Σε μία κρίσιμη περίοδο (και) για το ΧΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης "ανοίγει τα χαρτιά" του στο Euro2day.gr.
Ο επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς περιγράφει τα σχέδια για τη "νέα αγορά εταιρικών ομολόγων", το crowdfunding και άλλα αναπτυξιακά/χρηματοδοτικά εργαλεία, τις κινήσεις άμεσης απόδοσης που μπορούν να "απελευθερώσουν" ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, το "νέο χρήμα", τη φορολογία των ΑΕΕΑΠ, τους ελέγχους της Επιτροπής αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Η συνέντευξη του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς
Κύριε Γκότση, σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση το χρηματιστήριο, η κεφαλαιαγορά, ο τραπεζικός κλάδος με το επιχειρείν (και όχι μόνο) να ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας/χρηματοδότησης σε μία συγκυρία που το επενδυτικό θερμόμετρο είναι στο ναδίρ και ο τραπεζικός κλάδος σε συνεχή διόρθωση.
Προφανώς (και) η αγορά έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση και δεν αποκλείεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.
Γι' αυτό σε αυτή τη συγκυρία προωθούμε άμεσα τη λειτουργία της "νέας αγοράς εταιρικών ομολόγων", ούτως ώστε να δοθούν τα περιθώρια ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της πιθανής προσέλκυσης κεφαλαίων.
Στο ν/σ για τους ΟΣΕΚΑ (Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα απελευθερώνεται το όριο του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, ώστε να μπορεί μία εταιρεία να βγει με υψηλότερο του 5,5%, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Εκτιμάτε πώς σε αυτή την κατάσταση όπως είναι η αγορά, θα βρεθούν κεφάλαια πρόθυμα να επενδυθούν σε εταιρικά ομόλογα;
Μεγάλος εισηγμένος όμιλος έχει στα άμεσα σχέδιά του ομολογιακό δάνειο προκειμένου να ενισχύσει την αναπτυξιακή δραστηριότητά του στην Ελλάδα.
Να υποθέσω πως αναφέρεσθε στο ύψους 40 εκατ. ευρώ (όπως ακούγεται ότι θα φτάσει τελικά το ύψος του) του Φουρλή, το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο για πρώτη φορά στο ΧΑ (μέσω της ΕΝ.Α).
Δεν είναι η μόνη περίπτωση, απεναντίας. Μικρότερες εταιρείες εξετάζουν ομολογιακά για λιγότερα κεφάλαια, που μπορεί να εξευρεθούν με σχετικά λογικά επιτόκια.
Με αυτόν τον τρόπο και αν τελικά λειτουργήσει -όπως τη σχεδιάζουμε- η νέα αγορά, θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Τα ομόλογα θα είναι απλά, με τη λήξη της έκδοσης η εταιρεία δεν θα έχει σχέση με το χρηματιστήριο, τα κόστη δε είναι πολύ χαμηλότερα και δελεαστικά από την εισαγωγή μίας εταιρείας στην υποκείμενη αγορά.
Κρίνοντας όμως από την τελευταία 2ημερίδα των ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη και από τα λεγόμενα του ιδίου του προέδρου του ΧΑ, το ενδιαφέρον των ξένων στο 5ο Greek Day ήταν πενιχρό.
Η οργάνωση, οι συναντήσεις, οι επαφές, η συμμετοχή ξένων, τα πάνελ, όλα όσα επιμελήθηκαν ο κ. Σωκρ. Λαζαρίδης σε συνεργασία με το Ελληνικό- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Σίμος Αναστασόπουλος) ήταν στοχευμένα και το πιθανότερο είναι ότι τα οφέλη θα φανούν σε εύλογο χρόνο και όχι άμεσα τώρα. Πάντως θα φανούν. Επίσης ήταν σημαντικές και οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με 20 fund managers. Γενικά εκτιμώ πως έγινε δουλειά.
Ομως εμείς θέλουμε σαν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προσδώσουμε έναν πιο αναπτυξιακό (πέραν του εποπτικού/ελεγκτικού) χαρακτήρα, να γίνουμε κάτι σαν 50% αναπτυξιακός φορέας - 50% εποπτικός. Εργαζόμεθα με το Χρηματιστήριο και βέβαια με τους αρμόδιους οικονομικούς επιτελείς, ώστε να προωθηθούν λύσεις για τη ρευστότητα των εταιρειών και εκ των έσω.
Επιδίωξή μας να δοθεί βαρύτητα στις νέες, μικρές ακόμη και προσωπικές επιχειρήσεις, σε καινοτόμους ανθρώπους, να γίνουν επιτέλους βήματα στο θέμα λ.χ. του crowdfunding.
Το ακούμε, το ακούν όλοι οι startuppers κάτι χρόνια, κ. Γκότση. Κάτι χρόνια παλαιότερα, άκουγε η αγορά από χρηματιστήριο για παράλληλη εισαγωγή ναυτιλιακών της ποντοπόρου (επί θητείας Σπ. Καπράλου), για νέες αγορές, για συνεργασίες, για αναβαθμίσεις... και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Λόγια και σχέδια πολλά (προφανώς και κόστη πεταμένα), ένα περιφερειακό χρηματιστήριο, μία κεφαλαιαγορά που δεδομένης της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος δεν δύναται να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, είτε σε μεγάλες, είτε σε μεσαίες, μικρές επιχειρήσεις, σε νέους ανθρώπους.
Θα φανεί περίεργο, πολύ αισιόδοξο, αλλά όντως με την αγορά, την οικονομία σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να γίνουν βήματα... να δοθούν βοήθειες... να απευθυνθεί η επιχειρηματική κοινότητα σε εν δυνάμει ενδιαφερόμενους να τοποθετήσουν/εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε υγιείς, καινοτόμες επιχειρήσεις.
Θα μπορούσε με αυτούς τους τρόπους να προσελκυσθεί και χρήμα, που είναι "κρυμμένο" και δεν επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα;
Θα ήταν μία καλή ευκαιρία, πρόκληση θα έλεγα να δοκιμασθεί όντως στην πράξη, εάν υπάρχει κόσμος που θα μπορούσε ένα μέρος των "κρυμμένων" να το εμπιστευτεί στις εταιρείες, σε νέες ιδέες, να το εμπιστευτεί στην αγορά.
Θα μπορούσε μάλιστα αυτό το "χρήμα" να τύγχανε ανάλογων δελεαστικών κινήτρων (για παράδειγμα να μπορεί να κινηθεί ως... νέο χρήμα), να ξεπεράσει τον σκόπελο των capital controls, όπως ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πώς θα μπορούσε να κινηθεί και πάλι η αγορά;
Η αγορά είναι (και) ψυχολογία, θα μπορούσε με κινήσεις όχι θεαματικές, όχι κόστους ,να περαστεί ένα μήνυμα πως κάτι βελτιώνεται. Φερειπείν στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σχέδια για το "νέο χρήμα", προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να λειτουργήσει καλύτερα ένα μέρος της αγοράς.
Πρακτικά θα μπορούσε χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το σύστημα λ.χ. να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης (στα 480 από 420, που ισχύει), να γίνουν κινήσεις καθημερινότητας που ναι μεν δεν βαραίνουν ιδιαίτερα την κατάσταση, μπορούν ωστόσο να συμβάλουν έστω λίγο στη βελτίωση της ψυχολογίας, του κλίματος.
Ομως ,από την άλλη, το κράτος "βομβαρδίζει" φορολογικά τον επιχειρηματία, τον καταναλωτή, τον φορολογούμενο.
Στην περίπτωση των ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) και θα παραπέμψω στο εμπεριστατωμένο θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη: Οι αντιδράσεις των ΑΕΕΑΠ μετά το... φoρολογικό σοκ, η επιβάρυνση ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Δεν θα μπορούσε με ένα πιο ευέλικτο φορο-πλαίσιο και ο κλάδος να κινηθεί και προοπτικά να προκύψουν περισσότερες πηγές εσόδων (για το Δημόσιο) από την αναθέρμανση του κλάδου (και των παρεμφερών)...
Εχουμε μεταφέρει τις δικές μας προτάσεις στους αρμοδίους, εκτιμούμε πως θα μπορούσε να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Τα σχέδιά σας, άμεσα και πιο μακροπρόθεσμα;
Με το που ξεκινά η νέα αγορά θα οργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης τόσο των ειδικών όσο και του κοινού.
Προωθούμε πλαίσιο για τα αμοιβαία, για τα funds, για προϊόντα-εργαλεία ώστε να λειτουργήσουν εναλλακτικά στην προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων.
Ακριβώς επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση, εκτιμούμε πως τώρα μπορεί να γίνουν βήματα, να δοθεί προοπτική, να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι.
Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους επενδυτές, δίπλα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις.
Περισσότερο δε στους μικρότερους επιχειρηματίες -κάτι που θα επιτευχθεί με την απελευθέρωση του ορίου του δικαιοπρακτικού επιτοκίου-, να "ανοίξουν" προς το κοινό νέες καινοτόμες εταιρείες και ιδέες. Βλέπετε πώς λειτουργούν οι startup μικρές εταιρείες σε αγορές όπως φερειπείν του Ισραήλ, της Ισπανίας, της Ιταλίας κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσπαθήσουμε, να τονώσουμε τον κόσμο όσο μπορούμε, να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, να επιχειρήσουμε να δώσουμε μία προοπτική μέσα σε αυτή την τόσο δυσχερή πραγματικότητα.
Αλίμονο εάν δεν το προσπαθήσουμε...