πρόγραμμα.

Ασκεί σκληρή αντιπολίτευση όπου χρειάζεται και πιέζει την κυβέρνηση για να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, καταθέτοντας και τις προτάσεις της για κάθε σοβαρό θέμα που ανακύπτει. Νομίζω, λοιπόν, ότι η ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες έχει κάνει πραγματικά τεράστια βήματα και αυτό είναι κάτι που το βλέπουν και το αναγνωρίζουν οι πολίτες, Βεβαίως δεν επαναπαυόμαστε, ούτε βλέπουμε με αλαζονεία τις δημοσκοπήσεις. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε και σ' αυτή την πορεία είναι ευπρόσδεκτες οι όποιες συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση ενόψει της διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο επιβλέπετε. Πόσοι πολίτες συμμετείχαν και ποια τα συμπεράσματά σας; Τι να περιμένουμε από το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί -τουλάχιστον το οικονομικό σκέλος του- στη ΔΕΘ;

Η ηλεκτρονική διαβούλευση για το πρόγραμμα βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Περίπου 25.000 πολίτες έκαναν τον κόπο να μπουν στην ιστοσελίδα της ΝΔ και να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιό μας. Ειλικρινά είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή για τα ελληνικά δεδομένα. Για πρώτη φορά έχουμε μια τόσο ευρεία συμμετοχή πολιτών για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος ενός κόμματος. Και αυτό δείχνει όχι μόνο την αγωνία των πολιτών για το μέλλον της χώρας, αλλά και την προσδοκία που υπάρχει από τη ΝΔ.

Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Από τη μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους και να επαναλάβω ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη γνώμη τους. Για εμάς η διαβούλευση δεν ήταν μια άσκηση δημοσίων σχέσεων.

Όσον αφορά το Οικονομικό Πρόγραμμα της ΝΔ που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ εκείνο που πρέπει να περιμένετε είναι σοβαρές και μελετημένες προτάσεις για τη μείωση των φόρων, τη μείωση των δαπανών και την προσέλκυση επενδύσεων. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα άλλο μοντέλο οικονομικής πολιτικής μου να μπορεί να σταθεί τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους δανειστές μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v