Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήστος Στάικος: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

Εχουν ήδη δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ο κ. Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Enterprise Greece. Κρίσιμη η χρηματοδότηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ποιοι τομείς έχουν πλεονέκτημα.

Χρήστος Στάικος: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

Σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αύξηση των ροών κεφαλαίων στη χώρα βλέπει ο επικεφαλής του Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος. Εκτιμά ότι η ενίσχυση των εξαγωγών δίνει σήμα αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας και προσθέτει πως ένα πλέγμα συντονισμένων κινήσεων θα δημιουργήσουν ένα νέο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις. Θεωρεί επίσης ότι τόσο οι κοινοτικοί πόροι όσο και η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού πυλώνα θα ευνοήσουν την εκδήλωση νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

O ρυθμός άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα -αν και περιορισμένος ούτως ή άλλως και κατά τα προηγούμενα έτη- έπεσε δραματικά το 2015. Πώς μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος;

Θεωρώ ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η πολιτική σταθερότητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναμενόμενη αναδιάρθρωση του χρέους δημιουργούν ήδη καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η παράλληλη διαδικασία δημιουργίας ενός απλού, συγκεκριμένου και συνολικού θεσμικού πλαισίου, στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ώστε σύντομα να μεταφραστούν σε πολυεπίπεδες νομοθετικές πρωτοβουλίες, μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στο συνολικό κλίμα και με αυτό τον τρόπο να οδηγούμαστε στη σταδιακή βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Διεθνείς οργανισμοί και εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων της τάξης των 20 δισ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε να υπάρξει σοβαρή αναστροφή της οικονομικής πορείας της χώρας. Αν και ο στόχος φαντάζει σήμερα αδύνατον να εξυπηρετηθεί, ο οργανισμός Enterprise Greece έχει θέσει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων;

Όσο μεγαλύτερη η προσέλκυση τόσο καλύτερα, χωρίς να μπορούμε να πούμε απόλυτα νούμερα καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πλέον όλοι οφείλουμε να μπούμε σε μια περίοδο δημιουργικότητας, εξωστρέφειας και ευρύτερης συνεργασίας, για να δημιουργήσουμε την προοπτική που θα αξιοποιήσει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, τόσο στις επενδύσεις όσο και τις εξαγωγές, που τελευταία εμφανίζουν μια έντονη δυναμική με αυξημένο ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών μπορεί να χρηματοδοτήσει ως ένα βαθμό νέες επενδύσεις στην χώρα μας, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα. Άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης αναμένουμε να προσφέρουν το τραπεζικό σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινητοποιηθούν το επόμενο διάστημα (πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ, HORIZON 2020), και πιστεύουμε ότι συμπληρωματικά θα βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην χώρα μας. Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγεία ειδικά σε συνδυασμό με τον τουρισμό.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και την προοπτική ανάπτυξης για την χώρας μας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς έχει μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων logistics και μεταφορών στο πλαίσιο ανάπτυξης διεθνών δικτύων μεταφορών (π.χ. διευρωπαϊκά δίκτυα, Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού). Και όλα αυτά, με την αξιοποίηση του μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας για την ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι μέσα από τα βήματα και τις προυποθέσεις που προανέφερα, σταδιακά η ελληνική οικονομία έχει την προοπτική μεσοπρόθεσμα να συγκεντρώσει ένα ποσό επενδύσεων ικανοποιητικού μεγέθους, και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης -πέραν της ολοκλήρωσης του νέου αναπτυξιακού νόμου- προανήγγειλε αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Προς ποια κατεύθυνση κινούνται αυτές;

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που θα έχουν ως στόχο να προάγουν την συνεισφορά των Στρατηγικών Επενδύσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα αυτές θα περιλαμβάνουν: α) την αναβάθμιση της υπηρεσίας των Στρατηγικών Επενδύσεων με νέες αρμοδιότητες που θα αφορούν και στη χρηματοδότηση, β) την αναβάθμιση των λειτουργιών του Enterprise Greece, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης φορέων του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, γ) τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της έννοιας των Στρατηγικών Επενδύσεων με διεύρυνση της επιλεξιμότητας μιας επένδυσης και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν κίνητρα για την παροχή υποστηρικτικών ενδοομιλικών υπηρεσιών καθώς και τις δυνατότητες άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που πραγματοποιούν επενδύσεις στη χώρα μας και διευκόλυνση της όλης διαδικασίας.

Είμαστε σίγουροι ότι τόσο ο νέος αναπτυξιακός νόμος όσο και η υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, θα ενισχύσουν σημαντικά το πλαίσιο και την δυναμική των Στρατηγικών Επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, με αναπτυξιακά έργα και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ηγείστε του βασικού στρατηγικού φορέα για την εξυπηρέτηση και προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την προβολή της εγχώριας οικονομίας. Ποιες δράσεις προγραμματίζετε σ' αυτό το πλαίσιο για το προσεχές διάστημα;

Αυτή την περίοδο το Enterprise Greece ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2015 και προετοιμάζει τις δράσεις για το 2016. Ως προς την προώθηση εξαγωγών πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή μας σε μία κορυφαία έκθεση τροφίμων στον κόσμο, την Anuga στην Γερμανία, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, η συμμετοχή μας στην έκθεση ναυτιλιακού εξοπλισμού Kormarine, στην Κορέα, ολοκληρώθηκε και η πολύμηνη παρουσία μας στην Διεθνή Έκθεση World EXPO που έγινε στο Μιλάνο, και η διοργάνωση του ελληνικού περίπτερου στην μεγάλη Διεθνή έκθεση στον τομέα των κατασκευών και δομικών υλικών BIG5 στο Ντουμπάι, όπου σε όλες αυτές συμμετείχαν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δυνατότητα.

Σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων ενδεικτικά αναφέρω την διοργάνωση της επίσημης επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην επίσημη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, ενώ πρόσφατα συμμετείχε στο Mediterranean Resort & Hotel Real Εstate Φorum στη Μαδρίτη όπου παρουσίασε την επενδυτική πρόταση της Ελλάδας στον τουρισμό.

Για το 2016 προετοιμάζουμε την από κοινού -για επενδύσεις και εξαγωγές- αποστολή στο Λας Βέγκας, σε συνεργασία με το Corallia, με σκοπό την προώθηση τεχνολογικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας προγραμματίζονται εκδηλώσεις καθ' όλη την διάρκεια του έτους για την προώθηση επενδύσεων-εξαγωγών με επιχειρηματικές αποστολές και στις 2 χώρες, όπως επίσης αντίστοιχες θα γίνουν και με τη Ρωσία στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2016). Επιπροσθέτως, αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση με φορείς και επιχειρήσεις για το πλήρες πρόγραμμά δράσεων του Enterprise Greece, στις άλλες χώρες στόχους, για το νέο έτος, καθώς και η συνολική μας στρατηγική για να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό μας, την οποία και θα παρουσιάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v