Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβόπουλος: Κύπρος και Ουκρανία οι άμεσοι στόχοι

Την είσοδο της Πειραιώς στην κυπριακή αγορά, την επέκταση της παρουσίας στην Ουκρανία αλλά και την ακύρωση ιδίων μετοχών αξίας 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, προανήγγειλε ο διεθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Thomson Financial. Τι είπε για αποτίμηση ελληνικών τραπεζών, αποχώρηση Κολακίδη.

Προβόπουλος: Κύπρος και Ουκρανία οι άμεσοι στόχοι
Στην κυπριακή αγορά θα δραστηριοποιηθεί σύντομα η Πειραιώς, προωθώντας παράλληλα την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ουκρανία, δήλωσε ο διεθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ομίλου, κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Thomson Financial.

Πρόσθεσε μάλιστα πως περισσότερες εξαγορές είναι τώρα πιθανές μετά την πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου του 1,35 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, επίπτωση της κατά 1,78 φορά υπερκαλυφθείσας αύξησης κεφαλαίου ήταν η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης. ”Μέσω της αύξησης θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ταχεία ανάπτυξη, την επιταχυνόμενη επέκταση των δανειακών όγκων, ενώ μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει την επέκταση σε Κύπρο και Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Προβόπουλος προανήγγειλε πως η Πειραιώς θα εισέλθει στην κυπριακή αγορά στην αρχή του επόμενου χρόνου και πως σκοπεύει να ανοίξει ένα μικρό δίκτυο της τάξης των 15 υποκαταστημάτων.

”Μέρος της αύξησης θα χρηματοδοτήσει επίσης εξαγορές σε περιοχές υψηλής ανάπτυξης, εστιάζοντας στη ΝΑ. Ευρώπη και τη Μεσόγειο”, ανέφερε.

”Πρόσφατα αγοράσαμε ένα μικρό δίκτυο στην Ουκρανία και πήραμε τις άδειες από τις κεντρικές τράπεζες της Ελλάδας και της Ουκρανίας και είναι φυσικό να επιθυμούμε να επεκταθούμε πολύ γρήγορα στη χώρα αυτή”.

Αν και ο κ. Προβόπουλος δεν θέλησε να προσδιορίσει το ποσό που προβλέπεται για εξαγορές, επιβεβαίωσε πως ”περίπου 200 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για να καταβληθούν αξίες υπεράνω του book value που σχετίζεται με το good will προκειμένου για εξαγορές”, ποσό που θα μοιραστεί ανάμεσα σε χώρες στις οποίες η τράπεζα ενδιαφέρεται να έχει παρουσία ή να αυξήσει την ήδη υπάρχουσα.

Για τα υπόλοιπα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ο αντιπρόεδρος ανέφερε πως θα χρησιμοποιηθούν για την ακύρωση μετοχών αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ που η τράπεζα κατέχει, κάτι που αφήνει περίπου 900 εκατ. ευρώ για οργανική ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος επισήμανε, ”ότι πρωταρχικός σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε οργανικά”.



Όπως εξήγησε, με τον όρο ανάπτυξη εννοεί περισσότερα καταστήματα, περισσότερες χορηγήσεις και μεγαλύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος βλέπει την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, απάντησε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι η προσφάτως εισαγόμενη μεταβλητότητα από τις παγκόσμιες αγορές θα περάσει και ότι πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη, η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά, ενώ οι μεγάλες τράπεζες αποτελούν και οι ίδιες ένα παράδειγμα γι’ αυτό.

Ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας αρνητικός αντίκτυπος στην Πειραιώς από την κρίση στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπήρχε έκθεση της τράπεζας στη συγκεκριμένη κατηγορία τοποθετήσεων. Ο αντιπρόεδρος συμφώνησε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλότερο premium έναντι των υπόλοιπων τραπεζών στην Ευρώπη, δεδομένης της θέσης τους σε βαλκανικές χώρες με υψηλή ανάπτυξη, όπου ”το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλό στα ερχόμενα χρόνια”.

Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε πως μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος έτερου αντιπροέδρου, κ. Κολακίδη, ”δεν υπάρχει κενό στη διοίκηση ούτε πρόθεση να προσληφθεί κάποιο άλλο στέλεχος”, αφού τα καθήκοντα του απερχομένου θα μοιραστούν ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Αλέξανδρο Μάνο.

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο report της UBS, όπου ο οίκος αναμένει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα του τίτλου λόγω της αποχώρησης Κολακίδη, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε πως κάτι τέτοιο ”δεν είναι πιθανό”, αλλά πρόσθεσε πως συμφωνεί απόλυτα με την παρατήρηση του οίκου ότι η Πειραιώς είναι μια πολύ δυναμική τράπεζα υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου, Μιχάλη Σάλλα.

Κλείνοντας, ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την άποψη πως μετά και την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα είναι ακόμη ισχυρότερη παρά την κρίση στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v