Ν. Σταυρογιάννη: Γιατί συμφέρει η ασφάλιση νομικής προστασίας

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Das Hellas μιλά στο Euro2day.gr για τα ασφαλιστικά προγράμματα νομικής προστασίας και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια, η ασφαλιστική κάλυψη.

Ν. Σταυρογιάννη: Γιατί συμφέρει η ασφάλιση νομικής προστασίας

Θέματα με το προσωπικό, υποθέσεις αστικής ευθύνης, αλλά και η προσπάθεια είσπραξης των καθυστερούμενων απαιτήσεων αποτελούν τρεις μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις όπου ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας μπορεί να βοηθήσει ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα επιχειρηματίες.

Η κα Νάντια Σταυρογιάννη, διευθύνουσα σύμβουλος της ειδικευμένης ασφαλιστικής εταιρείας Das Hellas, μιλά στο Euro2day.gr για το θέμα, υποστηρίζοντας όχι μόνο την ανάγκη σύναψης τέτοιων συμβολαίων, αλλά και το ότι η ασφαλιστική κάλυψη σε περιόδους κρίσεων δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη.

Κυρία Σταυρογιάννη, η Das Hellas δραστηριοποιείται στην εξειδικευμένη ασφάλιση νομικής προστασίας. Ο μέσος Έλληνας έχει χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη νομικής προστασίας σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο και αν ναι, γιατί;

Υστερούμε εμφανώς. Στις άλλες χώρες και ιδιαίτερα σε εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης, ο θεσμός της νομικής προστασίας είναι τόσο πολύ διαδεδομένος, έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αναπτυχθεί περαιτέρω γιατί θεωρείται κορεσμένος. Κάθε πολίτης έχει το δικό του συμβόλαιο νομικής προστασίας.

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά γιατί όχι μόνο η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη -άρα γενικότερα, η ιδιωτική ασφάλιση κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα- αλλά και γιατί με βάση αυτή την περιορισμένη ασφαλιστική συνείδηση, η νομική προστασία βρίσκεται ακόμη πιο κάτω.

Σ' αυτό βέβαια έχουμε ευθύνη και εμείς οι ασφαλιστές, οι οποίοι προφανώς δεν έχουμε ακολουθήσει τη σωστή μέθοδο προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή για τα αγαθά της νομικής προστασίας. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει ως λάθος μας και έτσι κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης του Έλληνα καταναλωτή για τι είναι η νομική προστασία και τι μπορεί να του προσφέρει.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, γιατί ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει συμφέρον να γίνει πελάτης σας;

Ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες, η νομική προστασία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Θα σας πω τρία μόνο από τα τόσα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν.

Πρώτον, προκύπτουν συχνά εργατικά θέματα, με τη νομική προστασία να έρχεται να καλύψει τον επιχειρηματία που απασχολεί εργαζόμενους.

Δεύτερον, συχνά ένας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει ζητήματα αστικής ευθύνης. Σε τέτοια λοιπόν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, η νομική προστασία έρχεται να τον υπερασπίσει.

Επίσης, η νομική προστασία έρχεται να καλύψει τις επισφάλειες που μπορεί να έχει ο επιχειρηματίας. Αν λοιπόν κάποιοι από τους πελάτες του δεν τον πληρώσουν, η νομική προστασία αναλαμβάνει για λογαριασμό του επιχειρηματία όλα τα έξοδα προκειμένου να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο τα χρήματα που του οφείλονται.

Διαθέτετε προϊόντα και για ιδιώτες. Χρειάζεται ένας ιδιώτης ασφαλιστικό συμβόλαιο νομικής προστασίας; Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Οι ιδιώτες είναι αυτή την περίοδο η πλέον ευάλωτη ομάδα μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Η νομική προστασία έρχεται να καλύψει κάθε στιγμή της καθημερινής μας ζωής και θα αναφέρω μόνο μερικά απλά παραδείγματα.

Πηγαίνουμε σε ένα γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο και μετά από εσφαλμένη διάγνωση προκύπτει επιβάρυνση της υγείας μας, ή ακόμη και διαφυγόντα κέρδη (π.χ. αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησής μας). Έρχεται λοιπόν ο ασφαλιστής νομικής προστασίας να διεκδικήσει την αποκατάσταση αυτών των ζημιών για λογαριασμό του πελάτη του.

Οι ασφαλιστές νομικής προστασίας καλούμεθα επίσης να καλύψουμε μισθωτικές διαφορές (τόσο του μισθωτή, όσο και του εκμισθωτή), ή επίσης εργασιακά θέματα από την πλευρά του εργαζόμενου.

Επιπλέον, οι ιδιώτες καθημερινά προχωρούν σε αγορές και επισκευές προϊόντων. Αν λοιπόν κάποιο από αυτά τα προϊόντα που αγοράζουν δεν λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να διεκδικήσουν την αντικατάστασή του ή την αποκατάσταση της βλάβης. Αυτό είναι άλλη μια δουλειά του ασφαλιστή νομικής προστασίας.

Περπατά ένας συνάνθρωπός μας στον δρόμο και τον παρασύρει ένα αυτοκίνητο σε ατύχημα. Ο συγκεκριμένος ιδιώτης αποκτά σειρά προβλημάτων (π.χ. νοσηλεία, απώλεια εισοδήματος). Ο ασφαλιστής νομικής προστασίας έρχεται να διεκδικήσει για λογαριασμό του πελάτη την αποκατάσταση αυτής της ζημίας.

Με αφορμή τα όσα είπατε, θα ήθελα να σας παραθέσω το επιχείρημα ορισμένων ότι για έναν ελεύθερο επαγγελματία και έναν ιδιώτη που βάλλεται από την κρίση και την υπερφορολόγηση, η ασφαλιστική κάλυψη είναι πολυτέλεια...

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στην ιδιωτική ασφάλιση, θεωρώ πως όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αντίθετα αποτελεί βασική ανάγκη. Σε περιόδους αφθονίας, και την αρρώστια του μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει, και το ατύχημά του, και τη ζημιά στο σπίτι του ή όπου αλλού προκύψει. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει σε περιόδους στενότητας. Για παράδειγμα, σήμερα που το κράτος πρόνοιας παρουσιάζει τα γνωστά προβλήματα, αν δεν διαθέτει κάποιος ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είναι δύσκολο να φροντίσει την υγεία του, γιατί τα απαιτούμενα έξοδα είναι υπέρογκα.

Ειδικότερα τώρα για τη νομική προστασία, θα ήθελα να τονίσω ότι η κοινωνική προστασία είναι σήμερα χρησιμότερη όσο ποτέ. Και αυτό γιατί ενώ σήμερα οι Έλληνες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αγαθά που χάνουν, με τη νομική προστασία επιδιώκουμε να αποκαταστήσει τη ζημία που υποστήκαμε, αυτός που μας την προκάλεσε.

Η Das Hellas αποτελεί θυγατρική εταιρεία ενός ισχυρού γερμανικού Ομίλου. Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι μέτοχοι της Das Hellas από τη μακρόχρονη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά; Πώς αξιολογούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας;

Θέλω να σας διαβεβαιώσω με μεγάλη χαρά πως οι μέτοχοι της Das στηρίζουν την εταιρεία στην Ελλάδα. Σ' αυτό βέβαια συμβάλλουν τόσο τα καλά αποτελέσματα που παρουσιάζει η Das Hellas, όσο και η ανοδική της πορεία.
Εξαιρώντας λοιπόν τους δικούς μας μετόχους που μας στηρίζουν, θα ήθελα να μεταφέρω τη γενικότερη εμπειρία μου από τις πολύ συχνές επαφές που έχω στο εξωτερικό. Βλέπω να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ελλάδα και θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίσουμε έτσι ώστε αυτή η επιφυλακτικότητα να αρθεί. Απαιτείται η αποκατάσταση της ισορροπίας και η σταδιακή εκκίνηση της ανάπτυξης, όποτε αυτό είναι δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v