Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Κουννής: Αποδίδει ήδη η συγχώνευση στην Ελλάδα

Η ραγδαία ανάπτυξη με ευελιξία και δυναμισμό αποτελεί στόχο της Marfin Popular Bank, τονίζει ο κ. Π. Κουννής, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ενώ περιγράφει τόσο τους στόχους του Συγκροτήματος στην Ελλάδα μετά την τριπλή συγχώνευση όσο και τις επόμενες κινήσεις στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Π. Κουννής: Αποδίδει ήδη η συγχώνευση στην Ελλάδα
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Παναγιώτης Κουννής, αναλύει τους ”κινητήριους μοχλούς” του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, περιγράφοντας παράλληλα τόσο τους στόχους του Συγκροτήματος στην Ελλάδα μετά την τριπλή συγχώνευση όσο και τις επόμενες κινήσεις στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει αξιοσημείωτη ευρωστία αλλά και ευοίωνες προοπτικές. Πού οφείλεται η συνεχής αύξηση των τραπεζικών εργασιών;

Η σταθερή πορεία της κυπριακής οικονομίας αλλά και η ένταξη στην ευρωζώνη δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις κυπριακές τράπεζες. To τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις χορηγήσεις, όπως διαφαίνεται και από στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα (+24% τον Μάιο, +25% τον Ιούνιο και +27% τον Ιούλιο).

Την πιστωτική επέκταση τροφοδοτεί ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών εξακολουθεί να είναι ελκυστικός, αφού αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι οι τιμές αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά δεν είναι υψηλότερες από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η κτηματαγορά επωφελήθηκε, μεταξύ άλλων, από την ανάκαμψη της οικονομίας και από την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.

Η Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια οι off shore καταθέσεις σημειώνουν σημαντική άνοδο. Αυξήθηκαν κατά 32% τον Μάιο και κατά 42% τον Ιούλιο.

Όσον αφορά στο μέλλον, με την υιοθέτηση του ευρώ αναμένονται νέες προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες σε θέματα τόσο ανταγωνισμού όσο και αναπλήρωσης εισοδημάτων τα οποία θα απολεσθούν. Ο όμιλός μας είναι πανέτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις.

Οι στρατηγικές κινήσεις στις οποίες έχουμε ήδη προβεί ή/και σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον μάς επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε περαιτέρω αύξηση και ανάπτυξη των εργασιών μας.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης των έργων μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 όπως και το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει να αναθεωρήσουμε για δεύτερη φορά τους στόχους μας για το 2007 και το τριετές στρατηγικό μας πλάνο.



Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευνοϊκό και οι δείκτες της οικονομίας συγκρίνονται πολύ θετικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η μακροοικονομική σταθερότητα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και διευρύνει τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.

Θα μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να προσαρμοστεί και να σταθεί ανταγωνιστικά στο νέο διεθνές περιβάλλον;

Η μεγαλύτερη σήμερα πρόκληση για την κυπριακή οικονομία είναι ακριβώς οι εταιρείες με διεθνείς δραστηριότητες που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρο για διεξαγωγή μέρους των εργασιών τους.

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εξαιτίας της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χάρη στη θετική εξέλιξη της οικονομίας μας και στην οργανωμένη υποδομή που διαθέτει σε υπηρεσίες (δικηγόρων, λογιστών, τραπεζών κ.ά.), αλλά και λόγω του ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί ένα διεθνές αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Στην MPB έχει ολοκληρωθεί ριζική αναδιοργάνωση των International Business Centres με ενίσχυση του προσωπικού, εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και εξειδίκευση σε όλα τα θέματα που άπτονται του συγκεκριμένου τομέα, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας και την προσφορά ευέλικτων λύσεων μέσα και από το διευρυμένο δίκτυο που σήμερα διαθέτουμε σε παγκόσμια βάση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενίσχυση του προσωπικού, στην εκπαίδευση και ενίσχυση των διαδικασιών σε θέματα διεύθυνσης συμμόρφωσης, ούτως ώστε να ανταποκρινόμαστε πλήρως στους ισχύοντες κανονισμούς του θεσμικού πλαισίου και των εποπτικών αρχών.

Ποια είναι τα άμεσα πλάνα διεθνούς επέκτασης της Marfin Popular Bank;

Ο όμιλός μας σήμερα έχει ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο και η παρουσία μας αναπτύσσεται ραγδαία στις χώρες όπου ήδη έχουμε παρουσία, δηλαδή στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα εξαγοράσαμε την ουκρανική τράπεζα Marine Transport Bank και μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη σε αγορές που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Ρωσία και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος μας είναι η ραγδαία ανάπτυξη με ευελιξία και δυναμισμό, ενώ έχουμε προχωρήσει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής, τόσο με μεσοπρόθεσμο όσο και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κυκλοφορούν πληροφορίες για κινήσεις της ΜΡΒ και στον διεθνή ασφαλιστικό τομέα...

Ο όμιλος συζητά και εξετάζει το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό, με στόχο την περαιτέρω εντατική ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών του σε όλες τις χώρες παρουσίας του. Στο παρόν στάδιο δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις και επομένως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Και σε αυτόν όμως τον τομέα γίνονται σχεδιασμοί και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες μέσα στο νέο, ευρωπαϊκό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η συγχώνευση των τριών τραπεζών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε. Πόσο ορατές είναι οι συνέργιες που αναμένατε;

Η συγχώνευση των τριών τραπεζών, της Εγνατίας, της Marfin και της Λαϊκής, στην Ελλάδα με τη δημιουργία της νέας θυγατρικής της Marfin Popular Bank, κατά 95%, με την επωνυμία Marfin-Egnatia Bank ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2007.

Έχουμε ενώσει δυνάμεις και αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τις συνέργιες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου μας, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει 250 καταστήματα.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με τον επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης των μεγεθών, αναμένεται να οδηγήσει σε δεύτερη θετική αναθεώρηση του στόχου για την κερδοφορία του ομίλου κατά το 2007, καθώς και του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2008 - 2010.

Η αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί μετά την επανεξέταση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης του ομίλου, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 495 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 14-18/9/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v