Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος αρχηγός ανοίγει τα χαρτιά του στο Euro2day.gr. Τι λέει για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Το μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα της ΝΔ και το δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξαντλεί ταχύτατα το πολιτικό του κεφάλαιο», εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στοEuro2day.gr.

Απορρίπτει τη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, καθώς, όπως λέει, «δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση χωρίς προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος, που ο κ. Τσιπρας και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν».

Ξορκίζει πάντως τους «λαϊκισμούς και τις ακρότητες» στο εσωτερικό του κόμματός του και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως η ΝΔ στηρίζει κάθε τι το θετικό, λειτουργώντας με «σύνεση, μετριοπάθεια και λογική».

Όσον αφορά στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει βέβαιος ότι η ΝΔ θα βγει «ακόμα πιο δυνατή και ενωμένη», εκφράζοντας παράλληλα την πίστη ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα προτάξουν το συμφέρον της παράταξης και της πατρίδας πάνω από τις όποιες προσωπικές στρατηγικές και σχεδιασμούς.

Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής;

Tην Κυριακή οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για δύο λόγους. Για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία εκείνον που θεωρούν ότι μπορεί να διασφαλίσει καταρχήν την ενότητα του κόμματος και την εκ βάθρων ανανέωση και ανασυγκρότηση της παράταξης, σε ιδέες, πρόσωπα και πολιτικές πρακτικές. Γιατί η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια ενωμένη, σύγχρονη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία, τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που θα αφήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκλέξουν εκείνον που θεωρούν ικανό να αποκαταστήσει σε σύντομο χρόνο τη σχέση εμπιστοσύνης του κόμματος με την κοινωνία, ώστε να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία, στην πορεία των 41 χρόνων, αποτελεί εγγύηση πολιτικής σταθερότητας κι ασφάλειας.

Η προεκλογική περίοδος δεν ήταν και η πιο ήρεμη μεταξύ των υποψηφίων. Εκτιμάτε ότι την επόμενη μέρα θα είναι εφικτό να ξεχαστούν όλα και να συμπορευθείτε χωρίς πρόβλημα;

Μέχρι την τεχνική αστοχία της 22ας Νοεμβρίου, η προεκλογική διαδικασία ήταν ήπια. Ακόμη όμως και η ένταση που προκλήθηκε από αυτή την αστοχία, ξεπεράστηκε. Πιστεύω λοιπόν πως όλοι μας θα θέσουμε το συμφέρον της Παράταξης και της Πατρίδας πάνω από τις όποιες προσωπικές στρατηγικές και σχεδιασμούς. Από τις 21 Δεκεμβρίου συνεχίζουμε ενωμένοι την προσπάθεια να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία ξανά μεγάλη και δυνατή. Εκτιμώ ότι από αυτή την εκλογική διαδικασία η Παράταξή μας θα βγει ακόμη πιο δυνατή κι ενωμένη.

Έχετε μιλήσει -και μάλιστα κατηγορηθεί από κάποιους- για την ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ακριβώς την εννοείτε αυτή;

Προφανώς κάποιοι αγνοούν ή προφασίζονται ότι αγνοούν, πως την αντιπολιτευτική μας στάση και τακτική απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την συναποφασίσαμε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και την παρουσιάσαμε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, τόσο του Ιανουαρίου του 2015, όσο και του Σεπτεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία συμπεριφέρεται πολιτικά όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα. Με σύνεση, μετριοπάθεια και λογική, μακριά από λαϊκισμούς κι ακρότητες. Στηρίζουμε κάθε τι το θετικό και προσπαθούμε να διορθώσουμε κάθε τι το αρνητικό και αν δεν το καταφέρουμε, το καταψηφίζουμε.

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται το ασφαλιστικό. Εδώ που έχουμε φτάσει, ποια κατά τη γνώμη σας είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή; Περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών, συνδυασμός των δύο ή κάτι άλλο;

Την αποκλειστική ευθύνη έχει η σημερινή Κυβέρνηση με τις λανθασμένες πολιτικές της, αλλά και τη δημιουργία ψεύτικων προσδοκιών στους πολίτες για να τους υποκλέψει την ψήφο. Και τώρα πώς είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να εγγράφει στον Προϋπολογισμό μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις κατά 1,7 δισ. και μετά να προσποιείται πως δεν σχεδιάζει νέες μειώσεις; Πώς είναι δυνατόν να ζητά συναίνεση για το ασφαλιστικό, όταν πληροφορούμαστε ότι ακόμη διαπραγματεύεται εν κρυπτώ σκεπτόμενος να αυξήσει τις εισφορές; Όλα θα ήταν διαφορετικά, αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μας είχαν ακούσει, όταν είχαμε επισημάνει το μεγάλο ζήτημα που θα προέκυπτε και αν είχαν υιοθετήσει την πρότασή μας για τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ασφαλιστικό, αναβάλλει διαρκώς τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων και προχωρά απλά στη λήψη αποσπασματικών μέτρων που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Εάν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως εκτιμάτε, δεν αντέξει πολύ καιρό, τι θα πρέπει να γίνει; Είστε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης και, αν ναι, με ποιον πρωθυπουργό;

Δεν θα απαντήσω σε υποθετικά σενάρια για την τύχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά μπορώ να υποστηρίξω με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλεί ταχύτατα το πολιτικό του κεφάλαιο. Έχω σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση χωρίς προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος, που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v