Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Δαμιανάκης: Αύξηση 30% στις εξαγωγές ο στόχος της Κρητών Αρτος

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος κ. Μανόλης Δαμιανάκης μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία και τις προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας. Η ύφεση στην εγχώρια αγορά, οι φετινοί στόχοι και η έκδοση εταιρικού ομολόγου.

Μ. Δαμιανάκης: Αύξηση 30% στις εξαγωγές ο στόχος της Κρητών Αρτος

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος κ. Μανόλης Δαμιανάκης αξιολογεί το 2015 ως μια θετική χρονιά για την εταιρεία και για το 2016 ανεβάζει τον πήχη, με βασικό μοχλό την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Το εταιρικό ομόλογο που προτίθεται να εκδώσει η εισηγμένη αποσκοπεί στην μερική αποπληρωμή δανείων, αλλά και στην άντληση κεφαλαίων που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των πωλήσεων.

Κύριε Δαμιανάκη, πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της Κρητών Άρτος μέσα στο 2015;

Ο αρχικός μας στόχος για το 2015 ήταν να ανεβάσουμε τις πωλήσεις μας κατά 15%, αλλά τελικά κλείσαμε στο +10%. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (EBITDA) είχαμε μια υποχώρηση από τα 822 στα 646 χιλ. ευρώ, η οποία περιόρισε και το προ φόρων αποτέλεσμά μας. Η πτώση των λειτουργικών μας επιδόσεων οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, στη μεγαλύτερη δαπάνη για διαφήμιση και δεύτερον στη γενική επισκευή ολόκληρου του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, έξοδο όμως που δεν είναι επαναλαμβανόμενο. Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για την Κρητών Άρτος, μέσα σε ένα αναμφίβολα πολύ δύσκολο έτος. Καταφέραμε να κλείσουμε νέες δουλειές και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να συνάψουμε και άλλες συνεργασίες στο μέλλον. Η διαφήμιση έφερε πολύ καλό αποτέλεσμα στο κομμάτι της εταιρικής μας ταυτότητας. Βελτιώσαμε την οργάνωσή μας, αναβαθμίσαμε τα προϊόντα μας και την ποιότητά τους, δημιουργήσαμε ενιαία μακέτα σε όλα τα προϊόντα και λανσάραμε τέσσερις νέους καινοτόμους κωδικούς.

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καθόλου ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία. Ποιοι είναι οι στόχοι της Κρητών Άρτος;

Το 2016 θα αποτελέσει μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο εκτιμώ -όπως και οι άλλοι παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινωνώ- ότι συνοδεύτηκε από νέα πτώση στις πωλήσεις των super markets, καθώς η μέση καταναλωτική συμπεριφορά είναι έντονα επηρεασμένη από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και από την εμπέδωση ενός κλίματος εντονότερης ανασφάλειας. Η Κρητών Άρτος πάντως, κατάφερε στο πρώτο φετινό τρίμηνο να βρίσκεται σε επίπεδο πωλήσεων λίγο πάνω σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές της επιδόσεις. Φέτος θα δώσουμε ακόμη πιο μεγάλη έμφαση στις εξαγωγές, επιδιώκοντας αυτές να αυξηθούν περίπου κατά 30% και έτσι να αποτελέσουν το 20%-25% των συνολικών μας πωλήσεων, έναντι του 15% που κυμάνθηκαν πέρυσι.

Σε δύσκολες εποχές, προχωράτε στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Μιλήστε μας γι αυτό.

Η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της Κρητών Άρτος ενέκρινε την έκδοση ενός εταιρικού ομολόγου ύψους έως δύο εκατ. ευρώ. Το ομόλογο αυτό θα είναι διαπραγματεύσιμο μέσω της Εναλλακτικής Αγοράς και θα γίνει με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης (ο αριθμός των ομολογιούχων μικρότερος από εκατό). Ο στόχος του εταιρικού αυτού ομολόγου είναι τριπλός: Πρώτον, να αποπληρώσει ένα τμήμα του υπάρχοντος δανεισμού, δεύτερον να χρηματοδοτήσει δαπάνες marketing, ανάπτυξης πωλήσεων και εξαγωγών και τρίτον να συμβάλει σε επενδύσεις που θα ισχυροποιήσουν την παραγωγή και θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v