Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό από τον υποψήφιο για την προεδρία της ΝΔ. Ποιο το δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης μέρας.

Kυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από συνέντευξή του στο Euro2day.gr, δύο μέρες πριν από τις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία της ΝΔ.

«Βλάπτει σοβαρά τον τόπο», υποστηρίζει και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο, όπως λέει, «μας χωρίζει ιδεολογικό χάος».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλει ότι η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για το ασφαλιστικό «γίνεται χωρίς σχέδιο και προοπτική και οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων».

Το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής, σημειώνει, είναι «στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση», προσδιορίζει ως στόχο του την προετοιμασία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης διακυβέρνησης και διαμηνύει ότι «στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωρούν όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες μας».

Ο μαραθώνιος προεκλογικός αγώνας φτάνει στο τέλος του. Τι διακυβεύεται στη διαδικασία της Κυριακής και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στο κόμμα;

Το διακύβευμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι σαφές: στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση. Αυτό ήταν το διακύβευμα από την αρχή και πάνω από το 60% των παλαιών και νέων μελών μάς έδωσαν ηχηρή εντολή δημιουργικής ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή η εντολή θα επαναβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρα την Κυριακή. Μόνο μια δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ποιες οι προτεραιότητές σας στην περίπτωση που εκλεγείτε, τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η πρώτη μου κίνηση θα είναι η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής ομάδας και η οργάνωση μιας συστηματικής, συλλογικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Στο εσωκομματικό πεδίο, προτεραιότητά μου είναι να προχωρήσουμε αμέσως στην ανάταξη της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο στενό χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που έχω δημοσιεύσει.

Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στα κόμματα τις θέσεις της για το ασφαλιστικό. Ποιο το σχόλιό σας;

Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό γίνεται χωρίς σχέδιο και προοπτική και οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων, ειδικά στους νέους συνταξιούχους αλλά και στραγγαλισμό των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Είμαι κάθετα αντίθετος στις μειώσεις αυτές αλλά και στον διωγμό του ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών, που επιφυλάσσει η πρόταση της κυβέρνησης. Ο δρόμος της επαναφοράς της οικονομίας στον σωστό δρόμο και της διάσωσης του ασφαλιστικού περνά μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής οικονομίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει στον βωμό των κομματικών μισθολογικών αυξήσεων και του σπάταλου κράτους. Σε αυτή την πολιτική δεν πρόκειται να συναινέσει η Ν.Δ. Έξοδος από την κρίση και τη διψήφια ανεργία υπάρχει μόνο μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν τις αφήσουμε ελεύθερες να παράγουν πλούτο για την κοινωνία.

Με τα σημερινά δεδομένα, έχετε αποκλείσει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε εφικτό τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης υπό την παρούσα Βουλή και με ποιον πρωθυπουργό; Η ΝΔ θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτήν;

Το Σύνταγμα της χώρας μας είναι σαφές. Για να λειτουργεί η Δημοκρατία μας ομαλά, χρειάζεται διακριτούς ρόλους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αν η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να στηρίξει πλειοψηφικά μια κυβέρνηση, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. Η Νέα Δημοκρατία υπό τη δική μου ηγεσία δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας χωρίζει ιδεολογικό χάος.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπως πολλοί ερμηνεύουν, καταδεικνύουν μια στροφή της ΝΔ προς το κέντρο. Σε αυτή τη ΝΔ που εσείς θέλετε, έχουν θέση τα στελέχη της λεγόμενης δεξιάς πτέρυγας; Μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο τάσεις;

Ασφαλώς θα υπάρχουν τάσεις. Μόνον έτσι μπορούν να λειτουργήσουν συμμετοχικά τα πολιτικά κόμματα. Και προφανώς οι τάσεις θα εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα του κόμματος ανάλογα με τη δύναμή τους. Στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωρούν όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες μας. Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ μιας δομημένης εσωκομματικής λειτουργίας που θα παράγει πολιτική συλλογικά, από κάτω προς τα επάνω, μέσω διαλόγου. Έτσι θα δώσουμε νόημα στην πολιτική. Και έτσι θα ξαναγίνει αποτελεσματική και ελκυστική για τους πολίτες η ενασχόληση με τα κοινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v